Menu
Kabinet trekt half miljard uit voor nieuwbouw en flexwoningen
nieuwbouw en flexwoningen

Kabinet trekt half miljard uit voor nieuwbouw en flexwoningen

02 mei 2023

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening trekt 250 miljoen euro eerder uit dan gepland omdat woningbouwprojecten dreigen vast te lopen.

BNR, Michael Fousert (Unsplash)

Daarnaast gaat er 300 miljoen euro nieuw geld naar de bouw van flexwoningen. ‘We proberen alles op alles te zetten om de woningbouw aan de gang te houden en de dip in de woningbouw te beperken’, zegt De Jonge.

De Jonge zet nog steeds vol in op zijn doel om tot en met 2030 900.000 extra woningen gerealiseerd te hebben. De 250 miljoen euro komt uit de zogeheten start-bouwimpuls. Daarmee kunnen gemeenten aanvragen indienen voor bouwprojecten die worden uitgesteld of stopgezet door de slechtere economische omstandigheden.

‘Maar de overheid kan dit niet alleen’, zegt De Jonge. ‘Dit vergt van alle partijen een gezamenlijke aanpak, met oog voor de huidige omstandigheden. Dat vraagt ook dat wij ons allemaal moeten schikken naar deze nieuwe werkelijkheid.’ Wanneer de start-bouwimpuls ingezet wordt is niet duidelijk, maar op korte termijn komt het kabinet met een brief waarin meer details staan.

Ook wordt er 300 miljoen uitgetrokken voor de bouw van flexwoningen. Dat moet stapsgewijs gebeuren in vier jaar tijd. De eerste stap moet in mei gezet worden. De hulp is vooral bedoeld voor starters, statushouders en vluchtelingen uit Oekraïne.