Alprokon en BUVA: een mooi ‘een-tweetje’

Dat de samenwerking tussen een ontwikkelaar/producent en handelskanaal kan leiden tot mooie, innovatieve producten en een verregaande service, bewijzen Alprokon en BUVA. Beide marktleiders zijn gevestigd aan de Bremen in Barendrecht, waardoor de lijnen ultrakort zijn en steeds zeer snel geschakeld en geleverd kan worden. Bovendien zetten zowel Alprokon als BUVA hoog in op veiligheid. “Onze organisaties zijn complementair aan elkaar in het streven naar een veilige woon-, werk- en verblijfsomgeving”, vertelt Henk van Herpen, projectdirecteur bij Alprokon. “De ontwikkeling van de brand- en inbraakwerende Alprokon deurnaald type 9000 met geïntegreerde BUVA meerpuntssluiting en standaard schuifgrendels is daarvan een sprekend voorbeeld.”

Alprokon is een zelfstandig familiebedrijf, gestart in 1967 met het ‘zetten’ van aluminium plaatwerk voor o.a. Stork Boxmeer. Kort daarna zijn hier beglazingsprofielen, tochtafdichtingsprofielen, dakranden en waterslagen aan toegevoegd. “Begin jaren ’70 kwam de vraag vanuit de markt om ook een basis sluitsysteem voor dubbele deuren te ontwerpen”, vertelt Van Herpen. “Daaruit is de aluminium deurnaald ontstaan, waarmee de sluitnaad tussen dubbele deuren met een speciaal vormgegeven sluitsysteem wordt afgedekt. Omdat de vergrendeling geïntegreerd wordt in het sluitsysteem, hoeft deze niet meer in het deurblad ingelaten te worden. Dit maakt een snelle en eenvoudige montage mogelijk. Bovendien wordt dankzij de deurnaald het kromtrekken van houten deuren tot wel 40% verminderd.”

Focus op veiligheid
Dubbele deuren bestaan doorgaans uit één actieve en één passieve deur, die beiden naar één zijde geopend kunnen worden, vertelt Van Herpen. “Waar in de actieve deur het slot wordt verwerkt, beschikt de passieve deur over een onder- en bovenvergrendeling. Daarnaast leveren we ook oplossingen voor wisseldeuren en pendeldeuren. De afgelopen jaren zijn onze deurnaalden naar een steeds hoger niveau getild en is het gamma uitgebreid met onder andere inbraakwerende, brand- en rookwerende, geluidswerende en stralingswerende producten. Ons complete assortiment wordt gekenmerkt door unieke oplossingen, passend in een totaalconcept en geleverd via de ijzerwarenvakhandel. BUVA is één van onze handelskanalen voor de utiliteitsbouw en levert onze deurnaalden, borstelstrippen, Tecnofire brandwerende afdeksets voor meerpuntssluitingen én sloten voor brandwerende deurnaalden aan aannemers en aan de timmerindustrie, voor toepassing in onder andere ziekenhuizen, kantoren, hotels, zwembaden en scholen. Als organisaties zijn we complementair aan elkaar. Want waar BUVA streeft naar een duurzame, gezonde en veilige woon-, werk- en verblijfsomgeving, is ons credo dat wij bouwen aan veiligheid middels gecertificeerde producten met een functionele meerwaarde. We zijn allebei innovatief en vooruitstrevend en ontwikkelen onze producten vóór de marktvraag uit. Dit vertaalt zich regelmatig in unieke concepten en productontwikkelingen. Zo bieden we een uitgebreid gamma rookwerende producten, terwijl de eisen hieromtrent nog niet officieel zijn geëffectueerd.”

Alprokon deurnaald type 9000 met geïntegreerde BUVA meerpuntssluiting
Uniek is ook de Alprokon deurnaald type 9000, die in nauwe samenwerking met BUVA is ontwikkeld. Waar Alprokon verantwoordelijk was voor het aluminium sluitsysteem, ontwikkelde BUVA de meerpuntssluiting en sloten. Berkvens Deursystemen zorgde voor de levering van de deuren. “Gezamenlijk hebben we de 30 en 60 minuten brandwerende oplossing in diverse deur-kozijncombinaties getest”, vertelt Van Herpen. “Deurnaald type 9000 is conform de Europese normen gecertificeerd. In combinatie met een uitstekende inbraakwerendheid (SKH weerstandklasse 2 - NEN 5096) bieden we voor iedere situatie een passende oplossing.” De deurnaald type 9000 is onder andere compatibel met de BUVA 6220 en 7220 series en BUVA Ergo-Nomic meerpuntssluitingen, de BUVA 3225R en 4225R veiligheidsinsteeksloten en de BUVA 6000 en 6500 series projectsloten.

