'Optoppen' in plaats van nieuwbouw: DDR-flats tegen de woningnood

'Optoppen' in plaats van nieuwbouw: DDR-flats tegen de woningnood

Bij de aanpak van het woningtekort hopen de Duitsers een opvallende troef in handen te hebben. De buitenkans staat al sinds de jaren 70 klaar: betonnen Plattenbau-flats.

Net als Nederland kampt Duitsland met een groot tekort aan woningen, iets wat de regering wil oplossen. Doel is om ieder jaar 400.000 nieuwe woningen te bouwen, waarvan een kwart bestemd is voor sociale huur.

Maar bijbouwen is niet eenvoudig. De koepelorganisatie van de Duitse vastgoedsector, GdW, is kritisch en stelt dat de regering het doel niet gaat halen. De organisatie houdt dit jaar rekening met niet meer dan 250.000 nieuwgebouwde woningen, en voor 2023 ligt de prognose op 200.000.

Snelle en goed uitvoerbare oplossingen zijn dus nodig. De herontdekking van Plattenbau biedt daarbij uitkomst.

Lees het volledige artikel

Bron: NOS, Unsplash (Marcus Lenk)

Recente nieuwsberichten

Kleine bedrijven innoveren minder vaak dan grote

08-12-2022

Kleine bedrijven doen minder vaak aan innovatie dan grotere bedrijven. Naarmate de bedrijfsgrootte toeneemt, neemt ook het aandeel innovatieve bedrijven toe. Dit meldt het CBS.

Meer informatie

Hoge rente bedreigt woningbouw: ‘Miljard euro minder geïnvesteerd’

08-12-2022

Ondanks de nijpende woningnood staan veel bouwprojecten in Nederland op losse schroeven of ze lopen ernstige vertraging op. De oorzaak: gestegen rentes. Beleggers haken af waardoor er flink minder wordt geïnvesteerd in de woningmarkt.

Meer informatie

BUVA introduceert droogbeglazen voor de timmerindustrie

08-12-2022

Sinds de oprichting van BUVA in 1946 staat innovatie aan de basis voor het creëren van een veiliger en gezonder woonklimaat. Dit doet BUVA niet alleen door het ontwikkelen van duurzame en intelligente producten, maar ook door slimme procesinnovaties.

Meer informatie