De juiste (product)kennis op het juiste moment

In weinig andere branches vertrouwen klanten zo op de adviezen van medewerkers als in die van de ijzerwaren en gereedschappen. Het is daarom van groot belang dat in deze branche deskundigen werken die altijd over de juiste (product)kennis beschikken. “Vakmanschap is daarin een ijzersterk wapen”, vertelt Janine Freijser, General Manager bij IMKO (vak)opleidingen. “Onze vakopleiding Technische Handel legt de basis voor dit vakmanschap. De professionele opleiding geeft inzicht in de variatie en finesses van het brede assortiment. Tegelijkertijd komen ook algemene onderwerpen aan bod, zoals bouwkunde, materiaalkunde en veiligheid.”

De vakopleiding Technische Handel is onderverdeeld in de modules Basis Gereedschappen, Basis Bevestigingstechniek en Basis Hang- & Sluitwerk. “De module Basis Hang- en Sluitwerk draait volledig om hangwerk (alles wat draait, schuift, rolt of kantelt) en sluitwerk (sloten en alle artikelen die daaraan verwant zijn)”, vertelt Freijser. “In een vijftal hoofdstukken wordt het hang- en sluitwerk tot in detail besproken. Zodat medewerkers precies weten welke systemen ze in welke situatie het best kunnen adviseren. We besteden aandacht aan bouwkundige begrippen, terminologieën en het goed lezen van bestekken en bouwtekeningen. Daarnaast komen alle systemen ruim aan bod. Van scharnieren, paumelles, hengsels en speunen tot en met (insteek-, opleg-, hang- en elektrische) sloten, sluitwerk en bouwbeslag.”

Digitale leeromgeving
Doordat de modules in een digitale leeromgeving worden aangeboden, kunnen deelnemers zelf hun lestijden bepalen. “De leeromgeving beschikt over diverse werkvormen die zorgen voor voldoende afwisseling en optimale kennisopname”, vertelt Freijser. “Allereerst hebben we de tutorials, waarin de lesstof staat beschreven en dat eigenlijk een digitaal werkboek is. Daarnaast kunnen deelnemers in een virtuele omgeving een aantal klantadviesgesprekken volgen, waarin de deelnemers hun vaardigheden in relatie tot de klant kunnen trainen. Ook bieden we diverse goed- of foutoefeningen en oefentoetsen aan. Aan het eind van iedere module kunnen de deelnemers een proefexamen doen, als voorbereiding op het fysieke examen.”

VERTAZ-erkend vakdiploma
De modules Basis Gereedschappen, Basis Bevestigingstechniek en Basis Hang- & Sluitwerk kunnen in een willekeurige volgorde gevolgd worden en leveren samen het VERTAZ-erkende vakdiploma Basis COVIJ op. Daarnaast kent de vakopleiding een specialisatiedeel, waarmee het diploma COVIJ Specialist kan worden verkregen. Deelnemers die slechts één of twee modules volgen en succesvol afronden, ontvangen een branche-erkend certificaat. De examens worden vier keer per jaar ingepland en afgenomen op een centrale locatie in Nederland. Ook bestaat de mogelijkheid om (vanaf 10 examenkandidaten) incompany examens te boeken. Ook ’s avonds of in het weekend, waarvoor geen extra kosten in rekening worden gebracht. Naast de vakopleiding Technische Handel verzorgt IMKO onder meer vakopleidingen voor de Drogisterij en Parfumerie.

De afgelopen jaren hebben diverse BUVA-medewerkers de modules uit de vakopleiding Technische Handel gevolgd en succesvol afgerond. Bovendien heeft BUVA geholpen om de opleiding verder vorm te geven, aldus Freijser. “BUVA is lid van branchevereniging VERTAZ, dat zich inzet voor de technische handel en de belangen voor een scala aan bedrijven vertegenwoordigt en behartigt. De meest voorkomende sectoren zijn de ijzerwaren, gereedschappen, machines, technisch equipment, aandrijftechniek, automotive, bevestigingstechniek, pneumatiek, bouwbeslag, mechanische inbraakwering en persoonlijke beschermingsmiddelen, waarvoor VERTAZ ook gespecialiseerde (vaktechnische) opleidingen verzorgt. De ontwikkeling en uitvoering van deze opleidingen wordt verzorgd door IMKO (vak)opleidingen.”

Upgrade
Rien Wisse, directeur van BUVA, is bestuurslid van VERTAZ en denkt in die hoedanigheid – samen met andere specialisten in de markt – mee over de inhoud van de opleidingen. “Bijvoorbeeld over de module Hang- & Sluitwerk, die op dit moment een upgrade ondergaat”, vertelt Freijser. “BUVA productmanager hang- en sluitwerk Jack Janssen heeft ons bovendien recent bezocht, om te sparren over relevante hang- en sluitwerkontwikkelingen en over welke zaken aan de module toegevoegd of juist verwijderd moeten worden. Dat stellen wij enorm op prijs.” Inmiddels bevindt de upgrade zich in de afrondende fase. De komende weken zullen de examenvragen nog worden afgestemd op de toetsmatrijzen, waarna de module in de online leeromgeving wordt geplaatst. Direct na de bouwvak kunnen professionals in de branche met de nieuwe materie aan de slag.”

Recente nieuwsberichten

‘De keuze voor de BUVA Q-Stream evolution was een logische’

02-06-2020

In Brielle wordt de laatste hand gelegd de nieuwbouw van een hoogwaardig, energieneutraal en gasloos wooncomplex met zorgvoorzieningen. Hier is o.a. de Q-Stream evolution toegepast. Kees Pille van Klimaatservice Holland vertelt over zijn keuze.

Meer informatie

Verkoopbalie weer open vanaf 18 mei

13-05-2020

Vanaf 18 mei is de fysieke verkoopbalie bij BUVA weer geopend. Dit betekent, dat het weer mogelijk is om bestellingen af te halen aan de Bremen 5 in Barendrecht.

Meer informatie

Al uw BUVA-sleutels: eenvoudig, snel en efficiënt nabesteld

11-05-2020

Sinds kort kunt u gebruik maken van de BUVA Sleutelbuilder webapplicatie om eenvoudig, snel en op ieder gewenst moment gebroken of zoekgeraakte sleutels na te bestellen.

Meer informatie