DE WERF - OPTIMALE TOEGANKELIJKHEID

DE WERF - OPTIMALE TOEGANKELIJKHEID

Stichting Minidorp in de stad kiest voor het gemak van elektronische toegankelijkheid, zonder de nadelen van een complexe beheeromgeving.

Op de Stadswerven in Dordrecht, op een schitterende locatie aan de Beneden Merwede is in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) een nieuw, kleinschalig appartementencomplex gerealiseerd met 11 appartementen en gemeenschappelijke voorzieningen zoals een atelier, een logeerkamer en een tuinhuis op de daktuin van de 1e verdieping. Project ‘de Werf’ is een initiatief van een groep jonge ouderen, die samen de stichting Minidorp in de stad vormen en méér van elkaar willen zijn dan sec buren. “Alle bewoners van de Werf kennen elkaar en bieden de helpende hand waar nodig en mogelijk. Hierdoor worden zelfstandigheid en zelfredzaamheid gekoppeld aan saamhorigheid”, aldus Rob van der Kuil, penningmeester van de stichting Minidorp in de stad. “Ons streven is een optimale verhouding tussen ‘iets voor elkaar kunnen betekenen’ en ‘je vrij voelen om je eigen leven te leiden’. Achter hun voordeuren hebben bewoners dan ook hun eigen privacy.”

Samen met De Nijl Architecten uit Rotterdam hebben de bewoners van de Werf het formaat, de indeling en de afwerking van hun appartementen bepaald. Bovendien hebben zij meegepraat en beslist over processen, planontwikkeling en gemeenschappelijke voorzieningen. “Dit heeft geresulteerd in een logisch en levensloopbestendig gebouw van ca. 2.600 m² en zeven bouwlagen, met een centrale entree, diverse algemene voorzieningen, een parkeergarage, een fietsenstalling en bergingen op de begane grond”, aldus Van der Kuil. “Op de eerste verdieping zijn aan de rivierzijde twee woningen gerealiseerd, met daarachter een gezamenlijke daktuin. Op de verdiepingen daarboven zijn nog negen appartementen ingericht: vier lagen met twee appartementen en één penthouse. Alle appartementen verschillen in oppervlak. Afhankelijk van de bewonersbehoeften zijn woningen van 103 tot 172 m² gerealiseerd. Grote raampartijen bieden een prachtig uitzicht over de Beneden Merwede.”

In december 2018 is de bouw van de Werf gestart. Aannemer riz bouw uit IJsselstein was verantwoordelijk voor alle bouwkundige werkzaamheden, inclusief de afbouw. “Zowel van buiten als van binnen heeft het gebouw een hoogwaardige uitstraling gekregen”, vertelt Herman Verweij, werkvoorbereider bij riz bouw. “Terwijl aan de buitenzijde is gekozen voor roodbruin metselwerk met aluminium kozijnen, is de entree binnen voorzien van een indrukwekkende tegelvloer met een luxe, marmeren wandbekleding. Alle gangen zijn uitgevoerd met (plint)tegels en spuitwerk. Bovendien is veel aandacht besteed aan de verlichting én toegankelijkheid van het gebouw.”

Een intelligent toegangscontrolesysteem, zonder complexe software en/of dure licenties
“Om een optimale toegang tot het gebouw, de algemene ruimtes en de woningen te borgen, prefereerden wij een intelligent en elektronisch toegangscontrolesysteem”, vertelt Van der Kuil. “Omdat de Werf een kleinschalig appartementencomplex betreft, zochten we vooral naar een kleinschalig systeem, dat weinig technische kennis vereist en bovendien zonder complexe software en/of dure licenties beheerd kan worden. Via riz bouw kwamen we hiervoor in contact met BUVA.” Verweij: “Wij zijn op zoek gegaan naar een betrouwbare partij die niet alleen het toegangscontrolesysteem, maar ook alle hang- en sluitwerkproducten en deurautomaten kon adviseren en leveren. Zo kwamen we terecht bij BUVA, waarmee we in het verleden al enkele projecten succesvol hebben uitgevoerd. We hebben een verkennend gesprek gevoerd, waarna BUVA een voorstel deed voor het blueCompact toegangscontrolesysteem van Winkhaus.”

