Volg BUVA op Twitter Volg BUVA op Facebook Volg BUVA op LinkedIn Bekijk video's van BUVA op YouTube

Gezondheid vs. Energietransitie

26 juni 2018
Kom dat zien! Kom dat zien! De wedstrijd Energietransitie versus Gezondheid. Erg spannend wordt het gevecht niet, want de overheid steunt Energietransitie volledig. Termen als gasloos, nul-op-de-meter, duurzaamheid vliegen Gezondheid om de oren. En dit doet zeer! Gezondheid lukt het nog net om op te krabbelen…

Het programmaboekje
Iedereen praat over Energietransitie. Elk vakblad, de banken, de overheid en ook bewoners treden toe en steunen Energietransitie, maar ik niet. Ik maak me zorgen om Gezondheid. Dit is ONZE Gezondheid. Ik kijk vanaf de tribune het gevecht teleurgesteld toe. Ik vraag me af waar deze omkeer door is ontstaan. Vroeger stonden we allemaal achter onze Gezondheid en het lijkt wel of hij er helemaal niet meer toe doet. Ik kijk mijn programmaboekje waar met grote letters staat:

LEVEN IN VOCHTIGE EN BESCHIMMELDE HUIZEN VERHOOGT HET RISICO OP ASTMA MET 40%

De programmaboekjes van andere toeschouwers liggen over de grond verspreid. Maken deze mensen zich geen zorgen over wat er met onze Gezondheid gebeurt? Ik lees verder in het boekje: “In veel woningen is de binnenlucht tot wel vijf keer meer vervuild dan de buitenlucht.” Dit blijkt uit een onderzoek onder 16.000 bewoners in opdracht van VELUX. Zij melden ook dat Nederlanders gemiddeld 90% van hun tijd binnen doorbrengen, ruim 21 uur per dag. Ik vraag wat mensen om mij heen of zij zich zorgen maken om de kwaliteit van de binnenlucht, maar 77% weet niet dat de binnenlucht veel meer vervuild kan zijn dan de buitenlucht.

Het onderzoek
“Bij ongezonde lucht denken mensen vaak aan vervuilende fabrieken of drukke snelwegen,” zegt Philomena Bluyssen, hoogleraar Indoor Environment bij de Technische Universiteit Delft. “Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat ook bepaalde vervuilende, ziekmakende stoffen in alledaagse huishoudelijke voorwerpen de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verslechteren. Voorbeelden zijn schoonmaakmiddelen, plastic speelgoed, meubilair en bouwmaterialen.” Ook veel alledaagse activiteiten – koken, schoonmaken, douchen, de was drogen, kaarsen branden en zelfs printen – beïnvloeden de luchtkwaliteit in huis. “Daarnaast speelt ventilatie natuurlijk een belangrijke rol,” aldus Bluyssen. De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) stelt dat het binnenklimaat zelfs één van de vijf belangrijkste gezondheidsbedreigingen is in onze omgeving.

Het gevecht gaat verder
Ik kijk naar de ring en zie Energietransitie alle lof in ontvangst nemen. Ronde 1 zit erop. Energietransitie strijdt voor de overstap van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen. Dit vertaalt zich in de (woning)bouw naar gasloos bouwen en het liefst een nul-op-de-meter gebouw waar geen natuurlijke ventilatie meer plaatsvindt. Het lijkt allemaal rooskleurig en noodzakelijk, maar moet dit echt ten koste gaan van Gezondheid? Waarom kunnen ze niet een vriendschappelijke wedstrijd spelen en allebei winnen?

Het begint bij jezelf
Ik druip teleurgesteld af en heb geen zin om naar ronde 2 te kijken. Terwijl ik naar huis loop denk ik na over mijn eigen woning. Is deze wel zo gezond als dat ik denk? Mijn huis heeft Energielabel B en we zijn bezig om hier een nul-op-de-meter-woning van te maken. Lijkt me heerlijk om geen geld meer te hoeven verspillen aan energiekosten! Zelf ben ik ook bezig met de energietransitie, maar stel een gezond binnenklimaat wel als voorwaarde.

Wie is verantwoordelijk?
Ik loop langzaam verder en kijk naar de nieuwbouwwoningen hier in de straat. Ze staan er allemaal prominent bij en ik probeer naar binnen te kijken. Ik heb medelijden met de gezinnen achter de ramen. Het is etenstijd. Ik zie woningen vol CO2 en vocht. Opkomende schimmels in de badkamer en hoge concentraties fijnstof van het koken. Ik schrik ineens van een hond. Blijkbaar ben ik gestopt voor een huis en sta naar binnen te staren. Een familie zit gezellig aan een grote tafel en ze zijn met elkaar aan het gourmetten. Het liefst wil ik op de ramen bonzen en schreeuwen: “WEET JE WEL NIET HOEVEEL SCHADE FIJNSTOF BIJ DE BABY KAN AANBRENGEN?!” Ik doe dit niet. Ik loop vlug door. Ik heb al spijt voordat ik bij het einde van de straat ben. Als ik het deze mensen niet vertel, wie doet het dan? Wat hebben we eraan als alle woningen straks volledig energieneutraal zijn, maar we hier niet van kunnen genieten?

Serife Evers
marketingmanager BUVA


kind op grond - website.jpg
« Terug