Afzetprijzen industrie voor eerst sinds begin pandemie gestegen

DEN HAAG - De afzetprijzen in de industrie waren in februari gemiddeld 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. Het is de eerste keer dat de prijzen op jaarbasis zijn gestegen sinds het coronavirus in maart 2020 in Nederland om zich heen greep. Dat komt vooral doordat ook de olieprijzen zijn opgeveerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De prijzen waarvoor industriebedrijven hun producten verkopen, hangen voor een groot deel samen met de olieprijzen. Na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus stortten die in, onder andere omdat er minder vraag naar brandstoffen voor vliegreizen was en de industrie minder hard draaide.

In februari leefden de prijzen voor ruwe olie weer op dankzij verbeterde economische vooruitzichten. Daardoor stegen de prijzen in de chemische industrie met 2,2 procent op jaarbasis. De olie-industrie, die ruwe aardolie bijvoorbeeld verwerkt tot brandstof als benzine, had nog wel te kampen met lagere prijzen dan in februari vorig jaar. Maar die daling was al veel minder hevig dan een maand eerder, toen er bijna een vijfde van de afzetprijzen van de olie-industrie afging.

Bron: Bouwformatie
Foto: Alexander Tsang

Recente nieuwsberichten

Kantoor van de toekomst is duurzaam en goed bereikbaar, maar in Utrecht zijn ze nauwelijks te vinden

13-04-2021

Een werkplek van kwaliteit: goed bereikbaar, technisch bij de tijd én duurzaam. Dat is waar bedrijven die zich (opnieuw) vestigen in Utrecht naar uitkijken. Om klaar te zijn voor het nieuwe werken en om jong talent binnen te kunnen halen.

Meer informatie

Provincie Utrecht tekent City Deal voor toekomstbestendige, duurzame en energie-neutrale woningbouw

12-04-2021

De provincie Utrecht wil jaarlijks 10.000 woningen bouwen, maar wel op een duurzame, toekomstbestendige en energie-neutrale manier. Dat betekent met aandacht voor uitputting van grondstoffen en uitstoot van CO2 en stikstof.

Meer informatie

'Aantal hypotheekaanvragen voor koopwoningen gedaald'

09-04-2021

Het aantal hypotheekaanvragen voor koopwoningen is in het eerste kwartaal met bijna 7 procent gedaald. Dat komt vermoedelijk doordat woningen steeds duurder worden en doordat er minder aanbod is, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Meer informatie