Menu
Dubbel glas moet ook in monumentaal pand, kosten niet voor huurder
dubbel glas

Dubbel glas moet ook in monumentaal pand, kosten niet voor huurder

20 feb 2024

Een eigenaar van een monumentaal pand in Amsterdam moet van de rechter investeren in dubbel glas en mag de extra kosten niet afwentelen op de huurder. Het is volgens de brancheclub van vastgoedverhuurders ‘een verrassende uitspraak’ met gevolgen voor andere eigenaren.

RTL Nieuws, Beeld: Kireyonok Yuliya

De bewoonster van het 17e-eeuws pand in Amsterdam had het koud in huis en vroeg de huisbaas om isolatiemaatregelen, zoals dubbel glas. De eigenaar wilde dat echter alleen doen als ook de huur verder omhoog ging. De bewoonster had immers kunnen weten dat zo’n oud pand beperkingen heeft, zei de pandeigenaar. Maar daar was de bewoonster het niet mee eens en daarom stapte ze naar de rechter. De eigenaar van het pand, vastgoedbedrijf Famongo, moet van de rechter alle ramen met enkel glas vervangen voor dubbel glas en naden en kieren dichten. En de kosten mogen niet op de huurder worden afgewenteld via een hogere huur.

Stevige kostenpost

En dat betekent een stevige kostenpost voor veel eigenaren van monumentale huurhuizen, zegt branchevereniging Vastgoed Belang. “We zijn verrast door deze uitspraak”, zegt directeur Corporate Affairs Kavish Partiman. De overheid zegt namelijk dat enkel glas geen gebrek is aan een monumentaal pand en dat pandeigenaren er daarom niets aan hoeven te doen. Maar de rechter oordeelt nu anders.

Vooral enkel glas

Als huurhuizen gebreken hebben, moet een goede verhuurder daar wat aan doen. De meeste verhuurders zullen het glas volgens Partiman daarom vervangen. “Het gros van de monumentale panden heeft nog enkel glas”, aldus Partiman. Nederland telt volgens de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) ruim 25.000 monumentale huurwoningen van private verhuurders.