Niet onbesuisd van het gas los, maar verstandig investeren in een duurzame toekomst

Heel Nederland moet van het gas af, maar wel met een plan. Dat is de filosofie van Integraal Energie Adviseur Lars Boelen. “De klus die we voor ons hebben om Nederland voor 2030 van het aardgas af te krijgen, is enorm maar goed te doen”, meent hij. “Wachten op de ultieme oplossing echter, heeft geen zin. Het is nú tijd voor actie. Maar hoe kies je als bewoner de juiste oplossing, qua duurzaamheid, comfort én prijs? Als onafhankelijk adviseur help ik mensen graag om het juiste pad door het duurzaamheidsbos te vinden. Niet onbesuisd van het gas los, maar met verstandige investeringen die de woning stap-voor-stap klaarmaken voor een duurzame én comfortabele toekomst.”

Lars Boelen komt oorspronkelijk uit de IT. Als Solution Architect bouwde hij slimme, integrale technische oplossingen voor praktische klantvragen, waarbij hij steevast gebruikmaakte van gestandaardiseerde oplossingsmethodieken. “Dit was op zich leuk en goedbetaald werk, maar ik kon er mijn duurzaamheids-ei niet in kwijt”, vertelt hij. “Daarom maakte ik in 2015 een carrière-switch naar ‘iets in de duurzaamheid’. Ik haalde mijn ISSO-PV-adviesdiploma en ben zonnepanelen gaan verkopen. Omdat ik geloof ik persoonlijk advies, maakte ik mijn offertes bij de mensen thuis aan de  keukentafel. Hier ontdekte ik dat veel mensen niet precies wisten waaróm ze pv-panelen namen. En op mijn rondje door het huis kwam ik vaak vele aspecten tegen, die veel zinvoller waren om aan te pakken. Denk aan kierdichting, de installatie van tripleglas en de vervanging van oude vr-ketels en rammelende mv-boxen. Bij elk probleem dat ik tegenkwam, zocht ik een passende oplossing. En zo bleek mijn bedrijfsnaam ‘Everything Sustainable’ verrassend toepasselijk.” Zijn zonnepanelenavontuur was al gauw voorbij. “Want veel bewoners waren blij met mijn analyse en stelden de pv-bestelling uit. In plaats hiervan breng ik nu het ambitieniveau van de bewoners in kaart, bekijk ik hun woning en schrijf ik een passend advies over hoe de woning stap-voor-stap verduurzaamd kan worden. Met als primaire doel om het energieverbruik zodanig te verlagen, dat de woning anders verwarmd kan worden, de CO₂-uitstoot wordt verlaagd en de aardgaskraan kan worden dichtgedraaid. Een aanpak dat ik het Paris Proof Plan heb gedoopt en dat veel bewoners enorm aanspreekt.”

Ervaringsdeskundige
Zelf heeft Boelen recent ook de gasknop in zijn woning omgedraaid. “Naast materiedeskundige ben ik dus ook ervaringsdeskundige”, vertelt hij. “Zo’n vier jaar geleden heb ik mijn huidige woning gekocht. Direct na de sleuteloverdracht heb ik de gasketel uit de woning gesloopt en ben ik het transitiepad ingeslagen. Ik heb een warmtepomp aangeschaft, maar die bleek te klein voor de woning. Hierdoor werd ik gedwongen om de warmtevraag zoveel mogelijk te reduceren. In de wintermaanden verwarm ik mijn woning met slechts 2,5 kW, wat gelijkstaat aan drie broodroosters. Terwijl ik een normale hoekwoning uit 2000 bezit. Hoe dat kan? Dankzij een pakket aan kleine en grote maatregelen. Ik heb een dik isolatiepakket aangebracht aan de binnenzijde van de uitbouw, die de volledige breedte van de woning beslaat. Ook heb ik zoveel mogelijk kieren gedicht, zodat de warmte die wordt opgewerkt niet meer naar buiten wegsijpelt. Een grote convector in de woonkamer zorgt voor voldoende warmteafgifte, terwijl een deurdranger op de gangdeur voorkomt dat deze deur blijft openstaan.”

Living Lab
Omdat de bestaande WTW-unit in de woning na twintig jaar trouwe dienst kapot was gegaan, moest Boelen op zoek naar een nieuw systeem. “Immers is ventileren in een goed geïsoleerde woning onontbeerlijk”, benadrukt hij. “Ik was geïntrigeerd door de EcoStream WTW-unit van BUVA. En dan vooral door het feit dat deze installatie zonder separate sensoren tóch de luchtkwaliteit in de gaten kan houden. In het systeem zijn de luchtvochtigheid- en CO₂-sensoren slim geïntegreerd. Vocht, (drijf)gassen en kook- en toiletluchtjes worden snel gedetecteerd, waarop de WTW-unit automatisch zijn ventilatiecapaciteit aanpast. De afgelopen jaren is mijn woning geëvolueerd naar een ‘living lab’. Alle installaties waarvan ik denk dat zij de markt vooruit kunnen helpen, test ik hier uit. Zo ook de EcoStream WTW-unit van BUVA, die ik afgelopen herfst heb geïnstalleerd. Via een handige app heb ik de juiste ventilatiedebieten ingesteld en sindsdien heb ik geen omkijken meer naar de installatie gehad. De WTW-unit functioneert volledig vraaggestuurd en kenmerkt zich door een hoog rendement, een lage energieopname én een fluisterstille werking, waar ik elke dag opnieuw van mag genieten.”

Ten opzichte van C-systemen (natuurlijke toevoer, mechanische afvoer, red.) levert balansventilatie met WTW volgens Boelen twee belangrijke voordelen op. “Wanneer je je woning ventileert met een C-systeem, dan zuig je op meerder punten in de woning vervuilde binnenlucht af. Hierdoor ontstaat een onderdruk, met als gevolg dat koude lucht via naden en kieren naar binnen kan stromen. Tochtklachten en discomfort liggen in dat geval op de loer, waar balansventilatie een perfecte oplossing voor biedt. Bij balansventilatie wordt namelijk net zoveel verse buitenlucht de woning in geblazen, als dat er vervuilde binnenlucht wordt afgevoerd. Hierdoor sijpelt er geen lucht meer via eventuele kieren naar binnen. De WTW zorgt daarbij voor een efficiënte warmteoverdracht tussen afgezogen binnenlucht en frisse buitenlucht, waardoor flink op de energiekosten kan worden bespaard. Een win-winsituatie waarvan ik bewoners graag bewust(er) maak.”

Recente nieuwsberichten

Subsidiekansen voor de BUVA warmtepomp in 2021

12-01-2021

Subsidies voor innovatieve of duurzame producten zijn welkom, maar soms lastig om aan te vragen. BUVA zet de subsidiekansen voor 2021 graag op een rij.

Meer informatie

Innoveren voor de markt: ActiveLock en MultiFin

16-12-2020

BUVA introduceert de ActiveLock. De innovatieve automatische meerpuntssluiting voor de kunststofindustrie. Voor de houtindustrie bracht BUVA eerder dit jaar de MultiFin meerpuntssluiting op de markt.

Meer informatie

Een goede montage van het kozijn is sterk bepalend voor de prestaties in de gevel

11-12-2020

Om de kunststof markt te ondersteunen heeft BUVA de aansluiting van de IsoStone® onderdorpels op het stelkozijn geoptimaliseerd. De kozijnfabrikant heeft nu de mogelijkheid de dichting in de aanslag op het stelkozijn via de neuten door te laten lopen.

Meer informatie