Menu
Digitaal samenwerken meer dan alleen data-uitwisseling
Digitaal samenwerken

Digitaal samenwerken meer dan alleen data-uitwisseling

05 dec 2022

Een intensieve samenwerking tussen BUVA, BAM Wonen en Bimforce heeft een nieuwe digitale manier van BIM werken opgeleverd.

door Jacob van den Berge

Een intensieve samenwerking tussen BUVA, BAM Wonen en Bimforce heeft een nieuwe digitale manier van werken opgeleverd. Efficiënter samenwerken en eenduidig data uitwisselen, met een digitaal hang- en sluitwerk advies als resultaat.

Klaas-Jan Timmerman is in 2001 bij BAM Wonen in dienst gekomen en werkzaam geweest in verschillende rollen variërend van projectorganisator, (senior) werkvoorbereider tot projectleider. Sinds 2018 is hij werkzaam als BIM regisseur Nieuwbouw Concepten bij BAM Wonen.

Een bijzondere BIM samenwerking tussen BAM Wonen, BUVA en Bimforce

‘Sinds 1996 is BUVA een vaste co-maker van BAM Wonen voor het leveren van hang & sluitwerk. Vanuit BAM promoten we al meer dan tien jaar het digitaal bouwen. Wij zien echt de potentie van het digitaliseren en het automatiseren van noodzakelijke handelingen voor een kostprijsverlaging en procesoptimalisaties. Hiermee krijgen wij meer tijd om het product, woning of kantorencomplex, beter te maken. Hoe gaaf is het om te zien dat een co-maker als BUVA meedenkt om in dit proces mee te gaan en zichzelf de vraag stelt hoe gaan wij als BUVA BIM toepassen’, aldus Klaas-Jan.

BAM is het verste van alle bouwbedrijven in Nederland die met BIM bezig zijn, volgens Martijn de Riet van Bimforce. Bimforce, een organisatie die bedrijven helpt met het standaardiseren van BIM-processen en optimaliseren van data-uitwisseling, heeft BAM Wonen en BUVA ondersteund in het ‘aan elkaar knopen van de output van hun werkprocessen.’

Wat Bimforce met BAM Wonen en BUVA ontwikkeld heeft, is een standaard met afspraken hoe en waar parameters zoals materialen, brandwerendheid, afmetingen en geluidswering worden genoteerd. Dit wordt ook wel datamapping genoemd. Deze datamapping zorgt ervoor dat BUVA de projectmodellen van BAM automatisch kan verwerken tot een hang- en sluitwerkstaat.

De benodigde gegevens komen direct uit de modellen van BAM. Het feit dat het 3D model vervolgens wordt verrijkt met de BUVA informatie maakt het een integraal BIM proces. De uitdaging van BIM is immers de data uitlezen en hergebruiken.

Klaas-Jan: ‘Al snel werd duidelijk dat het ondoenlijk was om voor elk artikel een uniek model te generen. Eigenlijk willen wij alleen de data hebben. Wij hebben bekeken hoe de BIM interface van BUVA aansluit op ons model. BUVA gebruikt daarbij de data uit ons model en verrijkt onze elementen met hun hang- en sluitwerk data. Simpel gezegd zorgen wij ervoor dat de juiste codering en omschrijving erin staat zodat BUVA de juiste cilinder en beslag daarop kan vastleggen. BAM Wonen levert de zoeksleutels aan zodat BUVA de juiste data kan aanleveren.’

Lees verder onder het plaatje

Martijn: ‘Het project is zo bijzonder omdat het het eerste project is dat op deze manier is uitgevoerd. BUVA heeft heel bewust gekozen voor een software-onafhankelijke en data gestuurde uitwisseling van informatie. Met BAM is vervolgens gekeken hoe dit optimaal aangesloten kon worden op hun werkprocessen.’

‘Er is heel veel tijd besteed vanuit BAM Wonen, BUVA en Bimforce om de processen op elkaar af te stemmen. Nog belangrijker, met deze filosofie  is de werkwijze ook bruikbaar als andere partijen hun eigen werkmethode willen behouden. Deze flexibiliteit kan geen enkele andere fabrikant bieden.’

Marcel de Bruin van BUVA: ‘Door in een vroeg stadium uit te werken, wat er betreft sloten, hang – en sluitwerk en roosters toegepast kan of moet worden, kunnen alle elementen op een juiste wijze op elkaar afgestemd worden en worden verrassingen in de opleverfase tot een minimum beperkt. Al snel zagen we dat BIM hierin van grote toegevoegde waarde kan zijn. Om die reden zijn we een aantal jaar geleden bij Bimforce van Martijn terecht gekomen met de vraag hoe we BIM voor ons en onze klanten konden laten werken.’

‘Dit heeft ertoe geleid dat wij de BUVA BIM interface hebben ontwikkeld. Met deze interface kunnen we modellen van klanten uitlezen, ons advies op basis van onze producten uitwerken en de artikelen terug het model in schieten of anders via een IFC aanleveren’, aldus Marcel. Het voordeel voor BUVA is dat ze de verschillende situaties in één keer in hun interface op kunnen roepen waar dit in het verleden nog handwerk was. BUVA kan zich direct richten en concentreren op het advies dat zij uit willen brengen.

‘Vanuit onze interface is het gesprek met BAM Wonen gestart hoe we elkaar konden vinden in het proces dat BAM Wonen hanteert. Wij hebben Bimforce gevraagd ons hierin te ondersteunen. Ondanks dat we elkaar op de meeste vlakken al snel vonden is het een lange maar leerzame zoektocht geweest, maar het resultaat mag er zijn’, sluit Marcel af.

De digitale transitie is pas net ingezet, de mogelijkheden zijn oneindig

In de digitalisering van de bouw zal steeds meer data-uitwisseling zijn en aansluiting op elkaars gegevensbronnen (databases)’, zo verwacht Klaas-Jan. Ook zal het gebruik van platformen niet alleen door kopers gebruikt worden, maar wellicht door de hele bouwketen waarop producten kunnen worden aangeboden en worden besteld op basis van ingevoerde of uitgelezen data. We staan aan het begin van een digitale revolutie en transformatie!’, voorziet Klaas-Jan.

Martijn verwacht dat ‘in de toekomst er steeds meer oplossingen als BAM Wonen, BUVA en Bimforce komen. Er is namelijk veel winst te behalen door het automatiseren en optimaliseren van de werkprocessen. ‘Door de standaardisatie wordt een groot deel van de handmatige controlewerkzaamheden en alle communicatie die hieruit voortkomt eruit geschrapt. Dat zijn nu al de twee grootste winstpunten van dit integrale BIM proces, die twee werelden met elkaar laten praten.

Meer weten over BUVA en BIM? Meer weten over Bimforce of BAM en digitaal bouwen? U kunt ook contact opnemen met Jacob van den Berge (BUVA), Marcel de Bruijn (BUVA), Klaas-Jan Timmerman (BAM) en Martijn de Riet (Bimforce).