Bouwsector krijgt het zwaar door groeiende personeelstekorten en stijgende prijzen van materialen

Bouwsector krijgt het zwaar door groeiende personeelstekorten en stijgende prijzen van materialen

De Nederlandse bouwsector krijgt het tijd zwaarder door personeelstekorten en stijgende prijzen van materialen, voorziet ABN AMRO in een sectorrapport. De bouwkosten zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 15 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. ABN AMRO wijst tevens op de noodzaak om de komende jaren meer personeel naar de bouw te trekken.

De Nederlandse bouwsector krijgt het de komende tijd zwaarder door groeiende personeelstekorten en stijgende prijzen van materialen, voorziet ABN AMRO in een sectorrapport.

“De sterk stijgende kosten voor bouwmaterialen betekenen dat bouwprojecten duurder worden. Voor veel investeerders, woningcorporaties, overheden, particulieren en andere opdrachtgevers zijn de hoge kosten reden om nieuwe bouwprojecten uit te stellen in de hoop dat de kosten over een tijd weer zijn gedaald”, aldus economen van de bank. Zij wijzen erop dat architectenbureaus de omzetgroei nu al zien afvlakken. “Vergunningen lopen terug en steeds meer ondernemers in de keten ervaren belemmeringen in de productie.”

De bouwkosten zijn in het eerste kwartaal van dit jaar met 15 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. “Hoge energieprijzen en schaarste van producten zoals staal en hout als gevolg van de oorlog in Oekraïne liggen daaraan ten grondslag”, staat in het rapport.
 
ABN AMRO wijst op de noodzaak om de komende jaren meer personeel naar de bouw te trekken. De aanwas van bouwvakkers vanuit relevante mbo-opleidingen is te laag. Daarnaast hebben Nederlandse bouwbedrijven steeds meer moeite om Oost-Europese werknemers aan te trekken, aangezien deze mensen ook in het thuisland hard nodig zijn in de bouw.

Tot 2030 moeten er jaarlijks meer dan 90.000 woningen worden gebouwd. Dat vereist een productieverhoging van 25 procent. "De bouwopgave is echter nog groter aangezien 1,7 miljoen woningen in de periode tot 2030 moeten worden verduurzaamd, alsook veel utiliteitsgebouwen."

Bron: Business Insider
Foto: Scott Blake, Unsplash

Recente nieuwsberichten

Gemeenten vertragen woningbouw

28-07-2022

Gemeenten zijn te langzaam met het aanwijzen van bouwlocaties voor nieuwe woningen. Dat zegt directievoorzitter Erik Gerritsen van Ymere, de grootste woningcorporatie in Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer en Almere.

Meer informatie

Bouw flexhuizen schiet niet op, zegt Planbureau voor de Leefomgeving

19-07-2022

Het plan om versneld tijdelijke woningen neer te zetten om het woningtekort terug te dringen, komt nog niet echt van de grond. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is het moeilijk om voldoende investeerders voor de flexwoningen te vinden.

Meer informatie

Eerste Kamer voor invoering Omgevingswet op 1 januari

13-07-2022

Met een aangenomen motie wil de senaat duidelijk maken dat het de bedoeling is dat de Omgevingswet op 1 januari ingaat, zodat andere overheden alvast kunnen oefenen met de uitvoering van de wet.

Meer informatie