Steeds meer huizenkopers schrappen voorbehoud van financiering uit contract
Steeds meer huizenkopers schrappen voorbehoud van financiering uit contract

Steeds meer huizenkopers schrappen voorbehoud van financiering uit contract

Huizenkopers laten steeds vaker het voorbehoud van financiering uit hun koopcontract halen om zo een grotere kans te hebben om een woning te kopen, blijkt dinsdag uit een rondvraag van BNR bij hypotheekadviseurs, makelaars en Vereniging Eigen Huis (VEH). Die voorwaarde geeft kopers de tijd om een hypotheek te garanderen en beschermt hen als dit onverhoopt niet lukt.

Het schrappen van het voorbehoud van financiering kan grote gevolgen hebben. Als het kopers niet lukt om een financiering rond te krijgen, dan kan een boete van zo'n 10 procent van de koopsom worden opgelegd.

Krapte op de woningmarkt en concurrentie tussen woningzoekers zijn redenen waarom kopers in de meeste gevallen afzien van de bescherming. "Mensen nemen bewust dat risico. Ze geven dat voorbehoud op omdat ze anders geen kans maken", zegt Hans André de la Porte van VEH.

"Als je meerdere keren naast een huis grijpt, dan word je wanhopig en verleg je je grenzen", zegt Martin Hagedoorn van de Hypotheekshop tegen BNR. "Dat is een enorm risico omdat de koop op zo veel aspecten fout kan gaan."

Hagedoorn schat dat huizen in de Randstad inmiddels in 60 tot 80 procent van de gevallen zonder het voorbehoud van financiering worden verkocht. Dit gebeurt voornamelijk bij huizen tot 400.000 euro.

Bron: Nu.nl

Recente nieuwsberichten

De Jonge over woningnood: Veel te lang geen regie genomen

21-09-2022

Om de woningnood terug te dringen wil het kabinet tot en met 2030 zo'n 900.000 woningen bouwen. Dat is dringend noodzakelijk, zei koning Willem-Alexander vandaag in de troonrede.

Meer informatie

Tekort van 6500 ambtenaren fnuikt woningbouw

19-09-2022

De beoogde woningbouwimpuls voor het realiseren van 100.000 woningen per jaar is niet haalbaar. Niet het financiële tekort, maar het gebrek aan ambtelijke capaciteit is hiervoor de belangrijkste beperking.

Meer informatie

Nieuwbouw in gevaar door dure grond

14-09-2022

Woningcorporaties lopen bij het bouwen van nieuwe sociale huurwoningen steeds meer aan tegen de hoge prijs en lage beschikbaarheid van bouwgrond.

Meer informatie