786 kant-en-klare gevelelementen voor woongebouw Hoog Lindoduin in Scheveningen

In 2050 wil woningcorporatie Vestia al haar woningen aardgasvrij hebben. Om dit mogelijk te maken, wordt onder meer het 55 jaar oude woongebouw Hoog Lindoduin in Scheveningen gerenoveerd en verduurzaamd. Hoog Lindoduin telt 14 verdiepingen met in totaal 182 galerijwoningen. Het woongebouw wordt vanaf het betoncasco vernieuwd en volgens de nieuwste normen geïsoleerd. Onder andere balkons, galerijen en gevels worden vervangen en keukens, badkamers en toiletten worden vernieuwd. Bovendien krijgt elke woning een individuele warmtepomp, die wordt aangesloten op een duurzame energiebron: grondwarmte. Het gebouw krijgt weer een frisse uitstraling met veel wit en lichte kleuren. Na de renovatie en verduurzaming worden 143 woningen verhuurd als sociale huurwoning. De overige 39 woningen, op de bovenste drie lagen, worden verhuurd als vrijesectorwoningen.

In onderaanneming van aannemer BAM Wonen Zuidwest produceert en levert De Jong’s Timmerfabriek 786 kant-en-klare gevelelementen voor Hoog Lindoduin. Op advies van Vestia is gekozen voor houten gevelelementen, die maar liefst 324.000 kg CO₂ vasthouden. “De gevelelementen bestaan uit grote raam- en deurkozijnen van FSC-gecertificeerd Mahoniehout, die in onze fabriek in Bergambacht rondom worden voorzien van geïsoleerde rekwerken”, vertelt Geoffrey Harding, directeur van De Jong’s Timmerfabriek. “De gevelelementen worden volledig afgelakt in een witte kleur, met een onderhoudsarmgarantie van zo’n 12 jaar. Alle kozijnen worden uitgerust met letselveilige (gelaagde) HR++ beglazing met een lage U-waarde. Aan de geluidsbelaste zijde van het gebouw, waar tramlijn 11 de woontoren passeert, is aanvullend gekozen voor geluidswerende beglazing. Alle gevelelementen worden vooraf geheel voorzien van hang- en sluitwerk. Bovendien worden speciale hijsvoorzieningen aangebracht, waardoor de aannemer de elementen direct in de gevel kan inschuiven en rondom kan verankeren en afpurren.”

‘Een echte BUVA-fabriek’
Alle hang- en sluitwerk is afkomstig van BUVA, waarmee De Jong’s Timmerfabriek een jarenlange en projectoverschrijdende samenwerking heeft. “Wij zijn een echte BUVA-fabriek”, vertelt Harding. “Al onze profileringen en detailleringen zijn afgestemd op de producten van BUVA, waardoor we te allen tijde een optimale verwerking én een hoge kwaliteit kunnen borgen. In dit project maken we onder meer gebruik van de BUVA meerpuntssluitingen, BUVA Atlas scharnieren, BUVA beglazingsprofielen en BUVA IsoStone onderdorpels. Alle onderdorpels worden exact op maat aangeleverd. Inclusief bijbehorende neuten, omdat wij een iets zachter kozijndetail aan de buitenzijde hanteren, met iets grotere rondingen.”

Maximale efficiëntie, minimale faalkosten
“Waar we vroeger simpelweg de kozijntekeningen bij BUVA ‘over de schutting’ gooiden, maken we tegenwoordig gebruik van een speciaal bestelprogramma”, vertelt Harding. “In een soort Excelbestand vult onze werkvoorbereider onder meer de maten van de onderdorpels, de posities van de neuten en de gewenste bewerkingen in, op basis waarvan BUVA de productie aanstuurt. Hierdoor kan niet alleen veel sneller worden gewerkt; ook communicatieruis en faalkosten worden tot een minimum beperkt.” Voor de bestellingen van de overige BUVA-producten maakt De Jong’s Timmerfabriek onder meer gebruik van de hang- en sluitwerklijsten, die eenvoudig uit het softwarepakket gedownload kunnen worden.

LogiTime-concept
Alle hang- en sluitwerkproducten en onderdorpels worden steevast geleverd volgens BUVA’s LogiTime-concept. Hierbij worden de bestelde producten in handige deelorders verzameld op een rolcontainer, die rechtstreeks in de productielijn kan worden ingezet. “Alle rolcontainers zijn voorzien van duidelijke stickers met order- en deelordernummers, waardoor ze direct vanuit de vrachtwagen naar de juiste werkplek vervoerd kunnen worden”, vertelt Harding. “Doordat de producten al zijn uitgepakt en voorgesorteerd, kunnen onze monteurs direct met de assemblage beginnen. Hierdoor gaat geen kostbare uitpaktijd meer verloren. Bovendien worden onze afvalstromen flink gereduceerd. Lege rolcontainers worden bij iedere volgende levering weer retour genomen.”

Naar verwachting zullen komende zomer de laatste gevelelementen voor Hoog Lindoduin op de bouwplaats worden afgeleverd.

 

Recente nieuwsberichten

BUVA introduceert nieuw assortiment boilers

16-09-2020

Deze nieuwe RVS A-label boiler is nog beter geïsoleerd dan de voorganger. Dit zorgt ervoor dat er nóg minder energie nodig, wat zorgt voor een optimaal energierendement.

Meer informatie

Cilindertrekbeveiliging per 1 juli verplicht op bergings- en schuurdeuren

08-09-2020

Op 1 juli is door het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) een nieuwe eis opgenomen in de handleiding PKVW Nieuwbouw 2020.

Meer informatie

BUVA VitalAir luchtreiniger houdt tot 98% van de aerosolen tegen

05-09-2020

In woningen, kantoren, klaslokalen, sportzalen en verzorgingshuizen is goede, regelmatige ventilatie onontbeerlijk om te komen tot een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Meer informatie