Steeds meer huizenkopers schrappen voorbehoud van financiering uit contract
Steeds meer huizenkopers schrappen voorbehoud van financiering uit contract

Steeds meer huizenkopers schrappen voorbehoud van financiering uit contract

Huizenkopers laten steeds vaker het voorbehoud van financiering uit hun koopcontract halen om zo een grotere kans te hebben om een woning te kopen, blijkt dinsdag uit een rondvraag van BNR bij hypotheekadviseurs, makelaars en Vereniging Eigen Huis (VEH). Die voorwaarde geeft kopers de tijd om een hypotheek te garanderen en beschermt hen als dit onverhoopt niet lukt.

Het schrappen van het voorbehoud van financiering kan grote gevolgen hebben. Als het kopers niet lukt om een financiering rond te krijgen, dan kan een boete van zo'n 10 procent van de koopsom worden opgelegd.

Krapte op de woningmarkt en concurrentie tussen woningzoekers zijn redenen waarom kopers in de meeste gevallen afzien van de bescherming. "Mensen nemen bewust dat risico. Ze geven dat voorbehoud op omdat ze anders geen kans maken", zegt Hans André de la Porte van VEH.

"Als je meerdere keren naast een huis grijpt, dan word je wanhopig en verleg je je grenzen", zegt Martin Hagedoorn van de Hypotheekshop tegen BNR. "Dat is een enorm risico omdat de koop op zo veel aspecten fout kan gaan."

Hagedoorn schat dat huizen in de Randstad inmiddels in 60 tot 80 procent van de gevallen zonder het voorbehoud van financiering worden verkocht. Dit gebeurt voornamelijk bij huizen tot 400.000 euro.

Bron: Nu.nl

Recente nieuwsberichten

Brabant versnelt woningbouw met nieuwe flexpool-regeling

16-07-2021

Het provinciebestuur van Brabant zet een nieuw middel in om de woningbouw te versnellen: de Flexpool-regeling. Hiermee komen er bij de overheid extra capaciteit én kennis om woningbouwplannen sneller te verwerken.

Meer informatie

Wijziging regelgeving Bouwbesluit en dorpels

14-07-2021

In het huidige Bouwbesluit staat dat tenminste 1 woningtoegangsdeur moet voldoen aan de eis dat het hoogteverschil tussen hoogste punt van de dorpel en het aansluitende maaiveld of afgewerkte vloerniveau maximaal 20 mm mag zijn.

Meer informatie

Volgende voorbeeld dat BUVA innoveert op basis van marktvraag

12-07-2021

Steunblokjes specifiek bedoeld voor de IsoStone onderdorpel zijn de laatste innovatie in de rij van product ontwikkelingen van BUVA gebaseerd op een klantvraag uit de timmer- en glasindustrie.

Meer informatie