Meer beleggingen in logistiek vastgoed
Meer beleggingen in logistiek vastgoed

Meer beleggingen in logistiek vastgoed dan in woningen in eerste kwartaal 2021

Voor het eerst sinds 2014 is er in een kwartaal meer belegd in logistiek vastgoed dan in woningen. Logistiek vastgoed profiteert van de toegenomen vraag naar distributiecentra voor e-commerce. Zelfs in kantoren werd de afgelopen drie maanden meer belegd dan in woningen. Het totale volume over het eerste kwartaal van 2021 bedraagt € 2,1 miljard, waarvan 37 procent is belegd in logistiek vastgoed, 29 procent in kantoren en 25 procent in woningen. Het kwartaalvolume daalt significant ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar: er werd nu in totaal 44 procent minder belegd.

Minder woninginvesteringen

“De terugval in woninginvesteringen komt voornamelijk door de verhoging van de overdrachtsbelasting in januari dit jaar, waardoor veel portefeuilleverkopen die gepland stonden voor 2021, al eind 2020 verkocht werden. Wel zien we dat de verkoop van nieuwbouwontwikkelingen onverminderd doorzet,” vertelt Thomas Westerhof, Head of Residential Investments bij CBRE.

Verkoop grootste distributiecentrum van Nederland

Het volume voor logistiek vastgoed piekte door de recente verkoop van het Zalando-distributiecentrum in Bleiswijk. Dit is het grootste e-fulfillment center van heel Nederland en beslaat ruim 140.000 m². Qua verkoopbedrag was het de grootste single asset deal ooit in logistiek vastgoed, goed voor ruim een kwart van het totale logistieke beleggingsvolume.

Grote transacties kantoren

De verhoudingen tussen de verschillende vastgoedsectoren zijn het afgelopen kwartaal flink opgeschud. Dat komt niet alleen door de overdrachtsbelasting en de piek in logistiek. In de kantorensector – waar het over het algemeen nog altijd erg rustig is – vond een aantal grote portefeuilletransacties plaats, goed voor bijna een derde van het totale beleggingsvolume in kantoren.

Inhaalslag tweede helft 2021

“Hoe de vastgoedbeleggingen volgend kwartaal exact uitpakken, is nog even afwachten. Logistiek blijft goed presteren, maar in de woning- en kantorensector zal het voorlopig rustig blijven. Wel merken we dat een groot deel van de verkoopprocessen wordt uitgesteld totdat er weer kan worden gereisd. De verwachting is daarom dat in de tweede helft van dit jaar een groot deel van de achterstand zal worden ingehaald,” aldus Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets bij CBRE.

Bron: Transport Online
Foto: Martin Jozwiak

Recente nieuwsberichten

Uitbreiding assortiment BUVA IsoStone onderdorpel voor houten kozijnen

07-05-2021

Om het assortiment up to date te houden en door te ontwikkelen, doet BUVA onderzoek naar wat er nodig is in de markt.

Meer informatie

Onderzoek toont aan: woningtekort in Nederland houdt aan!

06-05-2021

Zoals bekend is er in Nederland en enorm woningtekort. De Nederlandse bouwsector staat voor de grote uitdaging om dit tekort weg te werken door versneld woningen te bouwen.

Meer informatie

'Merendeel Nederlanders verwacht dat huizenbubbel snel klapt'

05-05-2021

Het overgrote deel van de Nederlanders verwacht dat de 'huizenbubbel', die is ontstaan door de sterk stijgende huizenprijzen, binnen een aantal jaren weer klapt.

Meer informatie