Menu
ABN Amro verwacht een krimp van de bouwsector
bouwsector abn

ABN Amro verwacht een krimp van de bouwsector

24 feb 2023

Door de snel gestegen rente, inflatie en dure materialen lijkt het erop dat het een zware periode wordt voor de bouwsector. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro.

BNR

Het laatste kwartaal van vorig jaar sloot de sector nog af met 2,3 procent groei ten opzicht van het derde kwartaal. Maar het lijkt erop dat dit jaar slechter zal uitpakken voor de sector. ‘De rentestijging heeft ervoor gezorgd dat de vraaguitval op gang is gekomen’, zegt Paul Bisschop, sectoreconoom Bouw bij ABN Amro. Hij spreekt van een overbruggingsperiode, waarbij de bouw- en grondprijzen nog aangepast moeten worden op de duurdere financiering.

Verschillende sectoren

De prognose van ABN Amro laat niet overal in de sector krimp zien. Verschillende subsectoren doen het binnen de bouw wel goed, zoals de installatiesector. ‘Bij de klassieke kern subsectoren gaat het minder goed’, vertelt Bisschop. Dat komt voornamelijk door de problematiek rondom nieuwbouw. ‘Maar ook in die sectoren blijven investeringen in verbouwingen of renovaties flink op pijl. Daar blijft de vraag goed instant.’

Aanverwante sectoren

De aanverwante subsectoren, met name installatie bedrijven en ingenieurs bureaus, laten in de prognose van de bank positieve cijfers zien. ‘Dat heeft natuurlijk alles te maken met de energietransitie en de verduurzamingsopgave, waar veel opdrachten uit vloeien’, zegt Bisschop.

Architecten zitten vooraan de bouwketen en hebben de meeste last van opdrachten die stilvallen in de sector. In de prognose komt dan ook naar voren dat architecten het in 2023 het zwaarst zullen krijgen ten opzichte van andere sectoren in de bouw.

Neergang

‘Het afgelopen jaar was nog best een goed jaar in de bouwsector’, zegt Bisschop. ‘Het is in dat opzicht ook niet gek dat er nu een neergang aan zit te komen.’ Daarnaast vindt Bisschop dat de neergang al met al mee lijkt te vallen. Er is er best vraag naar bouwprojecten, maar alleen minder naar nieuwbouw.

Maatregelen

De plannen van minister Hugo de Jonge voor de woningtekort gaan de stagnatie in de bouw, zoals het er nu uitziet, onvoldoende redden. ‘De Jonge is druk bezig met het realiseren van flexwoningen, dat zal het woningtekort wel helpen, maar voor de bouw zet dat niet veel zoden aan de dijk.’ Het is afwachten of de maatregelen die de Jonge de komende tijd zal treffen de bouwsector wel kunnen helpen.