BUVA omarmt nieuwe wet Kwaliteitsborging

BUVA omarmt nieuwe wet Kwaliteitsborging

Na jaren van voorbereiding is half mei de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen door een ruime meerderheid van de Eerste Kamer aangenomen. Doel van de wet is om de kwaliteit van Nederlandse bouwwerken te verbeteren. Ook moet de positie van de bouwconsument worden versterkt, met minder bouwfouten als resultaat.

“Grofweg bestaat de nieuwe wet uit twee delen”, vertelt Detmer Deddens, product manager bij BUVA. “Allereerst verandert de rol van de gemeente. In plaats van de gemeente zal vanaf 2021 een (private) kwaliteitsborger gedurende het ontwerp- en uitvoeringsproces (verplicht) controleren of volgens het Bouwbesluit 2012 wordt gebouwd. Daarnaast is een aanpassing gedaan in het Burgerlijk Wetboek. Aan artikel 7:58 – dat de aansprakelijkheid van de aannemer regelt bij de oplevering van het werk – is een extra lid toegevoegd. Dit zogenaamde vierde lid stelt dat de aannemer ook aansprakelijk is voor gebreken die bij de oplevering van het werk over het hoofd zijn gezien. De definitie van een verborgen gebrek wordt daarmee in het voordeel van de consument aangepast. Als reactie hierop zullen veel aannemers hun partnerbedrijven nog zorgvuldiger selecteren. Meer en meer zal verlangd worden dat leveranciers de kwaliteit van hun producten aantonen. Met de BUVA homecare systemen spelen wij daar nu al op in.”


Een duurzame, gezonde én veilige woonomgeving

Tot de BUVA homecare systemen behoort een selectie BUVA-producten, ondergebracht in 3 pijlers, die zodanig op elkaar zijn afgestemd dat een optimale samenwerking ontstaat. “Dit leidt tot een duurzame, gezonde én veilige woonomgeving”, vertelt Tom Meeuwissen, hoofd productontwikkeling bij BUVA. “De basis van elk homecare systeem (1e pijler) is de BUVA PreSet voor hang- en sluitwerk. Deze PreSet omvat een selecte groep producten voor ramen en deuren die volledig is getest op functionaliteit, veiligheid en wind- en waterdichtheid. Alle producten uit deze PreSet voldoen uiteraard aan alle gestelde eisen vanuit het Bouwbesluit. Naast de hang- en sluitwerk componenten meerpuntssluitingen, cilinders, deurbeslag en scharnieren bevat de PreSet ook kaderdichtingen en glasvezelversterkte onderdorpels.”

Elk homecare systeem bevat daarnaast een duurzame verwarmingsoplossing (2e pijler). Afnemers hebben keuze uit een gasgestookte EcoHeat cv-ketel of een EcoClimate warmtepomp, die zowel in een lucht/water als een hybride uitvoering verkrijgbaar is. Daarmee biedt BUVA voor elk bouwproject een passende oplossing. “Alle producten zijn robuust, onderhoudsarm en kenmerken zich door een hoog rendement. In combinatie met zonnepanelen is zelfs een NOM-woning eenvoudig realiseerbaar”, vertelt Meeuwissen. “De systemen worden gecompleteerd door onze geavanceerde ventilatiesystemen inclusief sensoren (3e pijler), die continu de binnenluchtkwaliteit meten en vraaggestuurd in de ventilatiebehoefte voorzien. Zo biedt BUVA mechanische ventilatie door middel van de Q-Stream ventilatiebox voor laagbouw en de SmartValve ventilatieklep voor hoogbouw, in combinatie met roosters en balansventilatie in de vorm van de EcoStream warmteterugwinunit. De systemen kunnen naar wens gezoneerd worden geleverd, waardoor de leefruimtes apart van de slaapvertrekken geventileerd kunnen worden. Het resultaat is een optimale binnenluchtkwaliteit, tegen een minimaal energieverbruik.”


Tien jaar product- én prestatiegarantie

De BUVA homecare systemen omvatten sec hoge kwaliteit installaties, die aan de huidige én toekomstige wet- en regelgeving voldoen, vertelt Deddens. “Alle systemen zijn en worden uitvoerig getest is ons eigen testcentrum in Barendrecht, waar we onder meer duurtests, corrosietests, wind- en waterdichtheidstests en krachttests kunnen uitvoeren. In het voortraject geven wij uitgebreid advies over de best passende systemen voor iedere situatie. Ook verzorgen wij bijbehorende sluitplannen en warmte- en ventilatieberekeningen, waarmee we een optimale werking, comfort en rendabiliteit kunnen borgen. Niet voor niets geven wij tien jaar product- én prestatiegarantie op de complete systemen. Om hier nog beter invulling aan te geven, wordt bij de oplevering van de woning altijd een nulmeting uitgevoerd.”


Volledige ontzorging

Gedurende de product- en prestatiegarantietermijn worden woningcorporaties en particuliere woningbezitters volledig ontzorgd, vertelt Meeuwissen. “We nemen het periodieke onderhoud voor alle installaties uit handen. Het afsluiten van separate onderhoudscontracten voor cv, warmtepompen, ventilatie-installaties en WTW-units is hierdoor niet meer aan de orde. In geval van storingen staan wij 24/7 voor onze klanten klaar. En doordat alle systemen webbased zijn, kan onze aftersales – bij vragen of problemen – eenvoudig op afstand meekijken in de installaties. Met toestemming van de bewoners, uiteraard.”


Pionier in woonhuissystemen

Bij BUVA staan kwaliteit, service en innovatie voorop, benadrukt Meeuwissen. “Een R&D-team werkt continu aan de ontwikkeling van nieuwe en modificatie van bestaande producten. Conform de huidige én toekomstige wet- en regelgeving, waardoor we voorop (blijven) lopen in de markt. Op het vlak van hang- en sluitwerk was BUVA de eerste met meerpuntssluitingen voor deuren. En in de jaren ’90 liepen wij voorop met passende oplossingen omtrent de nieuwe regelgeving voor inbraakwering. Op ventilatiegebied introduceerde BUVA al in 1993 de eerste zelfregelende ventilatieroosters en toen Nederland massaal van het gas af ging, waren onze homecare systemen hier al op voorbereid. Voor de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen geldt hetzelfde. We hebben al voorgesorteerd op de wijzigende wetgeving, waardoor we klanten ook nu weer optimaal van dienst kunnen zijn.”

Als organisatie zijn wij klaar voor de toekomst, u ook?!

Recente nieuwsberichten

Uitbreiding assortiment BUVA IsoStone onderdorpel voor houten kozijnen

07-05-2021

Om het assortiment up to date te houden en door te ontwikkelen, doet BUVA onderzoek naar wat er nodig is in de markt.

Meer informatie

Onderzoek toont aan: woningtekort in Nederland houdt aan!

06-05-2021

Zoals bekend is er in Nederland en enorm woningtekort. De Nederlandse bouwsector staat voor de grote uitdaging om dit tekort weg te werken door versneld woningen te bouwen.

Meer informatie

'Merendeel Nederlanders verwacht dat huizenbubbel snel klapt'

05-05-2021

Het overgrote deel van de Nederlanders verwacht dat de 'huizenbubbel', die is ontstaan door de sterk stijgende huizenprijzen, binnen een aantal jaren weer klapt.

Meer informatie