BUVA ontwikkelt voor de marktvraag uit

In 1946 gestart als een groothandel in ijzerwaren en gereedschappen, is BUVA geëvolueerd tot een ontwikkelaar en producent van een breed gamma hang- en sluitwerk, ventilatie- en verwarmingsproducten, hardglas ramen, aluminium profielen en glasvezelversterkte onderdorpels. Zowel voor de woning- en utiliteitsbouw als voor nieuwbouw- en renovatieprojecten. “De afgelopen jaren zijn we steeds dichter naar onze klanten toe gegroeid”, vertelt Tom Meeuwissen, hoofd productontwikkeling bij BUVA. “Dit stelt ons in staat om proactief en marktgericht te innoveren. Onze ambitie is om zo goed en volledig mogelijk in te spelen op de behoeften van de markt. Conform het Bouwbesluit en de huidige én toekomstige normen, waarbij we steeds zoeken naar het optimum in gezondheid, comfort, duurzaamheid, montagegemak en een lange levensduur.”

Sinds 2004 en onder leiding van directeur Rien Wisse heeft BUVA een meer ondernemend karakter gekregen. “We zoeken niet meer sec naar de best passende (bestaande) oplossing voor iedere vraag, maar ontwikkelen ook voor de vraag uit”, aldus Meeuwissen. “Onze klanten zijn partners en ambassadeurs geworden, die regelmatig door onze accountmanagers worden bezocht. Zo blijven we op de hoogte van trends in de markt én van uitdagingen van timmerfabrieken, bij installateurs en onderhoudspartijen en bij eindgebruikers. Denk bijvoorbeeld aan slecht sluitende buitendeuren door (bouw)vocht en temperatuurschommelingen, maar ook aan alle uitdagingen rondom een optimaal binnenklimaat. Hier stemmen we onze producten op af. Door zelf te ontwikkelen en produceren, kunnen we ons bovendien nog beter onderscheiden in de markt. Zowel in eigenschappen als in kwaliteit en service.”

Totaalpakket
“BUVA ontwikkelt voor de markt”, benadrukt Meeuwissen. “Naar wens maken we bovendien klantspecifieke aanpassingen die, bij voldoende vraag, als zelfstandig product in de markt kunnen worden gezet. Onze afdeling productontwikkeling zoekt continu naar nieuwe producttoepassingen en mogelijkheden. Ook verbeteren wij bestaande producten op basis van nieuwe inzichten en ervaringen uit de praktijk.” De afdeling productontwikkeling van BUVA telt diverse werktuigbouwkundigen en bouwkundigen, die optimale kennis hebben van resp. mechanica, sterkteleer, kozijndetails, bouwbesluiten en wet- en regelgeving. Maar ook de productmanagers van de diverse productgroepen maken standaard onderdeel uit van het team. “Het afgelopen jaar hebben we bovendien een Internet of Things team (IoT-team) opgezet, met programmeurs en printplaatbouwers die BUVA een nieuw gezicht hebben gegeven. Immers kunnen we nu ook onze eigen elektronica bouwen, producten op een intelligente manier koppelen en service (op afstand) verlenen, zonder afhankelijk te zijn van (de protocollen van) derden. En nog belangrijker: door in eigen huis een totaalpakket aan te bieden, kunnen we klanten nog sneller en completer van dienst zijn. In ons eigen testcentrum in Barendrecht worden onze producten onder meer getest op wind- en waterdichtheid en op maximale druk, waarmee de kwaliteit wordt geborgd. Bovendien biedt het testcentrum mogelijkheden voor nieuwe ontwikkelingen.
Innovaties binnen de homecare systemen
“Met onze dienstverlening en brede productassortiment willen we meerwaarde bieden aan onze klanten”, vertelt Meeuwissen. “Enkele jaren geleden hebben we onze producten dan ook zodanig afgestemd, dat een optimale samenwerking is ontstaan. De producten zijn gebundeld in de BUVA homecare systemen, waarmee bewoners verzekerd zijn van duurzaam geproduceerde warmte, gezonde binnenlucht en veilig afgesloten ramen en deuren. Twee producten binnen de homecare systemen die we voor de marktvraag uit hebben ontwikkeld, zijn onze BUVA EcoStream WTW-unit en BUVA Q-Stream evolution woonhuisventilator. Beide producten zijn ontwikkeld voor de ventilatiemarkt en functioneren puur autonoom en sensorgestuurd. Tussenkomst van gebruikers is niet nodig. Luchtvochtigheid en CO₂-uitstoot in de woning worden 24/7 en conform de huidige normen gemonitord. Vocht, (drijf)gassen en kook- en toiletluchtjes worden snel gedetecteerd, waarop de ventilatieproducten automatisch hun capaciteit aanpassen. Een koppeling met het wifi-netwerk van de woning maakt eenvoudig beheer via de smartphone mogelijk. Middels een smartphone-app kunnen gebruikers bijvoorbeeld tijdelijk capaciteiten aanpassen en ventilatietijden instellen, maar ook inzien wanneer filters vervangen moeten worden. Daarbij kunnen zijn eenvoudig zelf software-updates uitvoeren en mogelijke foutcodes uitlezen, zonder tussenkomst van een monteur. Een optimale binnenluchtkwaliteit én comfort zijn het resultaat.”

