Menu
Minister De Jonge verwacht komend jaar ‘forse dip’ in woningbouw

Minister De Jonge verwacht komend jaar ‘forse dip’ in woningbouw

22 mei 2023

Er wordt een terugval tot wel vijftig procent voorspeld op de woningmarkt, dat schrijft Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

BNR Nieuwsradio

‘Dat maakt dat kopers de woningen die op dit moment gebouwd worden niet meer kunnen betalen’, zegt minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Om dat te voorkomen wil de minister een beter overzicht krijgen van de haalbaarheid van bouwprojecten, zodat er bij vertraging elders eerder gebouwd kan worden. ‘Als we weten dat er vertraging komt op een locatie, gaan we kijken naar wat we naar voren kunnen halen’, aldus De Jonge. ‘De projecten die al een vergunning hebben moeten snel gebouwd worden.’ Bij sommige projecten die al een vergunning hebben ziet hij dat de bouw toch gestaakt wordt. ‘Dat kan komen door de gestegen bouwkosten.’

Start-bouwimpuls

Daarvoor bestaat er de start-bouwimpuls waarbij wordt gekeken waar extra bijdrages geleverd kunnen worden, zodat het project alsnog afgemaakt wordt. De minister zegt dat er ook veel geld uitgetrokken wordt voor flexwoningen, omdat dat volgens hem de snelste manier is om goedkope woningen te bouwen.

‘Zo proberen we alles te doen wat mogelijk is om die opdracht te realiseren, maar feit is wel dat de opdracht alleen maar groter wordt. Het economisch gesternte, waaronder we die opdracht moeten realiseren, wordt ook alleen maar ingewikkelder,’ zegt de minister van Volkshuisvesting. Daarbij vindt hij ook dat niet alles valt op te lossen.

Winstwaarschuwing

Volgens politiek verslaggever Leendert Beekman is het voor het eerst dat Hugo de Jonge een winstwaarschuwing geeft. ‘Wat opvallend is dat er geen extra geld beschikbaar wordt gesteld’, zegt Beekman. Vorige week kwam de minister nog met het plan om nog twee of drie verdiepingen op een flat te gaan zetten. Leendert Beekman zegt dat nu hij dat moet aan oplossen met de instrumenten die hij nog beschikbaar heeft.