Menu
Hoogbouw is praktisch maar complex
Hoogbouw

Hoogbouw is praktisch maar complex

18 okt 2022

Hoogbouw is niet meer weg te denken uit Nederland. Vroeger werd dit voornamelijk ingezet voor kantoren en ziekenhuizen. Door de toenemende vraag naar woningen in de steden, wordt hoogbouw nu ook veel ingezet voor woonruimte.

door Jacob van den Berge

Hoogbouw is niet meer weg te denken uit Nederland. Vroeger werd dit voornamelijk ingezet voor kantoren en ziekenhuizen. Door de toenemende vraag naar woningen in de steden, wordt hoogbouw nu ook veel ingezet voor woonruimte. Het zorgt ervoor dat er op een relatief klein oppervlak veel woningen gerealiseerd kunnen worden.

Toch heeft hoogbouw ook wel wat nadelen. De kosten zijn bijvoorbeeld veel hoger dan bij laagbouw en projectontwikkelaars krijgen te maken met veel wet- en regelgevingen waardoor de voorbereiding langer duurt. In die tussentijd verandert er vaak ook veel waardoor het bestemmingsplan weer gewijzigd moet worden.

Energieneutraal en brandveilig wonen

Hoogbouw wordt energieneutraal gebouwd en moet daarnaast brandveilig zijn. Daar komen niet alleen wet- en regelgevingen vanuit het klimaatakkoord bij kijken. Ook voor brandwerendheid en vluchtwegen zijn veel regels en normen. De brandweer komt een pand bijvoorbeeld keuren voor de oplevering. Als het niet voldoet, wordt het pand afgekeurd. Brandveiligheid heeft heel veel impact op deuren en hang- en sluitwerk.

BUVA is altijd op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving. Marius van Zanten, verkoopleider acquisitie, vertelt daar graag meer over. ‘Zodra we de gegevens hebben over het nieuwbouwpand, komen we met een advies. We hebben specialisten in ventilatie, brandveiligheid, vluchtwegen en deuren. De klant is er daardoor altijd van verzekerd dat zijn of haar pand voldoet aan de laatste wetgeving als het om brandveiligheid en vluchtwegen voor deuren, kozijnen en ramen.’

Een totaalconcept voor hoogbouw

‘BUVA biedt totaalconcepten aan voor de hoogbouw op het gebied van ventilatie en hang- en sluitwerk. Denk hierbij aan ramen, deuren, onderdorpels en dichting in de vorm van sloten en scharnieren. Het is een ‘one stop shop concept’ zodat de klant in één keer alles kan afnemen.’

‘Bij een nieuwbouwproject voor hoogbouw zijn we gedurende het hele traject betrokken. Vanaf het moment dat de plannen op tafel liggen, sluiten we aan om te helpen met de juiste keuzes en eventuele herberekeningen. We zijn erg flexibel en kunnen meebewegen met de klant zodra er bijvoorbeeld iets wijzigt in het bestemmingsplan.’

Een eigen ontwikkelingsafdeling

‘We hebben een eigen ontwikkelingsafdeling binnen BUVA. Signalen die we oppikken uit de markt, gebruiken we in de ontwikkeling van nieuwe producten. Dat is tegelijkertijd ook onze kracht. We zijn geen producent, maar kijken waar de klant écht behoefte aan heeft en of het voldoet aan de laatste wet- en regelgeving.

Om ervoor te zorgen dat ventilatie in een huis optimaal werkt met zo min mogelijk energie, is het ook van belang om het hang- en sluitwerk goed in orde te hebben.

We leveren altijd een bijdrage aan een oplossing

‘De meeste projecten verlopend vloeiend. Maar er zijn ook wel eens projecten die wat stroever verlopen. Of dat er nog vragen zijn zodra een project is opgeleverd. Het maakt niet uit of de oorzaak van het probleem bij ons ligt of bij een ander. We leveren een bijdrage aan de oplossing. We streven naar een 100% klanttevredenheid. En natuurlijk tevreden bewoners.’