‘We zijn zeer te spreken over de projectaanpak en productkwaliteit van BUVA’

De Caaien en Couperus in Ypenburg en Quattro in Morgenstond: het zijn slechts enkele woningbouwprojecten die Dura Vermeer de afgelopen jaren in Den Haag heeft gerealiseerd. Nu de gemeentelijke bouwopgave verschuift naar het binnenstedelijke gebied, levert Dura Vermeer daar opnieuw een duurzame bijdrage aan. Bijvoorbeeld met de bouw van twee appartementengebouwen aan de Loevesteinlaan in Den Haag, die ieder 54 woningen in de vrije huursector bevatten en nog dit jaar worden opgeleverd.

Om een hoog bouwtempo te borgen, zijn de appartementengebouwen opgetrokken met tunnelbekistingen. “De betonnen wanden en daarop liggende vloeren zijn in één arbeidsgang en in het werk gestort”, vertelt Jan Struijk, hoofduitvoerder bij Dura Vermeer. “De liftkernen en trappenhuizen zijn opgebouwd uit prefab elementen, die op de bouw zijn gestapeld. Als binnenspouwblad hebben we stelkozijnen en houtskeletbouwelementen toegepast. De gebouwgevels worden afgewerkt met metselwerk in geelbonte stenen, in combinatie met donkerbruine accentvlakken, kunststof gevelkozijnen, verdekt liggende gevelroosters en suskasten. Alle woningen krijgen een eigen balkon met een glazen balustrade en een riante schuifpui. In de plint worden de bergingen, bergingstoegangen en entrees ingericht. Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de woongebouwen.”

Voorgeschreven ventilatieroosters en suskasten
De ventilatieroosters en suskasten worden geleverd door BUVA, waarmee Dura Vermeer geregeld projecten uitvoert. “Wij hebben een raamovereenkomst gesloten met BUVA en zijn zeer te spreken over hun projectaanpak en productkwaliteit”, vertelt Struijk. “Bovendien stond BUVA voorgeschreven in het bestek van Wolf Dikken adviseurs.” Martijn Stoker, accountmanager bouw bij BUVA: “Met de bestekgegevens van Wolf Dikken adviseurs als onderlegger hebben wij een herberekening voor de appartementengebouwen gemaakt. We hebben gecontroleerd of de ventilatieroosters en suskasten die waren voorgeschreven, ook de beste keuze waren voor dit project. Bovendien hebben we onderzocht hoe de roosters en suskasten het best over de appartementen verdeeld konden worden, om een optimale prijs-, kwaliteit- en comfortverhouding te garanderen. Alle producten worden gefaseerd door BUVA op het project aangeleverd, van boven naar beneden en per drie verdiepingen. Voor het eerste appartementengebouw zijn alle leveringen inmiddels gereed. De laatste leveringen voor blok 2 volgen in de komende maanden.”

Uitwerking in BIM
Het volledige project is uitgewerkt in BIM. “Ontwerpen in BIM wordt binnen de bouw steeds meer gemeengoed”, vertelt Dennis Pieterse, werkvoorbereider/BIM-engineer bij Dura Vermeer. “Inmiddels werken wij al onze nieuwbouwprojecten uit in een Bouw Informatie Model, waardoor de kans op fouten en communicatieruis tot een minimum worden beperkt. In project Loevesteinlaan hebben we met diverse partijen samengewerkt in één model, waaronder met de architect, constructeur, installateurs, balkon- en balustradeleveranciers. Maar ook met Eneco, dat de stadsverwarming levert. We hebben onze BIM-informatie onder andere gedeeld met onze contactpersonen bij BUVA, die op basis hiervan de maatvoeringen van de ventilatieroosters en suskasten hebben gecontroleerd.”

Totaalpakket voor hang- en sluitwerk
Als aanvullende opdracht kreeg BUVA tevens de levering van het hang- en sluitwerk en de draaideurautomaten gegund. “Onder meer omdat BUVA een totaalpakket kan leveren”, aldus Pieterse. “Hierdoor zijn we niet alleen verzekerd van één leverancier voor het complete hang- en sluitwerkpakket, maar ook van een optimale productafstemming. Op basis van de bouwkundige tekeningen heeft BUVA een sluitplanopzet voor de woningen en algemene ruimtes uitgewerkt, die we samen hebben doorgesproken. Vervolgens hebben we het sluitplan voorgelegd aan de opdrachtgever, die tevens enkele beslaglijnen heeft bemonsterd.”

Uitzoeken, uitwerken, controleren
“Na akkoord door de opdrachtgever én Dura Vermeer hebben wij een uittrekstaat van ons hang- en sluitwerk gemaakt en gecontroleerd”, vertelt Stoker. “Van het voordeur-, achterdeur- en bergingsbeslag tot en met de deurspionnetjes, cilinders, sloten, sluitplaten en deurdrangers in de algemene ruimtes. Voor alle buitendeuren is gekozen voor de BUVA 3500-serie, die een vriendelijke, ronde vorm combineert met absolute veiligheid. Daarnaast heeft Dura Vermeer een aantal draaideurautomaten met elleboogschakelaars bij ons afgenomen, die op de toegangs- en bergingsdeuren worden gemonteerd.”

Net als de ventilatieroosters en suskasten wordt ook het hang- en sluitwerk gefaseerd op het project aangeleverd, vertelt hij. “Vlak voor de uitvoeringsfase hebben we een uittrekstaat gemaakt en met Dura Vermeer besproken, zodat de uitvoerder exact weet welke producten op welke deuren gemonteerd moeten worden. Bovendien hebben we de uittrekstaat besproken met de monteurs, waarmee een soepele, probleemloze uitvoering wordt geborgd.”

Werkt u zelf ook dagelijks met BIM? Schrijf u in voor het BIM-seminar van BUVA op 5 november!
Experts uit de praktijk delen hun ervaringen en vertellen hoe zij omgaan met verwarming, ventilatie en hang- en sluitwerk in BIM. Het seminar zal ervoor zorgen dat alle gasten naar huis gaan met kennis over de laatste stand van zaken.

Recente nieuwsberichten

Kom naar Building Holland en maak kennis met BUVA’s digitale dienstverlening

24-02-2020

Tijdens Building Holland kunnen bezoekers aan de BUVA-stand niet alleen de nieuwste homecare systemen ervaren, maar ook kennismaken met de uitgebreide dienstverlening van BUVA. “Als organisatie zijn we druk bezig om...

Meer informatie

Veel belangstelling voor nieuwe frezing BUVA IsoStone® onderdorpels

17-02-2020

Dankzij een nieuwe frezing in de BUVA IsoStone® onderdorpel kunnen de sluitplaten van diverse leveranciers voortaan gelijk worden gebracht met de dam. Dit levert niet alleen esthetische voordelen op, maar voorkomt ook beschadigingen.

Meer informatie

Flinke verbeterslag voor 234 woningen aan de Groenhoek in Driebergen

12-02-2020

Aan de Groenhoek in Driebergen zijn recent 234 woningen van woningcorporatie Heuvelrug Wonen ingrijpend gerenoveerd. Daarbij zijn niet alleen alle beglazingen en houten klepramen vervangen, maar ook nieuwe deuren geplaatst...

Meer informatie