Menu
Duurzaamheid in de Nederlandse bouwsector
Duurzaamheid woningbouw

Duurzaamheid in de Nederlandse bouwsector

03 jul 2021

In dit artikel bespreken wij een aantal sleutel wetgevingen die een invloed hebben gehad op duurzaamheid in de Nederlandse bouwsector, de opinie van BUVA’s stakeholders over duurzaamheid en de borging van duurzaamheid in het strategisch beleid.

Foto: Victor Garcia (Unsplash)

Duurzaamheid in de Nederlandse bouwsector, energiezuinig en klimaatneutraal bouwen werden niet lang geleden gezien als groene bedrijfsinitiatieven en additioneel aan de bestaande primaire processen van een bouwbedrijf. Echter, door de noodzaak om de wereld niet volledig uit te putten, zijn er meerdere initiatieven gestart en heeft duurzaam bouwen en ondernemen nieuwe urgentie gekregen.

In dit artikel bespreken wij een aantal sleutel wetgevingen die een invloed hebben gehad op duurzaamheid van de Nederlandse bouwsector, de opinie van BUVA’s stakeholders over duurzaamheid en de borging van duurzaamheid in het strategisch beleid.

  • Impact klimaatakkoord Parijs op de Nederlandse bouwsector
  • Duurzame initiatieven in het bouwbesluit
  • Duurzaamheid in de bouw bestempeld als voornaamste marktuitdaging
  • BUVA, al vroeg aangehaakt bij verduurzaming van de Nederlandse bouwsector

Impact klimaatakkoord Parijs op de Nederlandse bouwsector

Onderdeel van het klimaatverdrag van 1994, dat door bijna alle landen is ondertekend, is het Parijs akkoord van 2015. Hierin kwamen 174 landen in grote lijnen overeen om de uitstoot van broeikasgassen ofwel CO2 te minimaliseren om de opwarming van de aarde met 1,5 of 2 graden te beperken.

Op Europees niveau is de Green Deal opgesteld. Dit is een routekaart om de economie van Europa duurzaam te maken en de weg naar een klimaatneutraal EU in 2050. Nederland heeft als gevolg van het Parijs akkoord een nationaal klimaatakkoord afgesloten en een klimaatwet aangenomen. Het doel van dit akkoord is om in 2030 de CO2 uitstoot te halveren en in 2050 tot nul te reduceren.

Voor Nederlandse bouwsector betekent dat in 2050 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af moeten. In praktijk betekent dat isoleren en het inzetten van duurzame warmte en energie. De eerste tussenstap van dit doel is om in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen volledig verduurzaamd te hebben.

Maatregelen die genomen kunnen worden om een woning te verduurzamen zijn het plaatsen van zonnepanelen, gebruik maken van duurzame brandstoffen en circulaire grondstoffen, betere isolatie van de woningen, aardgasvrij en andere slimme duurzame technieken.

Dit is slechts een greep van het aantal maatregelen want er zijn nog tal van andere initiatieven en ontwikkelingen die in gang zijn gezet om woningen en utiliteitsgebouwen te verduurzamen. Dit maakt het voor de marktpartijen die actief zijn in de bouwkolom op zijn zachtst gezegd niet makkelijker. Verschillende kennisgebieden en technische domeinen schreeuwen om aandacht van de bouwbedrijven.

Duurzame ontwikkelingen in het bouwbesluit

Naast deze internationaal gedreven beleidsveranderingen die zijn doorgezet naar nationaal en lokaal niveau, zijn er verschillende milieu en technische eisen bij de verduurzaming van gebouwen. Deze eisen zijn bijvoorbeeld in het Nederlandse Bouwbesluit vastgelegd.

Het Bouwbesluit is een verzameling van landelijke technische eisen en andere voorschriften die gelden voor het bouwen of in gebruik nemen van een bouwwerk zoals woningen of utiliteitsgebouwen. Het bouwbesluit bevat voorschriften met betrekking tot veiligheid, energiezuinigheid en milieu.

Eén van de belangrijkste eisen ten aanzien van duurzaamheid is de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) die per 1 januari 2021 is vervangen door BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). BENG is gebaseerd op Trias Energetica, een driestappenstrategie ontwikkeld door de TU Delft (1979) om een energiezuinig ontwerp te maken. De drie vuistregels van Trias Energetica zijn:

  • Beperk het energieverbruik door verspilling tegen te gaan;
  • Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen; en
  • Maak efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen.

