Nieuwbouw woningen niet te betalen voor starters
Nieuwbouw woningen niet te betalen voor starters

Nieuwbouw woningen niet te betalen voor starters

Nieuwbouwprojecten zorgen niet dat starters meer kans krijgen om een huis te kopen. De gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is inmiddels opgelopen tot boven de vier ton. De huidige manier van werken is dan ook niet de oplossing voor het huizenmarktprobleem, zegt Vereniging Eigen Huis tegen BNR.

Doordat er zo weinig betaalbare woningen zijn voor starters, ontstaan er lange wachtlijsten. Er zit geen schot in de nieuwbouwproductie binnen de stad, zegt Hans Andre de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis. 'Er zijn veel obstakels en daardoor komt er geen tempo in. Projecten buiten de bebouwde kom zijn omstreden en kennen lange procedures.' Het kan dus wel tien jaar duren voor starters daadwerkelijk de sleutel in het slot kunnen steken.

Meer bouwen

Veel starters kunnen wel lenen door de lage hypotheekrente, maar niets kopen door de hoge prijzen. De onvermijdelijke oplossing is dat er meer gebouwd moet worden, denkt De la Porte. 'Er moeten wel een miljoen woningen komen, maar de vraag is waar en hoe dit moet gebeuren. Voor bouwers geldt dat er een mix moet zijn tussen goedkopere en duurdere woningen, omdat ze er anders niets aan kunnen verdienen. Gemeenten zetten juist in op betaalbare koopwoningen en sociale huur.'

Bron: BRN Nieuws
Foto: Greyson Joralemon, Unsplash

Recente nieuwsberichten

Zonder impact renoveren en verduurzamen, het kan!

11-06-2021

BUVA is één van de leverende partijen waar Toevast mee samenwerkt. Net als Toevast is het de missie van BUVA om een substantiële bijdrage te leveren aan het doel om Nederland in 2050 klimaatneutraal te krijgen.

Meer informatie

ING: woningbouw gaat volgend jaar toenemen

10-06-2021

AMSTERDAM (ANP) - De bouw van nieuwe woningen gaat volgend jaar met 2 procent toenemen naar zo'n 70.000 huizen. Dat schrijft het Economisch Bureau van ING in een rapport over de bouwproductie.

Meer informatie

Hogere bouwkosten en lage voorraden leiden tot langere levertijden

07-06-2021

Uit cijfers blijkt dat prijzen voor grondstoffen in de bouw zoals staal en hout in de eerste maanden van 2021 verder zijn gestegen. Naast deze basismaterialen laten olie- en transportprijzen een flinke toename zien.

Meer informatie