Menu
Een vergemakkelijking voor de timmerindustrie
isostone dorpel

Een vergemakkelijking voor de timmerindustrie

08 nov 2022

De BUVA IsoStone WoodBased onderdorpelgeeft timmerfabrieken de mogelijkheid om direct een vierkant of rechthoekig kozijnframe te maken.

door Jacob van den Berge

Een vergemakkelijking voor de timmerindustrie

Bij de productie van houten kozijnen maken timmerfabrieken veelal eerst een U-vorm met een bovenkant en twee zijkanten, die middels een trolleysysteem door de spuiterij worden geleid. Pas daarna wordt de onderdorpel gemonteerd.

Tijdens het conserveringsproces is het kozijn vrij onstabiel. Maatafwijkingen en kromtrekking liggen op de loer waarvoor vaak tijdelijke latjes een oplossing kunnen bieden.

Echter moeten deze nadien weer worden verwijderd, wat arbeidsintensief is en opnieuw gepaard kan gaan met beschadigingen. De BUVA IsoStone WoodBased onderdorpel lost deze problemen op.

De BUVA IsoStone WoodBased onderdorpel geeft timmerfabrieken de mogelijkheid om direct een vierkant of rechthoekig kozijnframe te maken. Waarbij de onderste regel naar keuze van de timmerfabrikant in diverse maatvoeringen, kepen en zelfs als complete spouwlat kan worden uitgevoerd. “Dit frame kan vervolgens als een compleet en stabiel frame door de spuiterij worden geleid”, benadrukt Jan Fieten, productmanager bij BUVA.

“Na het droogproces kan eenvoudig de IsoStone WoodBased onderdropel tegen de regel gemonteerd worden, zonder dat deze nog verwijderd hoeft te worden. Het resultaat is een gecombineerde onderdorpel met een hoogwaardige en volledig afgelakte houten regel aan de binnenzijde en een glasvezelversterkte onderdorpel aan de buitenkant. Hierbij worden alle unieke eigenschappen van de IsoStone onderdorpel geborgd.

Denk bijvoorbeeld aan een gunstige isolatiewaarde, hoge duurzaamheid, extreem laag gewicht, optimale stabiliteit, uitstekende slijt- en breukvastheid, eenvoudige en snelle verwerkbaarheid én ongevoeligheid voor vocht. Al in een heel vroeg stadium van het ontwikkelproces hebben we de aansluiting tussen de IsoStone onderdorpel en de houten regel door de Stichting Hout Research (SHR) in Wageningen laten testen op waterdichtheid. Op basis van deze tests wordt de dorpel opgenomen in het IsoStone KOMO-certificaat.”

Sponningmaten

“Bij de ontwikkeling van de BUVA IsoStone WoodBased onderdorpel hebben we nadrukkelijk rekening gehouden met de sponningmaten die op dit moment door de timmerindustrie worden gebruikt”, vertelt Jan Fieten. “Klanten krijgen daarom standaard keuze uit een sponningdiepte van 52, 57 of 67 mm voor naar binnen draaiende deuren en/of een glasvakken met binnenbeglazing en 67 of 72 mm voor de buitensponningen.”

Meer info over deze
producten?