Beleggers kopen veel verpakte hypotheken voor woningverhuur

AMSTERDAM - Hypotheken van particulieren die woningen kopen om deze te verhuren, zijn vorig jaar op grote schaal gebundeld, als obligaties verpakt en doorverkocht aan beleggers. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) weerspiegelt dit de groei van de particuliere verhuurmarkt en de interesse van grote investeerders als pensioenfondsen voor de Nederlandse woningmarkt.

Deze zogeheten securitisatie van specifiek verhuurhypotheken is een betrekkelijk nieuw fenomeen. In Nederland begon dit pas in 2017. Vorig jaar hebben banken en andere kredietverleners op deze manier ongeveer 1,4 miljard euro aan verhuurhypotheken aan de man gebracht. Door dit te doen kunnen ze middelen vrijspelen om weer nieuwe leningen te verstrekken. Het totaal aan securitisaties van verhuurhypotheken dikte door de flinke toename van vorig jaar aan tot 3,3 miljard euro.

De ontwikkeling valt op omdat de totale securitisatiemarkt al langer krimpt. Dat heeft er ook mee te maken dat het vertrouwen in deze financiële producten eerder erg werd aangetast, omdat ze in de Verenigde Staten aan de basis stonden van de financiële crisis van 2008. Omdat hypotheken daar jarenlang veel te makkelijk waren verstrekt, waren de bij beleggers populaire en vaak erg complexe verpakte hypotheken hele risicovolle producten waaraan veel niet bleek te deugen.

In Nederland is de securitisatiemarkt qua uitstaand bedrag terug op het niveau van 2001, toen het nog om relatief eenvoudige producten ging. Volgens DNB hangt de krimpende trend in de markt ook samen met de makkelijke andere manieren waarop hypotheekverstrekkers en andere financiële instellingen tegenwoordig aan geld kunnen komen. Wat ook meespeelt is dat pensioenfondsen en verzekeraars de laatste jaren meer direct in hypotheken zijn gaan beleggen.

Bron: Bouwformatie
Foto: Austin Distel

Recente nieuwsberichten

Kantoor van de toekomst is duurzaam en goed bereikbaar, maar in Utrecht zijn ze nauwelijks te vinden

13-04-2021

Een werkplek van kwaliteit: goed bereikbaar, technisch bij de tijd én duurzaam. Dat is waar bedrijven die zich (opnieuw) vestigen in Utrecht naar uitkijken. Om klaar te zijn voor het nieuwe werken en om jong talent binnen te kunnen halen.

Meer informatie

Provincie Utrecht tekent City Deal voor toekomstbestendige, duurzame en energie-neutrale woningbouw

12-04-2021

De provincie Utrecht wil jaarlijks 10.000 woningen bouwen, maar wel op een duurzame, toekomstbestendige en energie-neutrale manier. Dat betekent met aandacht voor uitputting van grondstoffen en uitstoot van CO2 en stikstof.

Meer informatie

'Aantal hypotheekaanvragen voor koopwoningen gedaald'

09-04-2021

Het aantal hypotheekaanvragen voor koopwoningen is in het eerste kwartaal met bijna 7 procent gedaald. Dat komt vermoedelijk doordat woningen steeds duurder worden en doordat er minder aanbod is, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Meer informatie