Huizenprijzen stijgen naar recordhoogte
Huizenprijzen stijgen naar recordhoogte

Huizenprijzen stijgen naar recordhoogte

Opnieuw zijn de huizenprijzen gestegen. In augustus werden koopwoningen maar liefst 17,8 procent duurder. Dat is de grootste prijsstijging sinds september 2000. De crisis op de woningmarkt is waarschijnlijk een van de belangrijke thema's bij de algemene beschouwingen, die vandaag beginnen. Gisteren maakte het kabinet bekend 1 miljard extra uit te trekken voor de woningmarkt.

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS heeft die stijging vooral te maken met het feit dat de rente zo laag is: 'Er is enorm veel geld beschikbaar, meer geld betekent hogere prijzen. Afgelopen jaren gaven we ook weinig uit, we hielden tientallen miljarden euro's aan spaargeld over. Het lijkt erop dat een deel daarvan naar de woningmarkt is gegaan. Vooral in het starterssegment is echt een woningtekort.'

'Je zou denken dat het op een zeker moment ophoudt, je ziet het op regionale schaal gebeuren. In Amsterdam stijgen de prijzen minder hard dan in de rest van het land. Maar het einde lijkt nog niet in zicht.'

1 miljard onvoldoende

Verschillende organisaties stelden in reacties op Prinsjesdag dat het extra miljard nog lang niet genoeg is om de woningnood tegen te gaan. Makelaarsvereniging NVM pleit voor harde prestatieafspraken tussen overheden.

Maar anderen wijzen erop dat een gebrek aan huizen niet de voornaamste oorzaak is van de steeds sterkere stijging van de huizenprijzen. Zo zijn ook de hypotheekrentes historisch laag en kunnen huizenkopers meer lenen bij de bank. Door lage rentes wordt een huis als belegging bovendien interessanter doordat obligaties weinig opleveren. Daarnaast pleiten critici, waaronder president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, voor het sneller afbouwen van voordeeltjes voor huizenkopers zoals de hypotheekrenteaftrek.

Bron: BNR.nl
Foto: Tierra Mallorca, Unsplash

Recente nieuwsberichten

Prijsstijging koopwoningen loopt opnieuw op

22-10-2021

Bestaande koopwoningen waren in september 18,5 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na juli 2000. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok daarna steeds verder aan.

Meer informatie

Grotere steden: ongekende miljardeninvestering in woningbouw nodig

15-10-2021

Het nieuwe kabinet moet 1,5 à 2 miljard euro extra per jaar uittrekken voor de bouw van zo'n 600.000 woningen in de grotere steden in de periode tot 2040.

Meer informatie

BUVA neemt Holonite over, veel synergievoordelen voor klanten

15-10-2021

Op 30 augustus jongstleden nam BUVA Holonite over. Een overname die synergie gaat creëren, stellen algemeen directeur Rien Wisse van BUVA en algemeen directeur Paul Konings van Holonite eensgezind.

Meer informatie