Menu
Mill Home en BUVA: samenwerken om te versnellen
Millhome samenwerken om te versnellen

Mill Home en BUVA: samenwerken om te versnellen

03 okt 2022
door Jacob van den Berge

Maarten Besemer, directeur bij Mill Home, is met zijn bedrijf gericht op industrialisering van de woningbouw. Maarten, van huis uit jurist en bedrijfskundige, werd tijdens zijn afstudeeropdracht aan de Radboud Universiteit bij Nissan geraakt door de mogelijkheden die industrialisering biedt. Deze procesoptimalisatie in combinatie met duurzaamheid wilde hij integreren in zijn bedrijf Mill Home.

Mill Home bouwt conceptuele woningen waardoor een versnelling in de woningbouw en verduurzaming van de woningvoorraad kan plaatsvinden. Zij produceren de woning volledig in de fabriek en kijken naar een energieneutrale woning met zo min mogelijk impact op het milieu, een lage CO2-uitstoot en minimale stikstofuitstoot.

Ruim vijf jaar geleden heeft Mill Home het eerste Tiny House straatje van Nederland opgeleverd, met 5 woningen voor eenpersoonshuishoudens. Sindsdien is het bedrijf opgeschaald naar een stabiele seriematige output. In dezelfde periode is het bedrijf gegroeid van twee naar zestien personeelsleden met een output van één woning per week. Het doel is om de productie te verhogen naar drie woningen per week met 40 man personeel.

Maarten is vooral bezig met de strategische ontwikkeling: ‘Ik stel mijzelf continu de vraag, wat gaan wij volgend jaar doen en wat doen wij over twee jaar of drie jaar?’ Daarin probeert hij overstijgend te kijken. Niet alleen hoe een woning in elkaar wordt gezet, maar vooral hoe die woning straks in een project landt.

Maarten bekijkt hoe de woning kan bijdragen aan de energietransitie. Maarten zegt hierover: ‘De woning op zichzelf is energiepositief maar wat doe je dan met de overgebleven energie? Ga je dat lokaal opslaan en delen met een buurtaccu?’ Dit plan met 50 duurzame woningen krijgt een plek in de Helmondse wijk Brandevoort in Brainport Smart District, ook wel ‘de slimste wijk ter wereld’ genoemd. Dit wordt de komende jaren een plek van innovatie, technologie, duurzaamheid en circulariteit in een autonome woon – en werkomgeving.

Industrialisering draagt bij aan versnelling en verduurzaming

Afstuderen in de autofabriek van Nissan met hun lean productiemethode is voor Maarten een absolute eyeopener geweest. ‘Het is onbegrijpelijk, als je de mate van industrialisatie ziet in de automobielindustrie maar ook in een aantal andere industrieën, hoe hopeloos ouderwets de bouw is geweest’, zo stelt Maarten.

Maarten vervolgt: ‘Hoe nu een product industrieel wordt gemaakt met seriematige productie en robotisering, is totaal anders dan 10 tot 30 jaar geleden. Toch is hoe wij een huis bouwen precies hetzelfde als 100 jaar terug.’

Maarten denkt dat dit geen toekomst meer heeft vanwege gebrek aan personeel, stijging in materiaalkosten, andere wensen qua bouwproces, overlast op de bouwlocatie, transport van en naar de locatie en stikstofuitstoot en CO2-uitstoot op locatie.

‘Ik denk dat er mogelijkheden zijn voor de industrialisatie van de woningbouw. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden. Je kunt kijken naar die andere industrieën die al zoveel verder zijn in efficiënter produceren. Wat wij in Nederland ook normaal vinden, is dat er aan het einde van het project 5% bouwfouten zitten en dat er 100 opleverpunten zijn.’

‘Daar kunnen wij vanaf als wij ons gaan focussen op industrialisatie’, stelt Maarten. ‘Je gaat kostenefficiënt werken, standaardiseren en minder fouten maken. Dat alles draagt bij aan de duurzaamheid van het bouwproces. Het bouwproces gaat veel sneller, maar je hebt ook minder materiaalverlies en afval.’

De visie van Maarten met betrekking tot Mill Home: ‘door industrieel en conceptueel te bouwen kunnen we op een efficiëntere manier, duurzame woningen bouwen’. ‘Daarnaast moet je ook duurzame keuzes maken in materiaal gebruik en nadenken over circulariteit. Dat is dé reden dat wij met hout bouwen, want bouwen met hout betekent dat je bouwt met het meest duurzame productiemateriaal ter wereld. Het is immers het product dat altijd weer terug groeit.’

