Omzet in de bouw ruim hoger in tweede kwartaal 2021
Omzet in de bouw ruim hoger in tweede kwartaal 2021

Omzet in de bouw ruim 9 procent hoger in tweede kwartaal 2021

De omzet in de bouw lag in het tweede kwartaal 9,3 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is beduidend meer dan in de voorgaande vier kwartalen. Daarmee lijken de negatieve effecten van de coronacrisis op de omzet in de bouw in het tweede kwartaal nauwelijks nog een rol te spelen.

Behalve in de bouw, was ook de omzet in de hout- en bouwmaterialenindustrie hoger (8,6 procent). In het tweede kwartaal van 2021 werd voor de bouw van bijna 19 duizend woningen een vergunning afgegeven, ruim 25 procent meer dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Vergeleken met vorig jaar telde het tweede kwartaal een werkdag meer.

In de burgerlijke en utiliteitsbouw was de omzet gemiddeld 12,5 procent hoger dan een jaar eerder. De gespecialiseerde bouw deed het zelfs nog iets beter. De grond-, water- en wegenbouw (gww) liet daarentegen een omzetdaling zien van 6,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet in de gww is daarmee al drie kwartalen lager dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Aantal vergunde nieuwbouwwoningen kwart hoger dan jaar eerder

In het tweede kwartaal van 2021 werd voor bijna 19 duizend te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dat is ruim 25 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2020. Dit is het zesde kwartaal op rij waarin het aantal vergunde nieuwbouwwoningen, in vergelijking met een jaar eerder, toeneemt.

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een vroege indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd wordt. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening is ongeveer twee jaar. Woningtransformaties, het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, in woningen, zitten niet in de cijfers over bouwvergunningen.

Bouwkosten bedrijfsgebouwen lager

De vergunde bouwsom voor bedrijfsgebouwen was, met 1,6 miljard euro in het tweede kwartaal, ruim 7 procent lager dan een jaar eerder. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door de afgenomen bouwsom voor de nieuwbouw van bedrijfsgebouwen. Die was goed voor 1,1 miljard euro, 12 procent lager dan een jaar eerder. De bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen nam juist met 5 procent toe.

Bron: CBS
Foto: Tobias Nii Kwatei Quartey, Unsplash

Recente nieuwsberichten

Huizenprijzen stijgen naar recordhoogte

22-09-2021

Opnieuw zijn de huizenprijzen gestegen. In augustus werden koopwoningen maar liefst 17,8 procent duurder. Dat is de grootste prijsstijging sinds september 2000.

Meer informatie

Prinsjesdag: eenmalig 1 miljard euro extra voor snellere bouw woningen

17-09-2021

Het kabinet trekt opnieuw 1 miljard euro extra uit voor de snellere bouw van betaalbare woningen. Het geld is bedoeld als een extra impuls voor de woningbouw.

Meer informatie

PERSBERICHT: BUVA neemt Holonite over en verstevigt hiermee haar positie in de dorpelmarkt

31-08-2021

Per 30 augustus 2021 neemt BUVA in Barendrecht (onderdeel van Pallieter Group) Holonite in Tholen over. Het bedrijf verstevigt hiermee haar positie in de dorpelmarkt.

Meer informatie