Kantoor van de toekomst is duurzaam en goed bereikbaar
Kantoor van de toekomst is duurzaam en goed bereikbaar

Kantoor van de toekomst is duurzaam en goed bereikbaar, maar in Utrecht zijn ze nauwelijks te vinden

"Maar als je kijkt naar wat er nu wordt gebouwd, is dat lang niet genoeg." De analyse komt van Siebe de Boo, directeur van het Utrechtse kantoor van CBRE, ’s werelds grootste vastgoedadviesbureau. Samen met dataman Joep van Vliet maakt hij permanent analyses van de Utrechtse vastgoedmarkt. En wat dan opvalt is een toekomstbeeld waar duidelijk nog niet op wordt ingespeeld.

Ze zagen het de afgelopen jaren al gebeuren. Met de blik op de toekomst vestigden diverse grote bedrijven zich in het Utrechtse stationsgebied: in state of the art en duurzaam gebouwde kantoren, bovenop een van de grootste ov-knooppunten van Nederland. Vodafone Ziggo, Nationale Hypotheek Garantie, McDonald’s Nederland, Aalberts: "Het merendeel kwam van naast de snelweg buiten Utrecht", zegt de Boo.

Nieuwe rol kantoor

Het waren de trendsetters op de kantorenmarkt, meent CBRE, die gevolgd zullen worden door andere grote partijen en uiteindelijk ook door kleinere bedrijven in het mkb. "De werkplek van na corona komt sneller op ons af", zegt Van Vliet. "De samenleving is in korte tijd bekender geworden met werken op afstand, de culturele component van niet op kantoor werken: het is sociaal geaccepteerd geworden. De nieuwe rol van kantoor komt sneller dichterbij dan we eerder verwachtten."

En dat betekent dat bedrijven willen dat kantoorlocaties technisch zo zijn uitgerust dat dan eens op kantoor, dan eens thuis inpluggen, geen punt is, blijkt uit onderzoek van CBRE. "Maar het moet ook de plek zijn die iets te bieden heeft boven je werkplek thuis. Het wordt de plaats waar je als bedrijf je sociaal kapitaal kunt opbouwen" zegt Van Vliet. Ofwel: kantoor wordt meer een ontmoetingsplek waar mensen samenwerken en creëren dan een productieplek. "Dus geen ruimte vol bureaus van 1 meter 40 waar papier aan elkaar wordt doorgegeven, maar misschien wel met een grote tafel voor werkoverleg."

Jong talent

Meer en meer is de plek van het kantoor ook de plaats om jong talent aan te trekken en om als aantrekkelijk uithangbord te gebruiken. Duurzaamheid is dan ook niet meer weg te denken, in het wensenlijstje van grote bedrijven. "Dat is waar bedrijven zich mee willen identificeren en dat betekent ook iets voor je huisvesting", zegt De Boo.

Hij hoorde een jonge collega onlangs letterlijk over een potentiële andere werkgever zeggen: "Dát bedrijf, daar zou ik nooit voor willen werken. Die past niet bij mijn waarden." Het is volgens hem tekenend voor de jongste generatie op de arbeidsmarkt. "Wil je jong talent aan je binden, dan moet je iets met duurzaamheid."

Stap in de toekomst

Dat realiseerde ook Aalberts zich. Het technologieconcern verhuisde in 2018 van een klassiek koetshuis in Langbroek dat alleen per auto te bereiken was, naar een hypermodern duurzaam kantoor in Utrecht WTC, de kantoortoren naast het station. Het bedrijf stapte daarmee in de toekomst.

"Maar als we niet snel gaan bijbouwen, gaan we dit niet meer faciliteren", zegt De Boo. Momenteel heeft Utrecht namelijk maar een paar gebouwen die aansluiten bij de trend. Voorbeelden zijn het WTC Utrecht, Central Park in aanbouw naast het Stadskantoor en Helix, dat wordt gebouwd bij Leidsche Rijn Centrum: allemaal voldoen ze aan hoogstaande technische en duurzame eisen. Maar meer zit er niet in de pijpleiding.

Start van de bouw

En dat is volgens De Boo een teken aan de wand. "Moeten we er niet over nadenken nieuwbouw beter te faciliteren? Kijk door de huidige recessie heen, zie de vraag van de toekomt, stap uit de waan van de dag", zegt hij. Het betekent volgens hem dat de stad Utrecht niet langer zou moeten eisen dat verhuurders bekend zijn, voordat de bouw van een kantoor van start mag: de zogenoemde voorverhuureis. "De gemeente zit er traditioneel in. Stap daar van af."

Maar niet alleen de vraag naar een ander soort kantoor, ook de ‘razendsnel’ veranderende Utrechtse economie geeft volgens CBRE aanleiding tot een nieuwe blik. De verhuurmarkt bestaat voor een groeiend deel – intussen zo’n 19 procent – uit bedrijven in de techsector, becijferde CBRE. Het gaat om veelal jonge bedrijven, die een kantoorplek ambiëren van deze tijd: technisch, aantrekkelijk en duurzaam. ,,Misschien niet meer een heel groot kantoor voor veel werkplekken, maar wel een met meerdere kleinere kantoren bij elkaar’’, zegt De Boo. Want in de ontwikkeling van nieuwe diensten en producten gebeurt het volgens hem steeds vaker dat specialisten samenwerken. ,,Dat doet iets met een stad en een gemeentebestuur moet zo ook naar die stad kijken door te zorgen voor kantoorplekken van hoge kwaliteit.”

Bedrijventerreinen

Of de vraag van de toekomst leidt tot het einde voor bedrijventerreinen met kantoorgebouwen van rond de eeuwwisseling in pak ’m beet Maarssen of Zeist? De vraag zal inderdaad afnemen, denken ze bij CBRE. Met verloop van sommige kantoorlocaties tot gevolg. ,,Al blijven er altijd partijen die scherp naar hun budget moeten kijken en voor betaalbare locaties kiezen”, erkent De Boo. Al was het maar die tech-startup, die zijn kapitaal nog binnen moet halen om naar het kantoorpand van de toekomst te verhuizen.

Bron: AD
Auteur: Maaike Kooistra
Foto: Martin Woortman, Unsplash

Recente nieuwsberichten

Uitbreiding assortiment BUVA IsoStone onderdorpel voor houten kozijnen

07-05-2021

Om het assortiment up to date te houden en door te ontwikkelen, doet BUVA onderzoek naar wat er nodig is in de markt.

Meer informatie

Onderzoek toont aan: woningtekort in Nederland houdt aan!

06-05-2021

Zoals bekend is er in Nederland en enorm woningtekort. De Nederlandse bouwsector staat voor de grote uitdaging om dit tekort weg te werken door versneld woningen te bouwen.

Meer informatie

'Merendeel Nederlanders verwacht dat huizenbubbel snel klapt'

05-05-2021

Het overgrote deel van de Nederlanders verwacht dat de 'huizenbubbel', die is ontstaan door de sterk stijgende huizenprijzen, binnen een aantal jaren weer klapt.

Meer informatie