Provincie Utrecht tekent City Deal
Provincie Utrecht tekent City Deal

Provincie Utrecht tekent City Deal voor toekomstbestendige, duurzame en energie-neutrale woningbouw

UTRECHT

Om dit te kunnen realiseren, ondertekende de provincie Utrecht de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen. Hierdoor werken steden, provincies, Rijk, bouwbedrijven, kennisinstellingen en koepelorganisaties samen om de bouw te verduurzamen. Centrale ambitie is om de bouwsector de drijvende kracht te laten zijn voor de circulaire economie.

AMBITIEUS

De komende jaren zal veel moeten veranderen in de manier waarop er gebouwd wordt en de materialen waarmee dat gebeurt. Gedeputeerde Binnenstedelijke Ontwikkeling en Wonen Rob van Muilekom: ,,We willen woningen bouwen die toekomstbestendig zijn en die over 30 jaar nog voldoen aan de eisen van die tijd wat duurzaamheid betreft. Maar daar is veel kennis voor nodig en goede praktijkvoorbeelden zodat we van elkaar kunnen leren. Deze City Deal helpt ons daarbij en laat zien dat circulair en conceptueel bouwen bijdragen aan de betaalbaarheid en de voortgang van onze bouwambities.”

CONVENANT DUURZAAM BOUWEN

De partners van de City Deal gaan samen aan de slag met industrieel, demontabel en biobased bouwen. Er wordt gezocht naar nieuwe waarderingsmethoden om circulair en demontabel bouwen betaalbaar en financierbaar te maken. Zo draagt de bouwsector bij aan de circulaire economie en dragen innovatie en duurzame bouwtechnieken bij aan een waardevolle gebouwvoorraad. ,,Als provincie Utrecht willen wij nog een stapje verder gaan en zelf een Convenant Duurzaam Bouwen opstellen samen met onze gemeenten, de corporaties en marktpartijen; om een gelijk speelveld te creëren hoe invulling te geven aan circulariteit, klimaatadaptiviteit en energieneutraliteit. Hiermee kunnen we zelf inhoud en vorm geven aan hoe wij de bouw van woningen op een duurzame manier kunnen realiseren en waarbij er ook ruimte is om in de praktijk te experimenteren en te leren”, aldus Van Muilekom.

CITY DEALS

In City Deals werken gemeenten, Rijk, private partijen, kennisinstellingen en andere organisaties in gelijkwaardigheid samen aan innovatieve oplossingen voor complexe stedelijke opgaven. Inmiddels zijn 27 City Deals ondertekend rond diverse multidisciplinaire vraagstukken, zoals elektrische deelmobiliteit, maatwerk in het sociaal domein, klimaatadaptatie en stedelijk voedselbeleid.

Bron: Houtens Nieuws.nl
Foto: Jonne Makikyro, Unsplash

Recente nieuwsberichten

Uitbreiding assortiment BUVA IsoStone onderdorpel voor houten kozijnen

07-05-2021

Om het assortiment up to date te houden en door te ontwikkelen, doet BUVA onderzoek naar wat er nodig is in de markt.

Meer informatie

Onderzoek toont aan: woningtekort in Nederland houdt aan!

06-05-2021

Zoals bekend is er in Nederland en enorm woningtekort. De Nederlandse bouwsector staat voor de grote uitdaging om dit tekort weg te werken door versneld woningen te bouwen.

Meer informatie

'Merendeel Nederlanders verwacht dat huizenbubbel snel klapt'

05-05-2021

Het overgrote deel van de Nederlanders verwacht dat de 'huizenbubbel', die is ontstaan door de sterk stijgende huizenprijzen, binnen een aantal jaren weer klapt.

Meer informatie