Afbouwgarantie nagenoeg bij iedere hypotheekverstrekker verplicht als je zelf een huis bouwt

Afbouwgarantie nagenoeg bij iedere hypotheekverstrekker verplicht als je zelf een huis bouwt

Omdat woningen duur zijn en je er bij lopende nieuwbouwprojecten soms moeilijk tussenkomt, zijn er ook mensen die de bouw in eigen beheer (laten) uitvoeren. Door zelf een kavel of bestaand pand te kopen en een aannemer te regelen die er het gewenste huis van maakt. Dat scheelt in de kosten en de koper heeft meer zeggenschap over hoe alles eruit komt te zien. Afbouwgarantie is in bijna alle gevallen verplicht.

Niet alle aannemers zijn aangesloten bij een bouwgarantiefonds. Zo'n fonds garandeert in meer of mindere mate dat een huis af komt als de aannemer tijdens de bouw failliet gaat.

Als je eenmaal in het project zit en je op zoek gaat naar een goede aannemer, wil het volgens kenners nog weleens gebeuren dat het belang van een garantiefonds uit het oog raakt.
Je moet bij zelfbouw namelijk erg veel regelen: het kavel, afspraken met de gemeente of met buren, een architect, onderzoeken naar grondvervuiling, de vergunningsaanvraag, etc. En pas aan het einde van de rit vraagt de hypotheekverstrekker om alle documenten. Dat geldt voor individuele bouwprojecten, maar ook voor zogenoemde CPO's. Dat zijn bouwprojecten in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, een soort burgerinitiatief waarbij in vereniging een project wordt gesmeed.

,,In vrijwel alle gevallen geldt dat als je een financiering wilt krijgen, de hypotheekverstrekker eist dat bij de aanneemovereenkomst ook een afbouwgarantie zit”, zegt Marcel van Lent van De Regie, een procesbegeleider van CPO's. In Nederland zijn er drie smaken:
- Woningborg
- SWK (stichting Waarborgfonds Koopwoningen)
- De Nieuwbouwgarantie van Bouwgarant

SWK is er vooral voor de grote aannemers. Woningborg is veruit het grootste garantiefonds en heeft vergelijkbare voorwaarden die je als zelfbouwer nog wel even goed moet doornemen. ,,Ze gaan in ieder geval wat verder dan Bouwgarant”, weet Marcel van Lent van De Regie. ,,Mocht de bouw stil komen te vallen, dan regelen ze voor je dat een andere aannemer het voor dezelfde prijs komt afbouwen. Bouwgarant garandeert alleen de aanneemsom. Je zult dan nog zelf een aannemer moeten vinden die voor dat bedrag het huis afmaakt.”
 
Bron: Stefan ten Teije - AD.nl
Foto: Diri

Recente nieuwsberichten

Uitbreiding assortiment BUVA IsoStone onderdorpel voor houten kozijnen

07-05-2021

Om het assortiment up to date te houden en door te ontwikkelen, doet BUVA onderzoek naar wat er nodig is in de markt.

Meer informatie

Onderzoek toont aan: woningtekort in Nederland houdt aan!

06-05-2021

Zoals bekend is er in Nederland en enorm woningtekort. De Nederlandse bouwsector staat voor de grote uitdaging om dit tekort weg te werken door versneld woningen te bouwen.

Meer informatie

'Merendeel Nederlanders verwacht dat huizenbubbel snel klapt'

05-05-2021

Het overgrote deel van de Nederlanders verwacht dat de 'huizenbubbel', die is ontstaan door de sterk stijgende huizenprijzen, binnen een aantal jaren weer klapt.

Meer informatie