Stijging huurprijzen: Steden staan onder druk

Stijging huurprijzen: Steden staan onder druk

De huurprijzen van appartementen, kamers en studio's in ons land blijven maar stijgen, zo blijkt uit onderzoek van huurplatform HousingAnywhere. Dat gebeurt op veel plekken in Europa, maar Nederland springt er wel uit, zegt CEO Djordy Seellman van HousingAnywhere.

HousingAnywhere analyseerde ruim 124.000 woningen in Europese steden. ‘Nederland is duur en staat bovenaan de lijst. Amsterdam staat op nummer 3, daarna volgen Rotterdam (5), Utrecht (7) en Den Haag (9). Parijs staat op 1, Berlijn op 6 en München op 10. Door deze hoge huurprijzen staan de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen onder druk. Dat is een probleem in Nederland dat we moeten aanpakken', zegt Seellman.

Woningen bouwen

Niet alleen het woningtekort, ook andere zaken zorgen voor de hoge huurprijzen. 'Zoals gebrek aan transparantie, een enigszins stroeve overgang van de ene op de andere huurder en onzekerheid rondom regelgeving. De regelgeving levert geen oplossing voor de lange termijn. Het is welkom om de markt te sturen, maar op lange termijn moeten we echt meer woningen bouwen.’

Seellman verwacht dat de huurprijzen blijven stijgen. ‘Met name de steden staan onder druk. In Nederland zijn we zeer succesvol met het aantrekken van internationaal talent. Daarnaast willen Nederlanders graag in de stad wonen. Maar de krapte gaat niet zomaar weg en vraagt ook om beleidskeuzes. We hebben gisteren gezien dat Hugo de Jonge dit dossier gaat oppakken. Het lijkt mij de grootste urgentie dat dit wordt aangepakt.’

Bron: BNR Nieuws
Foto: Stijn Hanegraaf, Unsplash

Recente nieuwsberichten

Bouw van zeker tienduizend huizen bedreigd door geldtekort

18-01-2022

De bouw van zeker 10 duizend woningen in steden dreigt in de problemen te komen. Een belangrijke geldpot van het Rijk met daarin tientallen miljoenen euro's is bijna leeg.

Meer informatie

Met BUVA klaar voor de bouw van morgen

03-01-2022

Met de nieuwe Kunststof Preset biedt BUVA een compleet pakket hang- en sluitwerk voor kunststof ramen en deuren.

Meer informatie

Innovaties voor de kunststofindustrie

21-12-2021

BUVA is dé leverancier voor de bouw en kozijnindustrie en toont tijdens Polyclose het zeer uitgebreide assortiment voor kunststof ramen en deuren.

Meer informatie