Menu
Voordelen en nadelen van industrialisering
automatisering hout industrie

Voordelen en nadelen van industrialisering

03 mrt 2021
Foto: Pickawood (Unsplash)

Timmerindustrie verandert van productgestuurd naar procesgestuurd

Het is niet alleen een tekort aan personeel dat zorgt voor een roep om verandering. De vraag vanuit de markt is de laatste jaren ook sterk veranderd. De productiesnelheid, efficiëntie, flexibiliteit en lagere kosten vragen om een procesmatige aanpak. Dit vraagt in de opleiding en de omscholing om een ander soort vakmensen in vergelijking tot het verleden.

Dit betekent overigens niet dat de kennis van deze vakmensen verloren mag gaan. Waar er enerzijds bouwkundigen zijn die alles weten van de markt, zijn er anderzijds specialisten in hout die alles van het product weten. Kennisoverdracht is hierin essentieel. Er zijn dus nog steeds vakmensen nodig, maar met een meer technische insteek. Het hanteren van machines moet hierin meer de uitgangspositie zijn.

Ontwikkeling in de automatisering van timmerfabrieken

Door de grote ontwikkeling die eigenlijk in heel de bouwsector plaatsvindt, lijken productieprocessen steeds meer op die van de auto-industrie. In de vraag naar personeel is dit sterk terug te zien. Er is steeds meer vraag naar werkvoorbereiders, productiemedewerkers en specialisten in automatisering. De timmerindustrie stoomt zich klaar voor de toekomst en neemt afscheid van het oubollige imago.

De voordelen en nadelen van industrialisering in de bouw en timmerindustrie

Het advies en de deskundigheid van de mensen kunnen niet vervangen worden door machines. Wel kan er uitgegaan worden van een hoge betrouwbaarheid en nauwkeurigheid bij het gebruik van machines. Zo stellen deze processen bedrijven ook in staat om het verloop beter in kaart te brengen. Hierdoor is er minder sprake van aannames en kunnen keuzes gebaseerd worden op data. Het resulteert in het verbeteren van processen en het omlaag brengen van productiekosten. In een proces waar minder mensen aan werken, kan men uitgaan van minder faalkosten. Naast de efficiëntie is er een factor waar steeds meer baat bij is: snelheid.

Industrialisatie in de bouw met kant-en-klare gevelelementen

Het kost veel tijd en geld om een nieuwbouwproject te realiseren. Wanneer het sneller kan, worden automatisch de kosten omlaag gebracht. Industrialisatie van de bouw krijgt hierin een steeds grotere rol. Uit onderzoek blijkt dat door prefab te bouwen vanuit een fabriek de doorlooptijd voor de bouw met zo’n dertig procent afneemt. Daarnaast nemen de bouwkosten ook af met tien tot vijftien procent. Dit heeft alles te maken met de kortere doorlooptijd en minder personeel dat nodig is in de productie.

Automatisering zorgt voor concurrentievoordeel bij timmerfabrieken

Door succesvolle implementatie van industrialisatie kunnen voorlopers lagere prijzen berekenen, behalen zo een concurrentievoordeel en kunnen hierdoor ook een hoger rendement behalen. Wanneer deze ontwikkeling verder doorzet vervalt uiteindelijk dit voordeel. Gevolg hiervan is dat door toenemende concurrentie bouwprijzen dalen. Verdere industrialisatie van de bouw betekent dus niet automatisch dat dit het rendement verhoogt.

De 5 voordelen van industrialisering

1.        Hogere kwaliteit
Door het bouwen in een fabriek kan het onder optimale omstandigheden worden uitgevoerd. Er is geen sprake meer van weersinvloeden op de bouwplaats. De waardes de eerder in testen zijn behaald, kunnen worden gerealiseerd tijdens de productie. Een optimale wind- en waterdichtheid realiseren waardoor de beste isolatiewaarden worden behaald.

2.       Minder onderhoud
De optimale omstandigheden hebben ook invloed op het onderhoud. Hierdoor is het eerste onderhoud pas veel later nodig. Dit heeft direct effect op de kosten voor het onderhoud bij de eigenaren.

3.       Sneller bouwen
Wanneer het sneller kan, worden automatisch de kosten omlaag gebracht. Industrialisatie van de bouw krijgt hierin een steeds grotere rol. Prefab bouwen vanuit een fabriek zorgt ervoor dat de doorlooptijd voor de bouw met zo’n dertig procent afneemt. Daarnaast nemen de bouwkosten ook af met tien tot vijftien procent.

4.       Minder faalkosten
Naast de faalkosten tijdens de productie en door de weersomstandigheden op de bouwplaats zijn ook de overige omstandigheden van grote invloed op de faalkosten. Voor de laatste afwerking komt het vaak voor dat er schade wordt gemaakt aan de kozijnen. Dit zorgt voor faalkosten aan het einde van het traject en tegelijkertijd voor vertraging. Door deze stap uit het proces te halen met kant-en-klare gevelelementen wordt dit gevaar vermeden.

5.       Beter te plannen
Tijd is kostbaar in de bouw. Doordat een planning niet exact kan worden nageleefd, loopt men vertraging op. Door minder werk op het project te laten plaatsvinden, wordt deze factor uit het proces gehaald. Er is minder afhankelijkheid van vakmensen op het project. Het glas- en schilderwerk wordt al in de fabriek gedaan en kan goed worden gepland.

De 5 nadelen van industrialisering

1.        Transportkosten
Voor het vervoeren van prefab gebouwde woningen is speciaal transport nodig. Door de grote afmetingen is het nodig om uitzonderlijk transport in te zetten. Dit zorgt voor hogere kosten in het vervoer van de materialen naar de bouwplaats.

2.       Aanpassingen
Tijdens het opleveren van de gevelelementen is het niet meer mogelijk om nog aanpassingen door te voeren op de bouwplaats. Alles is vooraf gemonteerd in de fabriek.

3.       Montage
Om de prefab elementen op hun plaats te zetten is een hijskraan nodig. De grote en zware onderdelen vormen een complete muur. Dit vraagt ook om een bepaalde ruimte op de bouwplaats. Bij traditionele bouw kunnen elementen los worden aangebracht.

4.       Vrijheid
Keuzes worden gemaakt in het ontwerpproces. Tijdens het proces is er voldoende ruimte en vrijheid voor aanpassingen. De vrijheid die er is wanneer men zelf een woning bouwt, die is er niet. Vaak moeten er dus compromissen gemaakt worden om de woning te laten voldoen aan de wensen.

5.      Investering
Om prefab te kunnen bouwen is verdere automatisering en industrialisering van het bouwproces nodig. Dit vraagt grote investeringen voor bijvoorbeeld timmerfabrieken. Om op deze manier te kunnen bouwen, moeten machines worden aangeschaft en is er meer ruimte nodig voor het verwerken van de kant-en-klare gevelelementen of zelf de complete muren.