Stijging huurprijzen: Steden staan onder druk

Stijging huurprijzen: Steden staan onder druk

De huurprijzen van appartementen, kamers en studio's in ons land blijven maar stijgen, zo blijkt uit onderzoek van huurplatform HousingAnywhere. Dat gebeurt op veel plekken in Europa, maar Nederland springt er wel uit, zegt CEO Djordy Seellman van HousingAnywhere.

HousingAnywhere analyseerde ruim 124.000 woningen in Europese steden. ‘Nederland is duur en staat bovenaan de lijst. Amsterdam staat op nummer 3, daarna volgen Rotterdam (5), Utrecht (7) en Den Haag (9). Parijs staat op 1, Berlijn op 6 en München op 10. Door deze hoge huurprijzen staan de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen onder druk. Dat is een probleem in Nederland dat we moeten aanpakken', zegt Seellman.

Woningen bouwen

Niet alleen het woningtekort, ook andere zaken zorgen voor de hoge huurprijzen. 'Zoals gebrek aan transparantie, een enigszins stroeve overgang van de ene op de andere huurder en onzekerheid rondom regelgeving. De regelgeving levert geen oplossing voor de lange termijn. Het is welkom om de markt te sturen, maar op lange termijn moeten we echt meer woningen bouwen.’

Seellman verwacht dat de huurprijzen blijven stijgen. ‘Met name de steden staan onder druk. In Nederland zijn we zeer succesvol met het aantrekken van internationaal talent. Daarnaast willen Nederlanders graag in de stad wonen. Maar de krapte gaat niet zomaar weg en vraagt ook om beleidskeuzes. We hebben gisteren gezien dat Hugo de Jonge dit dossier gaat oppakken. Het lijkt mij de grootste urgentie dat dit wordt aangepakt.’

Bron: BNR Nieuws
Foto: Stijn Hanegraaf, Unsplash

Recente nieuwsberichten

Gemeenten vertragen woningbouw

28-07-2022

Gemeenten zijn te langzaam met het aanwijzen van bouwlocaties voor nieuwe woningen. Dat zegt directievoorzitter Erik Gerritsen van Ymere, de grootste woningcorporatie in Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer en Almere.

Meer informatie

Bouwsector krijgt het zwaar door groeiende personeelstekorten en stijgende prijzen van materialen

26-07-2022

De Nederlandse bouwsector krijgt het tijd zwaarder door personeelstekorten en stijgende prijzen van materialen, voorziet ABN AMRO in een sectorrapport.

Meer informatie

Bouw flexhuizen schiet niet op, zegt Planbureau voor de Leefomgeving

19-07-2022

Het plan om versneld tijdelijke woningen neer te zetten om het woningtekort terug te dringen, komt nog niet echt van de grond. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is het moeilijk om voldoende investeerders voor de flexwoningen te vinden.

Meer informatie