Snelle levering (uit voorraad)
Een deel van de prefab Alprokon-producten ligt standaard bij BUVA op voorraad. “Omdat onze bedrijven direct naast elkaar gevestigd zijn, kunnen we ook grote aantallen snel leveren”, aldus Van Herpen. “Afwijkende maatvoeringen en specials binnen het kernassortiment kunnen zelfs binnen één werkweek op maat worden geleverd. Het betreft hier enkele producten van Alprokon die gespecificeerd zijn in de zogenaamde Express Lijn.” Door de producten én het hang- en sluitwerk in één keer bij BUVA te bestellen, zijn timmerfabrieken verzekerd van één leverancier en één aanspreekpunt voor hun complete hang- en sluitwerk en afdichtingen, vertelt Robin Hakkert, verkoopleider industrie bij BUVA. “Naar wens worden de producten just-in-time geleverd. Bijvoorbeeld middels BUVA’s LogiTime concept, waarbij de producten per werkorder worden aangeleverd in zorgvuldig genummerde mobiele karren, die rechtstreeks in de productielijn van de klant kunnen worden ingeschoven. In de rolkarren zijn alle producten al uitgepakt en voorgesorteerd, waardoor klanten kostbare product-uitzoektijd besparen en afvalstromen tot een minimum worden beperkt.”

Delen van kennis en kunde
“De accountmanagers bij BUVA zijn goed op de hoogte zijn van het Alprokon productgamma en de eigenschappen en verwerking van de producten”, vertelt Van Herpen. “Hierdoor kunnen zij de producten goed adviseren. Indien nodig ondersteunen wij hierbij, bijvoorbeeld wanneer specifieke functionaliteiten worden gevraagd. Een mooi een-tweetje, dat vorig jaar extra perspectief kreeg met een gezamenlijke producttraining voor relaties. Waar in de ochtenduren de fabriek en producten van Alprokon werden toegelicht, stond in de middag een rondleiding en productpresentatie bij BUVA op het programma. Zo delen wij onze kennis en kunde, met elkaar én met de markt.”

Actuele projecten
“Ons gezamenlijke doel is om zo vroeg mogelijk in de bouwkolom aan tafel te komen bij opdrachtgevers, architecten en aannemers”, besluit Hakkert. “Hierdoor kunnen al onze producten optimaal worden ingepast in het ontwerp én worden meegenomen in de bestekken.”

Op dit moment worden de Alprokon deurnaalden onder andere toegepast in het Poortgebouw in Utrecht (hotel, in samenwerking met Bijl Kozijnen) en bij de Triangel in Waddinxveen (schoolgebouw, in samenwerking met BM Van Houwelingen).

Recente nieuwsberichten

BUVA QuickConnect® maakt een eenvoudige, snelle en efficiënte montage mogelijk

07-07-2020

Timmerfabrieken zijn zeer te spreken over de QuickConnect® verbindingstechniek van BUVA, waarmee onder andere de BUVA IsoStone® onderdorpels zeer eenvoudig, snel en efficiënt op de kozijnstijl bevestigd kunnen worden.

Meer informatie

DE WERF - OPTIMALE TOEGANKELIJKHEID

05-07-2020

Stichting Minidorp in de stad kiest voor het gemak van elektronische toegankelijkheid, zonder de nadelen van een complexe beheeromgeving.

Meer informatie

Bereken nu uw ISDE-subsidie: transparant, gratis en binnen enkele seconden!

18-06-2020

De Nederlandse overheid helpt graag bij het verduurzamen van uw woning, middels speciale regelingen, leningen en subsidies. Maar waar heb je als woningeigenaar nu recht op? Welke subsidiemogelijkheden zijn er?

Meer informatie