Een tweede voorbeeld van een proactieve ontwikkeling is het BUVA Atlas Inside scharnier, dat enkele jaren geleden voor een revolutie in de hang- en sluitwerkmarkt zorgde. “Al tientallen jaren zorgt een anti-inbraakpen voor veilig afgesloten ramen en deuren”, vertelt Meeuwissen. “Via productmanagement en onze accountmanagers vernamen wij echter dat met name de renovatiemarkt stond te springen om een alternatieve oplossing. Het boren van pengaten kost namelijk veel tijd. Bovendien moeten de boorgaten separaat en met de hand worden afgewerkt om verzwakking en rotting van het kozijn te voorkomen. Wij hebben de mogelijkheden onderzocht om deze ongemakken te ondervangen. Dit heeft geleid tot een scharnier met twee in elkaar hakende lippen, die samen het anti-inbraakelement vormen en de anti-inbraakpen vervangen. Hierdoor wordt niet alleen flink op arbeidstijd bespaard, maar verbetert ook de duurzaamheid van het kozijn. Bovendien zorgt de spelingsvrije werking van de Atlas Inside veiligheidsscharnieren voor meer controle op de hang- en sluitnaden en voor draagvermogen tot 150 kg. Inmiddels is Atlas Inside dan ook de nieuwe standaard in de markt.”

Internet of Things
Op dit moment is de afdeling productontwikkeling van BUVA bezig met de verdere uitontwikkeling van de homecare systemen. “Met de ontwikkeling van een gateway, platform en verbeterde app zorgen wij voor een optimale synergie tussen onze producten”, vertelt Meeuwissen. “Bovendien worden een verregaande monitoring en service mogelijk, waarmee we een passend antwoord bieden op toekomstige vragen in bouw, beheer en onderhoud.”

Recente nieuwsberichten

Hardeman B.V. kiest voor de BUVA Preset

05-11-2020

Dankzij de kunststof Preset van BUVA is Hardeman B.V. verzekerd van één fabrikant, één leverancier en één garantiepartij voor al het hang- en sluitwerk én de BUVA IsoStone® onderdorpels.

Meer informatie

Plezierig, veilig en gezond sporten dankzij BUVA VitalAir luchtreinigers

14-10-2020

Bovendien hebben we twee BUVA VitalAir luchtreinigers aangeschaft, die de binnenluchtkwaliteit in de diverse ruimtes snel en efficiënt op het juiste niveau brengen én houden.

Meer informatie

Elektronische toegangscontrole voor Het Prinsenkwartier

12-10-2020

In opdracht van aannemer Gebroeders Blokland heeft BUVA meegedacht over het best passende elektronische sluitplan voor Het Prinsenkwartier.

Meer informatie