Flinke verbeterslag voor 234 woningen aan de Groenhoek in Driebergen

Aan de Groenhoek in Driebergen zijn recent 234 woningen van woningcorporatie Heuvelrug Wonen ingrijpend gerenoveerd. Daarbij zijn niet alleen alle beglazingen en houten klepramen vervangen, maar ook nieuwe deuren geplaatst, gevels en vloeren geïsoleerd en buitenschilderwerkzaamheden uitgevoerd. De collectieve mechanische ventilatie heeft plaatsgemaakt voor individuele, CO₂-gestuurde ventilatie, waarmee de flatwoningen zijn opgewaardeerd van energielabel D/E naar A. Bewoners die hiervoor in aanmerking kwamen, konden bovendien hun badkamer, keuken en toilet laten renoveren. Bij twee woonblokken zijn liften geplaatst. De komende maanden worden nog de entrees aangepakt en nieuwe bergingsblokken gebouwd. En ook op wijkniveau worden nog aanpassingen doorgevoerd, waardoor de leefbaarheid in de wijk flink wordt verbeterd.

“In alle woningen zijn de oude klepramen verwijderd”, vertelt David Heemskerk, werkvoorbereider bij aannemer riz bouw uit IJsselstein. “Omdat de bestaande houten kozijnen nog goed waren, zijn deze wel behouden gebleven. We hebben de oude scharnier-inkrozingen uitgevuld, waarna Bouw- en Montagebedrijf Ben van der Meijden uit Veenendaal de montage van in totaal 1.248 BUVA ISO-PLUS 3000 hardglas klepramen heeft verzorgd. De BUVA hardglas klepramen vallen niet alleen op door hun hoge kwaliteit en uitstekende isolerende eigenschappen, maar zijn ook kostentechnisch interessant.”

Slanke en strakke vormgeving
“Draaiende delen hebben normaal gesproken veel onderhoud nodig. Dit geldt echter niet voor de BUVA ISO-PLUS 3000 hardglas klepramen, die geheel in glas zijn uitgevoerd”, vertelt Wim Risseeuw, accountmanager bij BUVA. “Het hang- en sluitwerk wordt rechtstreeks op de ramen aangebracht, waardoor de ramen geen houten omkadering meer nodig hebben. Een slanke en strakke vormgeving is het resultaat. De BUVA hardglas klepramen zijn volledig onderhoudsvrij, 100% recyclebaar en garanderen zeer hoge isolatiewaarden. Bovendien zijn de klepramen inbraakwerend in houten kozijnen volgens NEN 5096, weerstandsklasse 2. Dankzij de smalle screenrand kan daglicht maximaal naar binnen stromen.” Omdat alle kozijnen in dit project grijs zijn afgewerkt, heeft ook de screenrand van de hardglas klepramen een grijze kleur gekregen.

Kunststof montageblokje op maat
Alle 1.248 hardglas klepramen op maat door BUVA geproduceerd en aan Bouw- en Montagebedrijf Ben van der Meijden geleverd. “Vanuit onze werkplaats in Veenendaal hebben wij de hardglas klepramen vervolgens in daghoeveelheden naar de bouwplaats vervoerd”, vertelt Nico Vink, projectleider bij Bouw- en Montagebedrijf Ben van der Meijden. “In Driebergen zijn alle ramen uitgelopen, waarna onze monteurs eerst de raamboompjes hebben aangebracht en uitgevuld. Vervolgens zijn de uitzetboompjes op een kunststof montageblokje gemonteerd, dat speciaal voor dit project door BUVA is ontwikkeld en waardoor extra montagehandelingen aan de binnenzijde werden voorkomen. Het montageblokje is bevestigd in de kalf; de horizontale regel die het klepraam scheidt van het onderliggende raam- of deurwerk. Hierdoor kan het mechanisme van het raamboompje probleemloos functioneren.”

De hardglas klepramen zijn vanaf de buitenzijde van de woningen in de sparingen aangebracht en geopend, waarna in de woning het raam in de sponning is vastgeschroefd. Ook het montageblokje is vanaf de binnenzijde aangebracht en afgesteld.

Proefwoning
Bij aanvang van het project heeft Bouw- en Montagebedrijf Ben van der Meijden eerst een proefwoning aangepakt, om de sparingen in de woning te controleren en om de juiste maatvoeringen en aantallen hardglas klepramen te bepalen. “In de tussenwoningen (type A) zijn steeds zes hardglas ramen in drie maatvoeringen aangebracht; in de hoekwoningen (type B) waren vier ramen in drie maten voldoende”, vertelt Vink. “De montage is zonder problemen verlopen. Als bouw- en montagebedrijf hebben wij ruim 25 jaar ervaring in dergelijke projecten. Bovendien onderhouden we nauw contact met de accountmanagers van BUVA, die bij vragen of problemen altijd goed bereikbaar zijn. Dat wordt door ons als heel prettig ervaren.”

Net voor de kerstperiode zijn alle renovatiewerkzaamheden in en aan de 234 woningen opgeleverd. “Wij zijn erg tevreden met het resultaat”, vertelt Jan van Cooten, projectleider bij Heuvelrug Wonen. “Want niet alleen is de uitstraling van de woningen flink verbeterd; ook de onderhoudskosten zijn omlaag gebracht.” Alle werkzaamheden zijn in bewoonde staat uitgevoerd, vertelt hij. “Om overlast voor bewoners tot een minimum te beperken, kregen zij – indien gewenst – de beschikking over tijdelijke keukens, toiletten en douches. Bovendien werden zij goed op de hoogte gehouden van alle planningen. Overlast is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, maar daar hebben de bewoners wel een mooie, zuinige én comfortabele woning voor teruggekregen!”

Recente nieuwsberichten

Eeuwige strijd of twee prima oplossingen?

01-04-2020

Een eeuwig voortdurende strijd of hebben beide systemen hun voor- en nadelen. De meningsverschillen over een WTW-oplossing en een MV-oplossing houden de gemoederen bezig. Welk systeem is nu eigenlijk het best?

Meer informatie

BUVA hardglas ramen: nu verkrijgbaar met een U-waarde van 0,8 W/(m2.K)

31-03-2020

Een slanke en strakke vormgeving, een maximale daglichttoetreding en scharnieren die rechtstreeks op het thermisch geharde glas worden aangebracht: dát zijn de sterke visuele kenmerken van de BUVA hardglas draai-, uitzet- en valramen.

Meer informatie

BUVA MultiFin meerpuntssluiting gooit zeer hoge ogen in de timmerindustrie

30-03-2020

“Op het vlak van hang- en sluitwerk was BUVA de eerste met een meerpuntssluiting voor deuren en anno 2020 lopen we nog altijd voorop”, vertelt Neander Laros, accountmanager industrie regio Noord-Nederland bij BUVA.

Meer informatie