BUVA VitalAir luchtreiniger houdt tot 98% van de aerosolen tegen

In woningen, kantoren, klaslokalen, sportzalen en verzorgingshuizen is goede, regelmatige ventilatie onontbeerlijk om te komen tot een gezond en comfortabel binnenklimaat. Niet verwonderlijk, want ventilatie zorgt voor een (vraaggestuurde) toevoer van verse lucht en afvoer van CO₂, radon, stofdeeltjes, vocht en ongewenste geuren. Gelukkig zijn steeds meer bewoners, bedrijven en instellingen zich hiervan bewust. Dat voor een optimaal binnenklimaat ook luchtreiniging gewenst is echter, is minder bekend. BUVA brengt hier graag verandering in. Om onze binnenluchtkwaliteit snel en efficiënt naar het juiste niveau te brengen, is de serie BUVA homecare systemen dan ook uitgebreid met de BUVA VitalAir luchtreiniger, die tot 98% van de aerosolen in de lucht kan tegenhouden.

“De BUVA VitalAir luchtreiniger betreft een mobiele, verplaatsbare en standalone luchtreiniger, die continu de ruimtelucht laat circuleren”, vertelt Steven van den Bergh, productmanager bij BUVA. “Met behulp een speciaal plasmafilter worden aerosolen (fijne vocht- en speekseldruppels) in de lucht geneutraliseerd. Hiermee wordt de overdracht van virussen en mogelijk ook van COVID-19 flink verkleind. Met één BUVA VitalAir luchtreiniger kunnen ruimtes tot 400 m³ zorgvuldig gereinigd worden.”

Inzicht in de verspreiding van aerosolen
De BUVA VitalAir luchtreiniger is ontwikkeld in nauwe samenwerking met TNO en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). “In de sportzaal van de TU/e is recent een praktijkonderzoek uitgevoerd met 40 mensen, die zich op 1,5 meter afstand van elkaar flink in het zweet werkten”, vertelt Van den Bergh. “Doel van het experiment was om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van aerosolen tijdens het sporten. Om zeker te zijn dat de deelnemers niet besmet waren, werden zij eerst op corona getest. Vervolgens moesten zij twee dagen in quarantaine en deden zij een dag lang oefeningen op diverse fitnessapparaten. Uiteraard met toestemming van de Veiligheidsregio en het RIVM.”

Concentratie op een continu, laag niveau
Met bijna 150 sensoren werd niet alleen gemeten hoeveel aerosolen vrijkwamen, maar ook hoe zij zich gedurende de dag door de ruimte verspreidden. “Opvallend resultaat was dat met een regulier ventilatiesysteem, dat 5,7 keer meer ventileert dan het Bouwbesluit voorschrijft, de lucht nog altijd onvoldoende werd ververst”, vertelt Van den Bergh. “Naarmate de dag vorderde, liep de concentratie aerosolen namelijk flink op. Toen in dezelfde ruimte twee BUVA VitalAir luchtreinigers geïnstalleerd werden echter, verbeterde de situatie aanzienlijk. De concentratie aerosolen bleef toen op een continu, laag niveau. Dit onderstreept het belang van goede luchtreiniging. Niet alleen in sportzalen, maar ook in bijvoorbeeld woningen, kantoren, klaslokalen en verzorgingshuizen waar schone lucht een belangrijke bijdrage levert aan onze gezondheid, concentratie en welbevinden. Omdat de luchtreinigers geen CO₂ en vocht uit de lucht halen, moeten zij wel altijd in combinatie met een ventilatiesysteem worden geplaatst.”

BUVA wandsensor
Indien gewenst levert BUVA tevens een luchtsensor voor plaatsing op de wand, die 24/7 de ruimtetemperatuur en luchtkwaliteit meet en registreert. Op basis hiervan kunnen gebruikers vraaggestuurd de instellingen van hun luchtreiniger én ventilatie-installatie optimaliseren.

Recente nieuwsberichten

BUVA introduceert nieuw assortiment boilers

16-09-2020

Deze nieuwe RVS A-label boiler is nog beter geïsoleerd dan de voorganger. Dit zorgt ervoor dat er nóg minder energie nodig, wat zorgt voor een optimaal energierendement.

Meer informatie

Cilindertrekbeveiliging per 1 juli verplicht op bergings- en schuurdeuren

08-09-2020

Op 1 juli is door het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) een nieuwe eis opgenomen in de handleiding PKVW Nieuwbouw 2020.

Meer informatie

Luchtkwaliteit is aanzienlijk verbeterd

04-09-2020

Kees van Dijk, directeur Tubbie kinderopvang, vertelt in een interview over zijn ervaringen met de BUVA VitalAir luchtreiniger. Hij heeft het product aangeschaft om te voldoen aan de komende wet- en regelgeving van de luchtkwaliteit voor "frisse scholen".

Meer informatie