Steven v/d Bergh: '90% van de blootstelling aan fijnstof vindt in onze eigen woning plaats.'

Het wordt weer eerder donker. Wat is er dan lekkerder dan de hele zondag in de keuken te staan om een goede maaltijd op tafel te zetten? Of gezelliger nog, om lekker met het hele gezin te gaan gourmetten. Hoe dichterbij de kerst komt, hoe meer gourmetstelletjes weer van zolder worden gehaald. Helaas zit er een heel grote keerzijde aan al deze lekkere maaltijden en zelfgebakken stukjes vlees; fijnstof, vertelt productmanager Steven van den Bergh.

Fijnstof

Wat is fijnstof nou precies? Wikipedia: Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. Tot fijnstof worden in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer gerekend. Fijnstof bestaat uit deeltjes van verschillende grootte, herkomst en chemische samenstelling. Als dit in je longen terecht komt is het schadelijk voor de gezondheid, vooral mensen met long- en hartklachten zijn er gevoelig voor. Voor de geïnteresseerden, lees er hier meer over.

File en koken

Bij het horen van de term fijnstof denken we meestal meteen aan de snelweg. Met zijn allen in de file de dieseldampen van degene die voor je staat inademen. ‘De overheid moet dit’, we moeten meer elektrisch gaan rijden en ‘iemand anders moet dat’. Wat de meeste mensen niet weten, is dat we zelf thuis veel fijnstof produceren. Maar liefst 90% van de blootstelling aan ultrafijnstof vindt binnen in onze eigen woning plaats, zo blijkt uit een TNO onderzoek. Na het werk in de file richting huis, om vervolgens je huis te vergiftigen als je gaat koken, dat klinkt niet goed.

Ventileer

Zorg er daarom voor je voldoende ventileert als je gaat koken. Zet je afzuigkap op standje max, gooi je ventilatieroosters open en gebruik zoveel als mogelijk de achterste pitten. Als je klaar bent met koken, zorg er dan voor dat je ventilatiesysteem niet in standje 1 staat!
Er zijn verschillende manieren om tot de juiste ventilatie te komen. De BUVA EcoStream is een autonoom werkende WTW-unit waarbij u hier niet langer zelf over na hoeft te denken. Door middel van ingebouwde sensoren wordt bepaald hoe er geventileerd moet worden. Er is geen bediening meer nodig waarmee verkeerd gebruik is uitgesloten. De sensoren meten permanent de luchtkwaliteit, zo herkent de EcoStream wanneer er bijvoorbeeld gekookt wordt. De ventilatie wordt dan tijdelijk verhoogd tot de kwaliteit van de binnenlucht weer optimaal is. De WTW-unit is geschikt voor nieuwbouwprojecten, maar ook uitermate geschikt als renovatieoplossing. 

Recente nieuwsberichten

BUVA presenteert complete productlijn voor de kunststofindustrie

17-12-2019

In nauwe samenwerking met kozijnverwerkers en systeemhuizen heeft BUVA diverse innovatieve producten ontwikkeld, die tijdens Polyclose voor het eerst aan het grote publiek worden getoond. Een tipje van de sluier…

Meer informatie

BLOG: Durf advies te vragen over ventilatie

03-12-2019

Zorgen de steeds strengere eisen aan de energieprestatie van gebouwen dat er alleen toekomst is voor balansventilatie?

Meer informatie

'BUVA denkt actief mee, over hoe we onze bestel- en productieprocessen kunnen vergemakkelijken’

21-10-2019

Timmerfabriek Neede adviseert, engineert, produceert en levert sinds eind jaren ’70 houten kozijnen, ramen, deuren voor met name nieuwbouwprojecten. Enkele jaren geleden zijn hier de renovatiemarkt én productie van houtskeletbouwelementen aan toegevoegd.

Meer informatie