Aannemers willen kabinetsactie stikstofproblematiek

Het kabinet moet snel met oplossingen komen voor de stikstofproblematiek, stelt Bouw & Infra Nederland. Door de problemen rondom stikstof liggen’‘vele duizenden grote en kleine’ bouwprojecten stil, of komen de projecten stil te liggen.

Dat schrijft aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland (AFNL) in een open brandbrief aan het kabinet. De aannemersfederatie is blij dat er – met het oog op Prinsjesdag – gewerkt wordt aan stimulerende maatregelen voor de woningbouw, maar spreekt ook haar zorg uit.

Die zorg is voornamelijk te vinden rondom het stikstofdossier. Onlangs vernietigde de Raad van State het Stikstofbesluit. Door de uitspraak mag er niet zomaar meer gebouwd worden in de buurt van een van de 118 Natura 2000-gebieden.

Talloze projecten onzeker

Natura 2000-gebieden zijn beschermde natuurgebieden waar een overschot of overbelasting van stikstof is waargenomen. Bij de bouw van wegen, huizen en andere zaken komt er stikstof vrij. Dat kan schadelijk zijn voor die natuurgebieden. Voorheen mocht er gebouwd worden, als dan achteraf maar voldoende gecompenseerd werd.

Nu kunnen vergunningen niet zomaar worden afgegeven, en zijn vergunningen ook ingetrokken. Daardoor komen talloze projecten op losse schroeven te staan. RTL Z concludeerde dat het op het gebied van de provincies alleen al om 1571 projecten gaat die onzeker zijn geworden.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van alle relevante marktontwikkelingen en productinnovaties in de bouw? Kijk dan hier!

Bron: Bouwkrant
Foto: Scott Blake

Recente nieuwsberichten

Kantoor van de toekomst is duurzaam en goed bereikbaar, maar in Utrecht zijn ze nauwelijks te vinden

13-04-2021

Een werkplek van kwaliteit: goed bereikbaar, technisch bij de tijd én duurzaam. Dat is waar bedrijven die zich (opnieuw) vestigen in Utrecht naar uitkijken. Om klaar te zijn voor het nieuwe werken en om jong talent binnen te kunnen halen.

Meer informatie

Provincie Utrecht tekent City Deal voor toekomstbestendige, duurzame en energie-neutrale woningbouw

12-04-2021

De provincie Utrecht wil jaarlijks 10.000 woningen bouwen, maar wel op een duurzame, toekomstbestendige en energie-neutrale manier. Dat betekent met aandacht voor uitputting van grondstoffen en uitstoot van CO2 en stikstof.

Meer informatie

'Aantal hypotheekaanvragen voor koopwoningen gedaald'

09-04-2021

Het aantal hypotheekaanvragen voor koopwoningen is in het eerste kwartaal met bijna 7 procent gedaald. Dat komt vermoedelijk doordat woningen steeds duurder worden en doordat er minder aanbod is, meldt Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Meer informatie