Slecht nieuws voor starters: minder kantoren omgebouwd tot woning

Slecht nieuws voor starters: minder kantoren omgebouwd tot woning

Er zijn vorig jaar opnieuw flink minder kantoor- en winkelpanden omgebouwd tot woning. In de panden die wel zijn getransformeerd tot woonruimte, werden ook gemiddeld minder woningen opgeleverd.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, betaald door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Er kwamen in 2020 in totaal 10.200 woningen bij door het ombouwen van leegstaande kantoren, winkels en andere panden zonder eerdere woonfunctie. Daarmee is Nederland terug op het niveau van 2017, aangezien er in 2018 en 2019 nog ruim 12.000 woningen bijkwamen door zogenoemde transformaties.

Acht woningen per pand

Vooral het aantal woningen in voormalige kantoorpanden is sterk afgenomen: dat waren er vorig jaar ruim 2.100 minder dan een jaar eerder. Dat komt volgens de onderzoekers niet alleen doordat er minder panden werden verbouwd tot woning. In kantoorpanden die wel getransformeerd zijn, werden gemiddeld ook minder woningen opgeleverd: acht in plaats van twaalf.

Een opvallende daling, zegt CBS-econoom Frank Notten. "Zeker in vergelijking met een jaar eerder. Wel weten we dat het aantal transformaties per jaar kan fluctueren door grotere bouwprojecten die in een klap tientallen tot honderden woningen kunnen opleveren", zegt hij.

Vraag- of aanbodkwestie?

Aangezien cijfers over leegstand in 2020 nog niet bekend zijn, is het volgens hem lastig om stevige conclusies te trekken uit de daling. Notten: "Of het aantal geschikte leegstaande kantoor- en winkelpanden opraakt, is op dit moment nog moeilijk te zeggen. Mensen willen over het algemeen niet langs de snelweg wonen, liever in de stad waar voorzieningen zijn."

Starter de dupe

Zeker is wel dat de daling vooral slecht nieuws betekent voor starters. Transformaties voegen vooral kleinere woningen voor jongeren tot 28 jaar en alleenstaanden toe aan de woningvoorraad. Zo was een getransformeerde woning vorig jaar gemiddeld 76 vierkante meter groot, tegenover het landelijk gemiddelde van circa 119 vierkante meter.

De 10.200 transformatiewoningen vormen 11 procent van alle nieuwe woningen die er in 2020 bijkwamen. De groei van de Nederlandse woningvoorraad moet het met bijna 70.000 woningen vooral hebben van nieuwbouw.

Bron: RTL Nieuws
Foto: Natasha van Meekeren, Unsplash

Recente nieuwsberichten

Rabobank wil ruim honderd tijdelijke woningen bouwen in Waalwijk

07-12-2021

De Rabobank wil minimaal honderd tijdelijke woningen gaan bouwen in Waalwijk. De gemeente ziet grote kansen voor het project Rabo SmartBuilds. De enorme woningnood smeekt in haar ogen om creatieve oplossingen.

Meer informatie

Directeur Paul Konings (Holonite) over overname door BUVA

06-12-2021

Voor velen was het deze zomer een verrassing: BUVA homecare systemen in Barendrecht neemt producent van composietstenen gevel- en afbouwelementen Holonite in Tholen over.

Meer informatie

Bouwbedrijf Koopmans bouwt fabriek voor duurzame woonmodules

03-12-2021

De Koopmans Bouwgroep opent begin volgend jaar een fabriek waar duurzame houten woningmodules worden gemaakt. In deze dochteronderneming geWOONhout moeten op termijn 4000 modules per jaar worden gebouwd.

Meer informatie