‘Bouwen met hout is niks nieuws maar er is wel een versnelling gaande. Wij noemen deze periode ook wel ’De Nieuwe Houten Eeuw’’. Industrieel en duurzaam bouwen is dan de enige oplossing voor de woningnood. Wij moeten immers meer woningen gaan bouwen maar wij moeten tegelijkertijd voldoen aan het klimaatakkoord in 2030. Dat halen wij niet als wij op de ouderwetse manier blijven bouwen.’

‘Vervolgens moeten wij in Nederland kijken naar het proces van de bouwvergunning en de aansluiting van de nutsvoorziening. Dit moet sneller en flexibeler kunnen om een plek te geven aan de versnelling van de bouw. Daarom werken wij vanuit Millhome mee met vergunning en aansluiting in één dag’, aldus Besemer.

Mill Home en BUVA, sleutelpartners voor industrialisering

De samenwerking met BUVA is helemaal in het begin tot stand gekomen. Al bij de allereerste prototypes zeven jaar geleden. Mill Home is voortgekomen uit Mill Panel. Mill Panel kende BUVA vanuit de deurenindustrie. ‘Toen wij voor het eerst met de sandwichpanelen die Mill Panel leverde in de deurenindustrie een woning zijn gaan samenstellen, zijn wij samen met BUVA gaan kijken wat voor slimmigheden wij konden toevoegen om de woning op een efficiënte manier te bouwen.’

Het sandwichpaneel is de basis voor de bouwconstructie.’ Daarmee bouwt Mill Home zijn wanden en daken op. Dit zijn de bouwstenen voor de woning. In die bouwstenen kunnen zij computergestuurd zaken toevoegen. ‘Belangrijkste voorbeeld hiervan is dat wanneer wij bouwen met sandwichpanelen, wij geen traditionele kozijnen willen maken. Toen hebben wij gelijk het BUVA hardglas toegepast, zodat wij kozijnloos konden bouwen. Wij hebben gekeken naar de uitfrezing van de sandwichpanelen waardoor het raam van BUVA er perfect in past’, vertelt Maarten.

‘Eigenlijk maken wij dus vanaf het allereerste wandpaneel wat wij ontwikkeld hebben de uitkadering voor het glas in het CNC-freesprogramma, zodat het BUVA raam er precies in past.’ maar ook voor het ventilatierooster dat BUVA levert. Naast het hardglas en de ventilatieroosters, levert BUVA het hang- en sluitwerk en deurbeslag voor de woningen van Mill Home.

De toegevoegde waarde van BUVA zit in het proces van standaardisatie en industrialisatie. Doordat in een woningfabriek iedere keer op dezelfde manier geproduceerd wordt, kan daar een kwaliteitseis mee worden behaald. Dit betekent dat alle onderdelen die Mill Home geleverd krijgt, ook moeten passen binnen de kwaliteitseisen. ‘Alles moet maatvast zijn, stelt Maarten. Mill Home ontwerpt niet alleen op de millimeter, maar bouwt ook op de millimeter.’

Ongeveer 50 leveranciers leveren materialen aan Mill Home. BUVA behoort tot één van de zeven of acht partijen die essentieel zijn voor de bouw van het casco van de woning. Mill Home selecteert haar partners die in hun industrialisatie mee kunnen. Zij zoeken naar leverzekerheid want als het niet aangeleverd wordt, dan stokt het productieproces. ‘Je bent zo sterk, als je zwakste schakel’, aldus Maarten.

Mill Home bouwt op de sleutelpartners die mee kunnen in hun groeiproces. Dat zijn ook de bedrijven die meedenken over in de innovatie van het product en het proces. ‘Standaardisatie voor Mill Home betekent standaardisatie voor de toeleveranciers. Hiermee wordt een ecosysteem ontwikkeld waar alle stakeholders voordeel uit behalen.’

In de toekomst zou de samenwerking tussen Mill Home, BUVA en de andere sleutelpartners verder verstevigd kunnen worden op het gebied van digitale samenwerking. Maarten ziet kansen voor wat betreft het digitaal delen van data over, in het geval van BUVA, de ventilatiesystemen en het binnenklimaat.

Ontdek hoe BUVA samen met Mill Home een bijdrage leveren aan een versnelling en verduurzaming van de woning. Neemt contact op met Maarten Besemer van Mill Home voor de Smart Compact Homes en met Remco van Putten voor oplossingen voor een veilige woonomgeving en een gezond binnenklimaat.