Nieuwbouw scholen Park Triangel Waddinxveen

In hechte samenwerking naar een optimaal opleverresultaat

In mei 2020 zijn de leerlingen van de Dick Brunaschool, basisschool TOV en kinderopvang Quadrant Kindercentra in Waddinxveen gestart in een nieuw schoolgebouw van circa 4.480 m² BVO in nieuwbouwwijk Park Triangel. De nieuwe Brede School moet een veilige en stimulerende ontmoetingsplek worden voor kinderen van 0 tot 13 jaar, ouders en medewerkers. De organisaties hebben ieder hun eigen zone, met een duidelijk herkenbare huisstijl die past bij de individuele identiteit. De verschillende zones zijn ook in de gevel te herkennen door het gebruik van diverse metselverbanden en gevelbelettering. Het gezamenlijke deel, de centrale hal en de speellokalen zijn neutraal ingericht.

In opdracht van de gemeente Waddinxveen maakte Frencken Scholl Architecten het ontwerp voor de nieuwbouw. Architecten- en ingenieursbureau Topos verzorgde de directievoering en toezichttaken, terwijl bouwbedrijf BM van Houwelingen B.V. verantwoordelijk was voor alle bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden, inclusief de coördinatie. “Het schoolgebouw is gefundeerd op prefab palen, met een in het werk gestorte fundering en een ribcassette begane grondvloer”, vertelt Derrick Flach, projectleider bij BM van Houwelingen B.V.. “Daarboven is een draagconstructie van staal aangebracht met kalkzandsteen wanden en een gasbeton dakvloer. Aan de buitenzijde is het gebouw volledig voorzien van metselwerk en aluminium kozijnen, terwijl binnen is gekozen voor een hoogwaardige afwerking met lichte, metalstud scheidingswanden, verlaagde plafonds, marmoleum vloerafwerkingen, houten binnenkozijnen en HPL-deuren. Waar de ene basisschool koos voor een traditionele leeromgeving met afgesloten lokalen, hebben we voor de andere school juist een open structuur gerealiseerd. Ook is een speellokaal ingericht, waar beide scholen gebruik van kunnen maken. Het kinderdagverblijf heeft een eigen ruimte gekregen op de begane grond, waar ook de hoofdentree met aula, personeelsruimte en open keuken zijn ingericht.”


Robuust, hoge kwaliteit, lange levensduur

“Beide scholen en het kinderdagverblijf hebben hun eigen Programma van Eisen opgesteld, die door de gemeente is vertaald”, vertelt Ary Krieg, projectcoördinator bij Topos. “Op basis hiervan zijn het ontwerp en bijbehorende bestekken gemaakt, die tot in detail door ons zijn getoetst. Bovendien hebben wij voorstellen voor verbetering/optimalisatie gedaan. Bijvoorbeeld met betrekking tot het hang- en sluitwerk. Topos werkt al meer dan 20 jaar succesvol samen met BUVA. Zowel in nieuwbouw- als renovatieprojecten, waarbij BUVA op basis van de bestekstekeningen en per deur een hang- en sluitwerkplan uitwerkt, die vervolgens compleet naar de aannemer wordt verzonden. De producten van BUVA zijn robuust en van een zeer hoge kwaliteit, waardoor een lange levensduur wordt geborgd. Hierdoor hebben we de komende 20 jaar geen omkijken meer naar het hang- en sluitwerk.”


Één contactpersoon en één leverancier voor de complete binnendeur(techniek)

“Op basis van de tekeningen en hang- en sluitwerkstaten hebben wij een offerte voor de Brede School gemaakt”, vertelt Wim Nieuwstraten, general manager deuren bij BUVA InDoor Service. “Dankzij onze nieuwe onderneming hebben wij daarin ook het selecteren, inmeten, leveren, monteren en afhangen van de HPL-binnendeuren kunnen meenemen.” Flach: “Met BUVA InDoor Service waren wij verzekerd van één contactpersoon en één leverancier voor de complete binnendeur(techniek). Dat heeft ons in dit project zeker overtuigd. De samenwerking is erg prettig verlopen. Er werd goed en duidelijk gecommuniceerd, de lijnen waren kort en we hebben goede afspraken kunnen maken over de montage en leveringen. Bovendien werden problemen proactief opgelost.” Nieuwstraten: “Na de gunning hebben we samen met de aannemer de leverings- en montageplanningen opgesteld. Direct nadat de kozijnen waren geplaatst en de scharnierpennen en sluitplaten waren gefreesd, hebben wij de binnendeuren ingemeten en besteld bij een gerenommeerde binnendeurfabriek. In onze eigen deurenfabriek in Lisse hebben we vervolgens alle deuren op maat gemaakt en just-in-time op de bouw aangeleverd, gemonteerd en afgehangen. Alle binnendeuren zijn geleverd inclusief BUVA 6500 insteek-projectsloten, OCS binnendeurbeslag, cilinders en deurdrangers.”


Prettig project, mooi opleverresultaat

Enkele weken na de oplevering kijken Wim Nieuwstraten, Derrick Flach en Ary Krieg terug op een goed verlopen project, waarin heel prettig en constructief is samengewerkt. “De kwaliteit van het opgeleverde werk is goed”, benadrukt Krieg. “Deuren en hang- en sluitwerk functioneren probleemloos. Bovendien beschikken alle deuren en kozijnen over een normale pasnaad, zonder dat de deuren kunnen gaan klemmen. In de voorbereidende fase is hier veel aandacht aan besteed.” Flach: “Van de basisscholen en het kinderdagverblijf hebben we alleen maar positieve reacties ontvangen. Niet alleen met betrekking tot esthetiek en gebruiksvriendelijkheid, maar ook over de geluiddichtheid van de ruimtes. Naast de wanden leveren ook de kozijnen en deuren hier een belangrijke bijdrage aan.”

Recente nieuwsberichten

BUVA introduceert nieuw assortiment boilers

16-09-2020

Deze nieuwe RVS A-label boiler is nog beter geïsoleerd dan de voorganger. Dit zorgt ervoor dat er nóg minder energie nodig, wat zorgt voor een optimaal energierendement.

Meer informatie

Cilindertrekbeveiliging per 1 juli verplicht op bergings- en schuurdeuren

08-09-2020

Op 1 juli is door het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) een nieuwe eis opgenomen in de handleiding PKVW Nieuwbouw 2020.

Meer informatie

BUVA VitalAir luchtreiniger houdt tot 98% van de aerosolen tegen

05-09-2020

In woningen, kantoren, klaslokalen, sportzalen en verzorgingshuizen is goede, regelmatige ventilatie onontbeerlijk om te komen tot een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Meer informatie