Volg BUVA op Twitter Volg BUVA op Facebook Volg BUVA op LinkedIn Bekijk video's van BUVA op YouTube

Verplichte aansluiting op het gasnet vervalt

20 juli 2017
Nederland verbruikt steeds meer energie en de gasvoorraad raakt op. Dat betekent dat we moeten overschakelen op andere energiebronnen. Daarnaast wil Nederland in 2050 geen CO2 meer uitstoten. Daarom neemt de Rijksoverheid maatregelen om de hoeveelheid duurzame energie te verhogen. Een van de uitkomsten is om nieuwbouwwoningen niet meer verplicht aan te sluiten op het gasnet.

De heer Kamp, minister van Economische Zaken, heeft op 27 juni 2017 een wetswijziging om nieuwbouwwoningen niet meer verplicht op het gasnet aan te sluiten naar de Tweede Kamer gestuurd. In de Energieagenda heeft het kabinet aangegeven dat in 2050 de CO2-uitstoot naar nul moet zijn gebracht. Deze wetswijziging is hier een belangrijke stap in.

Rond 30% van de CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door het verwarmen van woningen en gebouwen. Zodra de verplichte gasaansluiting bij nieuwbouwprojecten vervalt, wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd. Minister Kamp geeft tevens aan dat deze wet een stimulerend effect zal hebben op de totstandkoming van alternatieve warmtebronnen.

Jaarlijks krijgen ruim 40.000 nieuwbouwwoningen een nieuwe gasaansluiting. Hiervoor wordt een geheel nieuw gasnet aangelegd of uitgebreid. Het is aan de desbetreffende gemeente om na 1 januari 2018 te bepalen of deze woningen aangesloten worden op een warmtenet of een andere energie-infrastructuur.

Om te stimuleren dat Nederlandse woningen en bedrijven steeds meer door duurzame warmte worden verwarmd, komt de overheid met de Investeringssubsidie duurzame energie: ISDE. Deze tegemoetkoming kan een particulier of zakelijke gebruiker krijgen wanneer er bijvoorbeeld een warmtepomp wordt aangeschaft. Meer informatie over ISDE leest u in dit artikel.

Bron: www.rijksoverheid.nlwetswijziging.jpg
« Terug