Menu
Renoveren om te verduurzamen
Hoogbouw praktisch maar complex

Renoveren om te verduurzamen

01 jul 2022

We hebben een eigen ontwikkelingsafdeling binnen BUVA. Signalen die we oppikken uit de markt, gebruiken we in de ontwikkeling van nieuwe producten. Dat is tegelijkertijd ook onze kracht. We zijn geen producent, maar kijken waar de klant écht behoefte aan heeft.

door Anastasia Pop

Duurzaam, herbruikbaar en hernieuwbaar: het zijn dé trends rondom het bouwen en verbouwen van woningen. Er zijn op nationaal en Europees niveau afspraken gemaakt om klimaatverandering tegen te gaan. Eén van deze doelstellingen is om in 2030 de CO2 uitstoot te halveren en in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Dat betekent voor renovatie dat er 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af moeten. De eerste tussenstap is om de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen volledig verduurzaamd te hebben.

Verschillende gradaties in renovatie

Rondom het verduurzamen en renoveren van woningen zijn er diverse wet- en regelgevingen. Maar dat is niet de enige uitdaging. Renovatie moet ook betaalbaar zijn. Om het totale woningbezit energieneutraal te maken, wordt er soms ook voor gekozen om de ene woning te renoveren tot energielabel A++ en andere woningen tot energielabel B. Er wordt gekeken, afhankelijk van de woning, welke methode om te verduurzamen het meest voor de hand liggend is.

Corporaties en projectmanagers van renovatieprojecten moeten tegenwoordig ook rekening houden met de verschillende wet- en regelgevingen rondom het renoveren van een woning. Eén van deze aspecten is het isoleren en ventileren. BUVA is gespecialiseerd in ventilatiesystemen. Marius van Zanten, verkoopleider acquisitie, vertelt graag wat meer over renovatieprojecten van BUVA.

We delen kennis en denken mee met de klant

‘Bij elk project dat we doen, kijken we al in een zo vroeg mogelijk stadium mee met de klant. We vragen de klant om de gegevens van het woningcomplex. Als er een EPG-berekening is, doen we vaak een herberekening, zodat we 100% zeker weten dat we met de juiste gegevens werken. Ook kijken we vaak of er al een ventilatiesysteem aanwezig is, welk type dat is en of deze kan blijven, aangepast wordt of eventueel vervangen wordt.

Daarnaast hebben we contact met de uitvoerende partij die het complex uiteindelijk gaat renoveren. Er is een adviseur aanwezig bij zo’n ontwikkeling zodat de klant het best mogelijke advies krijgt en weet wat hij of zij kan verwachten. We adviseren niet alleen over de beste oplossing, maar delen ook onze kennis. Op deze manier kan ook de klant afgewogen beslissingen maken op gebied van ventilatie en dat zorgt voor een leuke dynamiek.’

Een ‘one-stop-shop’ concept

‘We bieden een compleet productenpakket aan als het gaat om ventilatie. Om ervoor te zorgen dat ventilatie in een huis optimaal werkt met zo min mogelijk energie, is het ook van belang om het hang- en sluitwerk goed in orde te hebben. Denk hierbij aan ramen, deuren, kozijnen en dichting in de vorm van sloten en scharnieren.

Bij een renovatieproject adviseren we over het hang- en sluitwerk en kijken we daarnaast of de kozijnen vervangen moeten worden. We ondersteunen, adviseren en ontzorgen alle betrokken partijen van het project. Ook voor wat betreft de levering en het logistiek concept. We bieden een ‘one stop shop concept’ aan zodat de klant in één keer alles kan afnemen.’

Testen en ontwikkeling in eigen beheer

‘We hebben een eigen ontwikkelingsafdeling binnen BUVA. Signalen die we oppikken uit de markt, gebruiken we in de ontwikkeling van nieuwe producten. Dat is tegelijkertijd ook onze kracht. We zijn geen producent, maar kijken waar de klant écht behoefte aan heeft. Onlangs kregen we de vraag van een corporatie of we een ventilatiesysteem konden ontwikkelen voor bewoners die in een gebied met veel vervuiling in de lucht wonen.

Er was een ventilatiesysteem nodig die de fijnstof uit de lucht haalt zodat dat niet in de woningen terechtkwam. We hebben een combinatie ontwikkeld van twee bestaande ventilatiesystemen zodat de fijnstof extra goed gefilterd werd. Onze ontwikkelingsafdeling maakt het mogelijk om zulke innovaties op korte termijn te realiseren.’