Volg BUVA op Twitter Volg BUVA op Facebook Volg BUVA op LinkedIn Bekijk video's van BUVA op YouTube

Woongebouwen Handelskade Nijmegen zijn comfortabel

22 juni 2018
De Handelskade in Nijmegen, de plek waar voorheen de kantoren en drukkerij van dagblad De Gelderlander waren gevestigd, is onlangs getransformeerd tot een aantrekkelijk woongebied. Als onderdeel van gebiedsontwikkeling Waalfront, een samenwerking tussen de gemeente Nijmegen en BPD (voorheen Bouwfonds Ontwikkeling) zijn 10 markante woongebouwen met in totaal 534 huur- en koopappartementen, circa 2.800 m² commerciële ruimte en een dubbellaagse parkeergarage gerealiseerd. In april 2018 is het project opgeleverd.

In een bouwteam met BPD was VORM Bouw verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de tien woontorens, die gefaseerd zijn gerealiseerd. Gekozen werd om te starten met De Lunet, de meeste luxe en hoogste woontoren aan de Waal, met als achterliggende gedachte dat het project zo goed op de kaart kon worden gezet. Woontorens De Lunet, Havenkraan en Dock 1 zijn ontworpen door Vera Yanovshtchinsky Architecten. Studio Ninedots en Mulleners + Mulleners tekenden voor de andere woongebouwen, die in uitstraling, woningtypen én materialisatie sterk uiteenlopen. Toch zijn er ook overeenkomsten, vertelt Joachim Raap, projectleider bij VORM Bouw. “Zo zijn in alle woningen en bergingen duurzame binnendeur-kozijncombinaties van Theuma Doorsystems BV gemonteerd. Voor de houten buitendeur-kozijncombinaties in De Lunet, alle houten voordeur-kozijncombinaties (zowel binnen als buiten) én de algemene houten kozijnen en deuren in de woongebouwen hebben we een beroep gedaan op onze partner Timmerfabriek De Kievit. Zowel Theuma Doorsystems BV als Timmerfabriek De Kievit hebben de levering van het hang- en sluitwerk gegund aan BUVA, waarmee wij ook regelmatig projecten uitvoeren. Hierdoor waren de lijntjes steeds kort, wat zich heeft vertaald in een zeer prettig project waarin communicatieruis en faalkosten tot een minimum beperkt zijn gebleven.”

Samen werken aan een optimaal eindresultaat
“De buitenkozijnen voor De Lunet – met grotendeels een afmeting van 5,6 meter breed, hebben wij in onze fabriek in Ridderkerk voorzien van aflak en geluidwerend glas”, vertelt Wilco de Bree, bedrijfsleider bij Timmerfabriek De Kievit. “De kozijnen zijn vervolgens in speciaal aangepaste zeecontainers naar de bouw vervoerd, waar VORM Bouw de montage heeft verzorgd. En ook alle houten voordeurkozijnen en kozijnen voor de algemene ruimten zijn door VORM Bouw gesteld, waarna deurenfabrikant Kegro alle deuren digitaal heeft ingemeten, geleverd en afgehangen. Om een optimale montage mogelijk te maken, zijn alle kozijnen en deuren op de plattegronden genummerd. Zodat voor alle partijen duidelijk was welke kozijn-deurcombinaties waar gemonteerd moesten worden en welke eisen aan het hang- en sluitwerk werden gesteld.” Alle hang- en sluitwerk – met uitzondering van de drangers en cilinders – is gemonteerd door Kegro. Deels op het werk (krukken en schilden) en deels in de deurenfabriek in Groesbeek (sloten). Gekozen is o.a. voor het veiligheidsbeslag uit de BUVA 3500-serie, dat zich kenmerkt door een hoge inbraakpreventieve werking, een vriendelijke, afgeronde vorm en een eenvoudige montage, zonder dat gereedschapswisselingen nodig zijn, vertelt Fred Sokolowski, acquisiteur bij BUVA. “Het veiligheidsbeslag is op klantverzoek uit te voeren met diverse krukken en grepen. In dit project is gekozen voor de O-Line deurkrukken, die opvallen door hun prettige, stevige greep en esthetisch uitstekend aansluiten op de 3500-serie.” De BUVA woning- en sluitplancilinders en BUVA DC-240 deurdrangers zijn gemonteerd door Bouw- en Montagebedrijf Ben van der Meijden BV, dat tevens BUVA TopStream en BUVA AcouStream ventilatieroosters aanbracht. De BUVA Q-Stream ventilatieboxen in vier woningblokken zijn gemonteerd door Installatie Maatschappij H.Ek B.V..

Een sluitplan per woongebouw
Uitdaging in dit project was niet alleen de veelvoud aan gebouwen, maar ook de veelvoud aan stakeholders, vertelt Joachim Raap. “Naast BPD hadden we te maken met de wensen van gebouweigenaren woningcorporatie Standvast Wonen en Syntrus Achmea, die hun eigen technische omschrijvingen inbrachten. Onder andere ten aanzien van de sluitplannen. Om hier optimaal invulling aan te geven, zijn we al in een vroeg stadium van het project met BPD, Standvast Wonen, Syntrus Achmea én BUVA aan tafel gegaan. In plaats van één sluitplan voor het totale project hebben we gekozen voor een sluitplan per woongebouw, zodat – wanneer bewoners sleutels kwijtraken of wanneer een woongebouw wordt verkocht – niet alle cilinders in het project vervangen hoeven te worden.” Fred Sokolowski: “In nauw overleg met Installatie Maatschappij H.Ek B.V. hebben we bepaald waar de toegangscontrole en deurautomaten moesten worden aangebracht. Vervolgens hebben wij diverse kabelplannen opgezet, om een juiste montage te garanderen. Ook hebben we verschillende hang- en sluitwerkstaten uitgewerkt, om te garanderen dat alle bewoners kregen wat hen aan de voorkant is beloofd.”

Tot het leveringspakket van BUVA behoren onder meer de BUVA 7220-serie meerpuntssluitingen, BUVA 6000-serie utiliteitssloten, BUVA DC-240 deurdrangers, BUVA 3225 veiligheidssloten voor de bergingsdeuren, een BUVA toegangscontrolesysteem, BUVA woning- en sluitplancilinders, BUVA TopStream en BUVA AcouStream ventilatieroosters en BUVA Q-Stream ventilatieboxen, evenals diverse aanverwante producten. Alle hang- en sluitwerk voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit én het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW).


Handelskade voor website - 236 x 188.jpgQ-Stream 2.0 - 236 x 188.jpgAbloy deurdranger - 188 x 236.jpgTopStream 188 x 236.jpg
« Terug