NOORDERHAVEN - VELD 11 en 12; indrukwekkend, toegankelijk én veilig
NOORDERHAVEN - VELD 11 en 12; indrukwekkend, toegankelijk én veilig
NOORDERHAVEN - VELD 11 en 12; indrukwekkend, toegankelijk én veilig
NOORDERHAVEN - VELD 11 en 12; indrukwekkend, toegankelijk én veilig
NOORDERHAVEN - VELD 11 en 12; indrukwekkend, toegankelijk én veilig

NOORDERHAVEN - VELD 11 en 12; indrukwekkend, toegankelijk én veilig

Geflankeerd door indrukwekkende monumenten zoals het Koelhuis, het Pakhuis en de Broodfabriek, maakt Zutphen met stoere nieuwbouw de sprong over het spoor, richting het water. Alle historische panden krijgen een nieuwe bestemming. Bovendien worden in de nieuwe stadswijk Noorderhaven gefaseerd 1.100 woningen gebouwd. Op veld 11 en 12 van deze wijk heeft Heijmans Woningbouw, vestiging Amersfoort begin april een carré van 126 vrije sector huurwoningen opgeleverd. De woningen zijn ontwikkeld door Heijmans Vastgoed en vastgoedbelegger Vesteda. Architectenbureau Negen graden maakte het ontwerp voor het bouwdeel, dat naast commerciële functies op straatniveau 119 appartementen en 7 grondgebonden eengezinswoningen bevat. Alle woningen voldoen aan de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouwen) norm en beschikken over een A+++ energielabel. Op het dak zijn zonnepanelen geïnstalleerd.

“De nieuwbouw op veld 11 en 12 is gefundeerd op boorpalen. De wanden zijn gemaakt van wandkisten en natte beton, terwijl voor de vloeren is gekozen voor breedplaatvloeren”, vertelt Henk van Hell, projectmanager bij Heijmans Woningbouw, vestiging Amersfoort. “De gevel is afgewerkt met traditioneel metselwerk in een lichte, geelrode steen. Bovendien zijn overal kunststof kozijnen van Weneko gemonteerd, met uitzondering van de voordeuren en commerciële ruimtes. Waar de commerciële ruimtes zijn voorzien van aluminium puien van Kolf & Molijn, heeft deurenfabrikant Kegro Deuren de houten deurkozijnen en voordeuren geproduceerd en aangeleverd. Volledig afgelakt en beglaasd en inclusief de BUVA Atlas Inside scharnieren en BUVA Inline zelfstellende sluitkommen. Bovendien heeft BUVA diverse deurdrangers, deursloten, deurkrukken, deurschilden en deurspionnen geleverd. Ten behoeve van de Kegro voordeuren, maar ook voor diverse algemene deuren. Bijvoorbeeld richting de trappenhuizen.”

Prettige samenwerking
De keuze voor de BUVA-producten in dit project was een logische, volgens Van Hell. “Heijmans Woningbouw en BUVA kunnen bogen op een jarenlange, prettige samenwerking. De lijntjes met de accountmanagers zijn kort, de projectservice is uitstekend en producten worden altijd correct en just-in-time geleverd. Bij ingewikkelde sluitplannen worden BUVA, de deurenleverancier en de opdrachtgever veelal al in een vroeg stadium door ons betrokken, om alle producten, autorisaties en vluchtroutes perfect af te stemmen. In dit werk was dit echter niet nodig.”

Toegankelijk en veilig
“BUVA werd in het najaar van 2019 door Heijmans Woningbouw benaderd, om aan de hand van de door BUVA opgestelde Heijmans-bestekken het hang- en sluitwerk voor het bouwblok technisch uit te werken”, vertelt Jerd Hesterman, accountmanager bij BUVA. “We hebben de juiste sloten en meerpuntssluitingen voor de woningen en algemene ruimtes geselecteerd, waarbij we nadrukkelijk rekening hebben gehouden met de vluchtroutes, de geldende wet- en regelgeving, de eisen uit het Bouwbesluit én de aanvullende eisen van Heijmans, bijvoorbeeld met betrekking tot de toegankelijkheid, veiligheid en inbraakwerendheid van de woningen. Daarmee hebben we Heijmans volledig ontzorgd.”

In dit project is onder meer het BUVA Atlas Inside scharnier toegepast. “Bijzonder aan dit product is dat het hakende element dat voor de inbraakbeveiliging zorgt, al in het scharnier geïntegreerd is”, vertelt Hesterman. “De anti-inbraakpen in het kozijn of de deur behoort hiermee tot het verleden, waardoor Kegro Deuren bij de montage ook geen extra handeling (boring) meer hoefde te verrichten. De BUVA Inline zelfstellende sluitkom onderscheidt zich door een speciale veerconstructie, die zorgt dat de voordeur ook bij verzakking of kromtrekken goed in de tochtkaders wordt gedrukt en waarmee een optimale sluiting in de zomer- én wintermaanden wordt geborgd.” Daarnaast zijn diverse producten uit het Heijmans-bestek opgenomen, zoals de 7220 meerpuntssluiting voor de voordeuren van de woningen, de projectsloten uit de 6500-serie voor de algemene deuren en diverse deurkrukken en deurschilden.

Just-in-time en in behapbare hoeveelheden
Alle voormontageproducten zijn rechtstreeks aangeleverd aan Kegro Deuren. De producten voor de afmontage zijn in overleg met Heijmans just-in-time en in behapbare montagehoeveelheden op het project aangeleverd, aldus Hesterman. “Tijdens de bouw hebben we het project enkele keren bezocht, om het hang- en sluitwerk te controleren en om eventuele vragen van monteurs te beantwoorden. Bijvoorbeeld met betrekking tot de deurdrangers.”

In het verleden heeft BUVA ook de hang- en sluitwerkproducten voor diverse andere velden van Heijmans Woningbouw technisch uitgewerkt en geleverd. “Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met veld 4.”

Recente nieuwsberichten

Uitbreiding assortiment BUVA IsoStone onderdorpel voor houten kozijnen

07-05-2021

Om het assortiment up to date te houden en door te ontwikkelen, doet BUVA onderzoek naar wat er nodig is in de markt.

Meer informatie

Onderzoek toont aan: woningtekort in Nederland houdt aan!

06-05-2021

Zoals bekend is er in Nederland en enorm woningtekort. De Nederlandse bouwsector staat voor de grote uitdaging om dit tekort weg te werken door versneld woningen te bouwen.

Meer informatie

'Merendeel Nederlanders verwacht dat huizenbubbel snel klapt'

05-05-2021

Het overgrote deel van de Nederlanders verwacht dat de 'huizenbubbel', die is ontstaan door de sterk stijgende huizenprijzen, binnen een aantal jaren weer klapt.

Meer informatie