BUVA gaat strijd aan met verstoringen in woonhuisinstallaties

Installatie- en onderhoudsbedrijven worden steeds vaker ingeschakeld bij onverklaarbare storingen in woningen. Denk bijvoorbeeld aan storingen op deuropeners, trager internet, verbindingsproblemen met bellen, storende digitale radio’s of televisies en niet-werkende babyfoons, maar ook aan verstoringen van de ventilatiesystemen. Eenmaal ter plaatse blijkt in veel gevallen de zonnepaneleninstallatie de oorzaak. Daarnaast zorgt de nieuwe manier van bouwen regelmatig voor problemen, weet Jaap-Henk Keijer, verkoopleider bij BUVA.

“Bij BUVA monitoren we eventuele verstoringen van onze producten nauwgezet”, vertelt hij. “Traditioneel gezien, komt bij circa 4 procent van alle uitgeleverde woonhuisventilatoren af en toe een ontvangstprobleem voor. Echter de laatste jaren neemt dit percentage toe. Bijvoorbeeld wanneer onze ventilatie-units dichtbij de gelijkstroom (DC) bekabeling en omvormers van de zonnepanelen worden geplaatst.”

Onder meer door inductielussen in de DC-bekabeling kunnen de kabels tussen de zonnepanelen en omvormers als ongewenste zendantennes gaan fungeren. Om dit te voorkomen, adviseren instanties om sec te werken met apparatuur met een CE-markering. Daarnaast is het advies om installaties altijd volgens de voorschriften te installeren en om bekabelingen parallel, zo dicht mogelijk naast elkaar en zonder lussen aan te brengen. Als laatste redmiddel kunnen EMC-filters worden ingezet om de zonnepaneleninstallaties te ontstoren. Echter zijn hiermee niet alle verbindingsproblemen opgelost, vertelt Keijer. “Anno 2019 wordt hoog ingezet op luchtdicht bouwen. In onze woningen wordt steeds meer isolatie toegepast, waardoor draadloze signalen worden gedempt. Daarnaast stijgt het aantal vloerverwarmingssystemen. Op onze woonverdiepingen komen steeds meer leidingen met water, die het draadloze signaal negatief beïnvloeden. Bovendien hebben de meeste vloerverwarmingssystemen draadloze regelingen per ruimte, die hun signalen in hetzelfde frequentiegebied verzenden als onze ventilatiesystemen. Verstoringen liggen hierdoor op de loer.”

Om deze problemen te ondervangen, heeft BUVA besloten om een communicatieprotocol op een lagere frequentie toe te passen. “In plaats van een standaardfrequentie van 866 MHz worden de communicatieprotocollen van alle BUVA woonhuisventilatoren en WTW-units voortaan uitgevoerd op een frequentie van 433 MHz”, vertelt Keijer. “Deze lagere frequentie wordt in de woningmarkt nog vrij weinig gebruikt en is dus vele malen schoner. Bovendien reiken lagere frequentiesignalen verder, ook ‘door’ de bebouwing, waardoor bijvoorbeeld isolatiematerialen en vloerverwarmingssystemen geen belemmering meer vormen.” Daarnaast worden alle bedieningen voortaan weer bedraad uitgevoerd. “Bij bedrade oplossingen zijn draadloze signalen niet meer aan de orde, met een gegarandeerde verbinding als resultaat. Bovendien hoeven geen batterijen meer vervangen te worden. Een optimale en gegarandeerde werking van de ventilatie-installatie is het resultaat, waarmee een optimale binnenluchtkwaliteit te allen tijde wordt geborgd.”

Recente nieuwsberichten

BUVA zet succesvolle stappen op de exportmarkt

17-07-2019

De exportmarkt wordt steeds belangrijker voor BUVA. “Als organisatie zijn we sinds 1946 actief op de Nederlandse markt. Enkele jaren geleden is hier de Europese markt aan toegevoegd”, vertelt exportmanager Stephan Laan.

Meer informatie

Wat is BENG?

10-07-2019

Woningen en utiliteitsgebouwen die na 2020 worden opgeleverd, moeten bijna energieneutraal zijn. Wie niet aan deze eis voldoet, mag zijn projecten straks niet meer realiseren. Alle partijen in de bouwketen moeten daarom op een andere manier gaan...

Meer informatie

BUVA: een gezonde organisatie met vitale medewerkers

05-07-2019

Beweging en ontspanning zijn noodzakelijk voor een goede fysieke én mentale gezondheid. Ze zijn cruciaal voor betere prestaties, een duurzame inzetbaarheid en een minimaal (ziekte)verzuim. Maar ook voor meer energie, veerkracht en ‘flow’ op de werkvloer...

Meer informatie