100% focus op duurzaamheid

Sinds 1907 vervaardigt Lambert Kozijnen houten kozijnen, ramen en deuren voor bungalows, woningen en utiliteitsgebouwen. Met de meest moderne computergestuurde machines of ambachtelijk met de hand, maar altijd duurzaam en milieubewust. “Het zaagsel dat bij onze werkzaamheden vrijkomt, wordt in een houtverbrandingskachel verbrand en omgezet in warmte, om onze fabriek en kantoren te verwarmen”, vertelt directeur Kees Lambert. “In onze eigen verfspuiterij worden onze producten voorzien van een 100% watergedragen verfsysteem, waarvan het afvalwater nauwkeurig wordt gezuiverd. Ook werken we met o.a. FSC-gecertificeerd Mahoniehout.”

Hout wordt al vele eeuwen toegepast als grondstof voor gevelelementen en heeft zich door de eeuwen heen bewezen als een duurzaam en betrouwbaar bouwmateriaal, vertelt Lambert. “Hout is hernieuwbaar. Waar grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen, kunnen bomen al na 20 tot 120 jaar worden geoogst. Daarnaast zijn bomen in staat om CO₂ uit de lucht te halen. Ook heeft hout – in vergelijking met andere fossiele materialen zoals beton, aluminium, staal en kunststof – zeer weinig energie nodig voor de winning en productie. Hout is mooi, sterk, uitstekend isolerend en heeft een lange levensduur. Door hout te gebruiken voor kozijnen, ramen en deuren wordt het milieu dan ook geholpen in plaats van vervuild. Als bedrijf zetten wij hier maximaal op in. En van onze leveranciers verwachten we eenzelfde inzet: verantwoord, puur, echt en eerlijk.”

Bijna 1.000 producten 
Eén van deze leveranciers is BUVA, waarmee Lambert Kozijnen al meer dan 25 jaar samenwerkt. “BUVA richt zich sinds jaar-en-dag op de timmerindustrie en ontwikkelt hier ook specifieke producten voor”, vertelt Lambert. “Met als doel om processen te versnellen, foutmarges te minimaliseren, de levensduur nog verder te verlengen en een eenvoudig gebruik te borgen.” Als voorbeeld noemt hij de BUVA-IsoStone glasvezelversterkte onderdorpel, dat het meest kwetsbare deel van het houten kozijn (op maaiveldniveau) vervangt.

Inmiddels neemt Lambert Kozijnen al bijna 1.000 producten af bij BUVA, verdeeld over verschillende productgroepen. “Denk bijvoorbeeld aan ons hang- en sluitwerk en onze aluminium profielen, glasvezelversterkte onderdorpels en roosters”, vertelt Patrick Leenheer, Accountmanager bij BUVA. “De prijzen, artikelnummers en omschrijvingen van deze producten leveren wij op verzoek aan in een speciaal bestand, dat Lambert Kozijnen eenvoudig in zijn kozijnen-tekenen-/calculatieprogramma kan inladen. Hiermee wordt kostbare tijd bespaard, terwijl Lambert Kozijnen wel altijd over de juiste data beschikt.”

Project ParqGreen Reeuwijkse Plassen
Ook ondersteunt BUVA Lambert Kozijnen met technisch advies en projectbegeleiding. Zoals in het project ParqGreen Reeuwijkse Plassen, dat de gefaseerde bouw van 283 waterlodges, waterwoningen en watervilla’s omvat. Alle waterwoningen en -villa’s zijn direct aan het water gelegen en ontworpen rondom de aanwezige natuur. De inrichting van het park, de bouw van de woningen en de gebruikte materialen sluiten hier optimaal op aan. “In het voortraject hebben wij samen met Bouwbedrijf De Vries en Verburg de juiste ventilatieroosters voor dit project geselecteerd”, vertelt Leenheer. “Deze ventilatieroosters zijn vervolgens voorgeschreven in het bestek, dat door Lambert Kozijnen is overgenomen. In navolging hiervan heeft Lambert Kozijnen bovendien – op eigen initiatief – de hang- en sluitwerkproducten, glasvezelversterkte onderdorpels, deurbeslag en aluminium profielen van BUVA geselecteerd en besteld.”

Diversiteit aan types en afwerkingen
“Het feit dat wij werken met duurzaam Mahoniehout, was één voor de redenen voor Bouwbedrijf De Vries en Verburg om dit project aan ons te gunnen, vertelt Kees Lambert. “Want Mahonie is weliswaar wat duurder dan bijvoorbeeld Meranti, maar heeft wel een hogere kwaliteit en langere levensduur. In totaal leverden wij de kozijnen, ramen en deuren voor 132 woningen, in diverse types en met ieder hun eigen kleurafwerking. Bepaald geen sinecure, omdat we voor iedere woning de verf in onze verfspuiterij moesten omwisselen. Maar het eindresultaat mag er zijn.” Een deel van de producten is volledig afgelakt, beglaasd en inclusief hang- en sluitwerk afgeleverd bij Willemsen Veenendaal, dat de kozijnen, deuren en ramen in de houtskeletbouwelementen heeft ingebouwd. Het andere deel is just-in-time in het werk gemonteerd. In april 2020 moet het totale project worden opgeleverd.

Recente nieuwsberichten

Ontmoet, ontdek en vergroot uw kennis tijdens het BIM-seminar op 5 november

23-09-2019

Ontwerpen in BIM wordt steeds meer gemeengoed. In navolging van de architectonische, bouwtechnische en constructieve informatie worden anno 2019 ook steeds vaker installaties en technische en praktische gegevens aan het Bouw Informatie Model toegevoegd.

Meer informatie

‘We zijn zeer te spreken over de projectaanpak en productkwaliteit van BUVA’

16-09-2019

De Caaien en Couperus in Ypenburg en Quattro in Morgenstond: het zijn enkele projecten die Dura Vermeer heeft gerealiseerd. Nu de gemeentelijke bouwopgave verschuift naar binnenstedelijk gebied, levert Dura Vermeer daar opnieuw een duurzame bijdrage aan.

Meer informatie

‘Innovatieve deursluitoplossing van BUVA reduceert faalkosten in de timmerindustrie’

04-09-2019

Houten buitendeuren, kozijnen en hang- en sluitwerk krijgen het vaak zwaar te verduren. Zo zijn ze onderhevig aan weersinvloeden, wat de vormvastheid kan beïnvloeden.

Meer informatie