BENG is één van de vele voorbeelden van de wet – en regelgeving waar de verschillende stakeholders binnen de bouwkolom mee te maken hebben. Duidelijk is wel dat de beweging naar duurzaamheid, klimaatneutraal en energiezuinig geen loze termen of hypes zijn maar ontwikkelingen die zich hebben verankerd in het hedendaagse bouwproces.

Duurzaamheid in de bouwsector bestempeld als grootste marktuitdaging

Uit onderzoek van BUVA is gebleken dat 46.6% van de ondervraagden verduurzaming als belangrijkste uitdaging bestempelen van het huidige bouwproces, gevolgd door werken met teveel verschillende ketenpartners (28.8%) en digitalisering van de bouwprocessen (24.6%). Dit onderzoek is uitgevraagd bij de bezoekers die zijn geland op de homepage van BUVA en waarvan 100 respondenten hebben meegedaan.

Uit een Linkedin poll op de bedrijfspagina van BUVA werd dit beeld bevestigd. Hoewel het aantal respondenten flink minder was dan de bovenstaande website poll, kreeg verduurzaming wederom de meeste stemmen (40%) gevolgd door digitalisering en anders. Interessant antwoord, met het oog op circulariteit, was dat expliciet ‘oplopende schaarste van de grondstoffen’ werd benoemd.

Deze twee opiniepeilingen bij de stakeholders van BUVA laten duidelijk zien dat duurzaamheid in de bouwsector als belangrijke trend wordt gezien en tevens als grootste uitdaging van de bouwsector wordt bestempeld. Vervolgonderzoek moet gaan uitwijzen ‘waarom’ de respondenten dit als belangrijkste uitdaging zien.

De Rabobank en Bouwend Nederland hebben allebei aangegeven dat verduurzaming van de bouwsector vooral gezocht moet worden in de hoek van het standaardiseren van het bouwproces, digitalisering van de bedrijfsvoering en samenwerking in de bouwkolom. Rabobank geeft hierbij tevens aan dat duurzaamheid hoog op de agenda moet staan voor de continuïteit van bouwbedrijven.

BUVA, al vroeg aangehaakt bij verduurzaming van de Nederlandse bouwsector

BUVA heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Onze organisatie heeft dit punt expliciet beschreven als één van haar strategische pijlers van haar 2021-2024 strategie. Met homecare systemen heeft zij echter al vroeg ingestoken op duurzaamheid, energiezuinig en klimaatneutraal werken in de bouwkolom.

Het homecare concept werd al in 2018 geïntroduceerd in de markt. Net als de Trias Energetica bevat homecare systemen drie pijlers:

  • Veilig afgesloten ramen en deuren; en
  • Gezond binnenklimaat.

Homecare systemen is een verzameling BUVA producten die op elkaar afgestemd zijn zodat er een optimale samenwerking ontstaat in de woning.

Homecare systemen wordt geleverd met bijbehorend onderhoudscontract waarbij een beschikbare storingsdienst en 10 jaar product- en prestatiegarantie wordt geboden. Naast kwaliteitsproducten en garantie biedt BUVA haar partners service op elk niveau. Voor complexe en duurzame vraagstukken in en aan de woning heeft BUVA een passende oplossing.

In de volgende artikelen gaan wij meer de diepte in met een artikel over standaardsering van de bouwsector en een aantal referentie projecten van de BUVA homecare systemen. Wilt u hierover geïnformeerd worden? Schrijf u dan in voor onze BUVA Bouwupdate of volg ons op Linkedin waar wij elke dag nieuwe content posten.

Meer inhoudelijk van gedachte wisselen over de uitdaging rondom verduurzaming in de bouwkolom die ons te wachten staat en hoe BUVA daarmee kan helpen? Neem dan contact op met Marius van Zanten, verkoopleider Acquisitie.

Auteur van dit artikel is Jacob van den Berge, marketing manager bij BUVA. Sinds de oprichting in 1946 zetten onze trotse medewerkers zich dag in, dag uit in om ervoor te zorgen dat BUVA marktleider is en blijft op het gebied van ventilatie, verwarming en hang- en sluitwerk.