‘De keuze voor de BUVA Q-Stream evolution was een logische’

In Brielle wordt de laatste hand gelegd aan project Het Prinsenkwartier, dat de nieuwbouw van een hoogwaardig, energieneutraal en gasloos wooncomplex met zorgvoorzieningen omvat. Het wooncomplex is gelegen aan de M.H. Trompstraat, binnen de historische stadswallen van Brielle en biedt onderdak aan 44 zelfstandige (huur)appartementen met elk een eigen buitenruimte, bijna 400 m² algemene ruimten ten behoeve van diverse welzijnsfuncties en een intramuraal zorgcentrum met 28 psychogeriatrische woonunits, 4 huiskamers en diverse medische ruimten. Diverse lucht/water-warmtepompen zorgen voor de (all-electric) verwarming en warm tapwaterbereiding, terwijl een kleine 1.000 zonnepanelen op het dak voorzien in een duurzame energieopwekking.

Vanaf dit najaar zal zorg- en welzijnsaanbieder Catharina Stichting in Het Prinsenkwartier mensen met dementie gaan verzorgen. En ook Welzijn Ouderen krijgt een plaats in het nieuwe pand, dat eigendom is van Altera Vastgoed. Gebroeders Blokland is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het woon-zorgcomplex. In opdracht van de ontwikkelend aannemer verzorgen zusterbedrijven Klimaatservice Holland en Elektroservice Holland de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties.

Duurzame klimaattechnieken
“Voor het intramurale zorgcentrum hebben wij een collectieve klimaatinstallatie ontworpen en geïnstalleerd”, vertelt Kees Pille, projectleider bij Klimaatservice Holland. “Voor de opwekking van warmte en koude zijn diverse lucht/water-warmtepompen op het dak geplaatst. Als afgiftesysteem is gekozen voor vloerverwarming en -koeling. Een ventilatiesysteem met meerdere warmteterugwinunits voorziet in de aanvoer van voldoende frisse lucht en een optimaal ruimtecomfort, terwijl het energieverbruik tot een minimum beperkt blijft.” De 44 zelfstandige (huur)appartementen hebben ieder hun eigen warmtepomp gekregen. Voor de afgifte van warmte en koude wordt ook hier gebruik gemaakt van vloerverwarming en -koeling, vertelt Pille. “Een BUVA Q-Stream Evolution woonhuisventilator voorziet in een comfortabele en fluisterstille ventilatie van de appartementen.”

Vraaggestuurde woonhuisventilatie
In de zelfstandige appartementen is gekozen voor natuurlijke luchttoevoer, via roosters in de gevel, in combinatie met mechanische luchtafvoer. “Relatieve vochtsensoren meten continu het vochtgehalte in de afgezogen ruimtelucht, terwijl CO₂-sensoren de luchtkwaliteit analyseren. Op basis van de meetresultaten worden onder andere de woonkamers, keukens, badkamers en slaapkamers vraaggestuurd geventileerd.”

Minimaal energieverbruik, lage EPC
De keuze voor de BUVA Q-Stream Evolution woonhuisventilator was volgens Pille een logische. “In dit project werd een EPC van 0,0 voorgeschreven. Dit konden we alleen bereiken met een mechanische woonhuisventilator met CO₂-sensoren. BUVA is één van de leveranciers die een dergelijke unit aanbiedt, waarbij de Q-Stream Evolution zich tevens onderscheidt door een optimale prijs-kwaliteitverhouding. De Q-Stream Evolution beschikt over meerdere gelijkwaardigheidsverklaringen en scoort zeer hoog in de EPC-, EI- én BENG-berekeningen. De unit is zeer compact, waardoor deze eenvoudig in de beschikbare ruimte kon worden ingebouwd. Bovendien is de bediening eenvoudig, doeltreffend en intuïtief. Een absolute pré, omdat we in dit project te maken hebben met een oudere, veelal niet technisch onderlegde doelgroep.”

De BUVA Q-Stream Evolution is verkrijgbaar met een batterijgevoede, boxgevoede (12V) of netstroomgevoede (230V) bediening. In Het Prinsenkwartier is gekozen voor een netstroomgevoede bediening, waarmee te allen tijde een betrouwbare werking, zonder storingen, wordt geborgd.

Optimale projectbegeleiding
Het Prinsenkwartier is het eerste project waarin Klimaatservice Holland de BUVA Q-Stream Evolution heeft toegepast. “We hebben in de voorbereidende fase nauw contact gehad met BUVA, om inzicht te krijgen in de woonhuisventilator en bijbehorend besturingssysteem, dat begin dit jaar in de markt is geïntroduceerd. Want: waar moeten we op letten bij de montage? En welke bekabelingen zijn nodig?” Tijdens de uitvoering was BUVA goed bereikbaar voor vragen, aldus Pille. “Bovendien hebben de BUVA-programmeurs de voorprogrammering van de woonhuisventilatoren verzorgd, conform de forfaitaire waarden uit de NEN 8088-1. Tijdens de inregeling en inbedrijfstelling bleken nog enkele aanloopproblemen te spelen, die voortvarend en binnen één dag door BUVA zijn opgelost. Daarvoor verdienen alle betrokken medewerkers een groot compliment. In dit project hebben we heel prettig samengewerkt. BUVA luisterde goed naar onze wensen, de lijnen waren kort en afspraken werden goed nagekomen. In een volgend project zullen we zeker opnieuw voor BUVA en de Q-Stream Evolution woonhuisventilatoren kiezen.”

Recente nieuwsberichten

BUVA QuickConnect® maakt een eenvoudige, snelle en efficiënte montage mogelijk

07-07-2020

Timmerfabrieken zijn zeer te spreken over de QuickConnect® verbindingstechniek van BUVA, waarmee onder andere de BUVA IsoStone® onderdorpels zeer eenvoudig, snel en efficiënt op de kozijnstijl bevestigd kunnen worden.

Meer informatie

DE WERF - OPTIMALE TOEGANKELIJKHEID

05-07-2020

Stichting Minidorp in de stad kiest voor het gemak van elektronische toegankelijkheid, zonder de nadelen van een complexe beheeromgeving.

Meer informatie

Bereken nu uw ISDE-subsidie: transparant, gratis en binnen enkele seconden!

18-06-2020

De Nederlandse overheid helpt graag bij het verduurzamen van uw woning, middels speciale regelingen, leningen en subsidies. Maar waar heb je als woningeigenaar nu recht op? Welke subsidiemogelijkheden zijn er?

Meer informatie