BlueCompact toegangscontrolesysteem
BUVA is A-leverancier van Winkhaus-producten in Nederland, vertelt Ugo Harmsen, projectbegeleider bij BUVA. “In een gezamenlijk gesprek met de stichting Minidorp, riz bouw en een vertegenwoordiger van Winkhaus hebben wij de voordelen van het blueCompact systeem toegelicht. Het systeem onderscheidt zich door een eenvoudig gebruik. Voor het beheer is geen aparte server of complexe netwerkomgeving nodig, met het daarbij onvermijdelijke systeembeheer. Instellingen, configuraties en autorisaties kunnen eenvoudig en door de bewoners zelf worden doorgevoerd, via een app op de smartphone of tablet. Bovendien is het systeem zeer budgetvriendelijk.” Van der Kuil: “Dankzij blueCompact kunnen we profiteren van de voordelen van elektronische toegankelijkheid, zonder de nadelen van een complexe beheeromgeving. Het systeem draait volledig op een moedersleutel en is niet gekoppeld aan het internet, waardoor het ook niet ‘gehackt’ kan worden. Bewoners die moeilijk te been zijn of thuis komen met een volle boodschappentas, kunnen dankzij een elektronische sleutel en wandlezer eenvoudig de garagedeur, hoofdingang, branddeuren en deuren van de algemene ruimtes openen. Bovendien kunnen eenvoudig autorisaties worden toegevoegd. Niet alleen voor de thuiszorg en/of huishoudelijke hulp, maar bijvoorbeeld ook voor buren die tijdens langere vakanties de planten verzorgen. Daarbij is het zelfs mogelijk om een tijdslot aan te geven. Zodra de hulp niet meer nodig is of wanneer een bewoner onverhoopt zijn elektronische sleutel verliest, kunnen de autorisaties eenvoudig weer worden ingetrokken. Zonder ingrijpende wijzigingen aan het sluitsysteem.”

Hang- en sluitwerk en deurautomaten
Voor het hang- en sluitwerk in de Werf was aanvankelijk een ander merk voorgeschreven, maar dit paste niet in de stelpost, vertelt Verweij. “Daarom hebben wij BUVA gevraagd om op zoek te gaan naar een passend alternatief.” Harmsen: Direct na de gunning hebben we alle projectwensen en -eisen met riz bouw doorgenomen, op basis waarvan we een hang- en sluitwerkstaat hebben opgesteld. In deze staat is per deur uitgewerkt welke cilinder en welk hang- en sluitwerk toegepast moest worden, om een optimaal toegangsbeheer mogelijk te maken.” Kortgezegd heeft BUVA alle sloten voor de algemene binnendeuren mogen leveren, vertelt hij. “Naast de blueCompact elektronische cilinders hebben wij ook mechanische cilinders van Winkhaus geleverd, bijvoorbeeld ten behoeve van de meterkast en diverse bergruimtes. Bovendien hebben we alle krukken, schilden en deurdrangers geleverd. Een aantal centrale deuren is voorzien van de BUVA FD-20 draaideurautomaten, zodat ook bewoners die wat minder mobiel zijn eenvoudig de centrale toegangsdeur en algemene toegangsdeuren kunnen openen.”

Prettige samenwerking
De montage van alle BUVA-systemen is verzorgd door riz bouw. Vervolgens hebben Harmsen en Van der Kuil gezamenlijk alle elektronische cilinders geprogrammeerd, op basis van het gezamenlijk opgestelde sluitplan. “Tijdens de werkzaamheden was BUVA goed bereikbaar voor vragen”, aldus Verweij. “We hebben de samenwerking dan ook als zeer prettig ervaren.” En ook Van der Kuil kijkt terug op een prettig project: “In de voorfase hebben we niet alleen intensief contact gehad over het toegangscontrolesysteem, maar ook over het beste hang- en sluitwerk voor dit project. Bijvoorbeeld voor de voordeuren van de woningen. In eerste instanatie hebben we gekozen voor vrij harde deurgrepen, maar deze zijn op verzoek van een bewoonster recent vervangen door een ronde variant die comfortabeler in de hand ligt. BUVA is hier zonder problemen in meegegaan. Ook dat is service, volgens ons.”

In maart 2020 is de nieuwbouw in Dordrecht opgeleverd.

Recente nieuwsberichten

Uitbreiding assortiment BUVA IsoStone onderdorpel voor houten kozijnen

07-05-2021

Om het assortiment up to date te houden en door te ontwikkelen, doet BUVA onderzoek naar wat er nodig is in de markt.

Meer informatie

Onderzoek toont aan: woningtekort in Nederland houdt aan!

06-05-2021

Zoals bekend is er in Nederland en enorm woningtekort. De Nederlandse bouwsector staat voor de grote uitdaging om dit tekort weg te werken door versneld woningen te bouwen.

Meer informatie

'Merendeel Nederlanders verwacht dat huizenbubbel snel klapt'

05-05-2021

Het overgrote deel van de Nederlanders verwacht dat de 'huizenbubbel', die is ontstaan door de sterk stijgende huizenprijzen, binnen een aantal jaren weer klapt.

Meer informatie