Stikstof gaat bouwambities kabinet flink ‘belemmeren’

Stikstof gaat bouwambities kabinet flink ‘belemmeren’

De provincies kunnen tot in 2030 samen ruim 900.000 woningen bouwen. Maar die ambitie botst met het plan om de stikstof te halveren.

Het terugdringen van stikstof zal de benodigde woningbouw in regio’s met veel uitstoot ernstig gaan hinderen of vertragen. Dat bevestigden minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA) en minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD) vrijdag na de ministerraad.

„Dat zal op een aantal plekken echt wel belemmerend werken”, zei De Jonge over de woningbouwplannen van het kabinet tot in 2030. „Je kunt alleen bouwen als er voldoende stikstofruimte ís. Aan het einde van de dag zul je ook daar rekening mee moeten houden bij locatiekeuzes.”

Woningnood
De twaalf provincies kunnen de komende acht jaar gezamenlijk „meer dan 900.000 woningen” bouwen, maakte het kabinet vrijdag bekend in een Kamerbrief. Die optelsom komt overeen met de doelstelling van het kabinet om de woningnood in 2030 terug te dringen tot „een acceptabeler niveau”, aldus de Kamerbrief.
 
Maar het gaat om een voorlopige inschatting van de provincies die onder meer afhangt van de stikstofplannen die het kabinet volgende week bespreekt. In sommige gebieden, zoals de Gelderse Vallei en de Peel in Brabant, moet de stikstofuitstoot 70 tot 80 procent dalen, meldde NRC vrijdag op basis van ingewijden.

De overheid heeft jarenlang te weinig gedaan om de uitstoot van stikstof tegen te gaan. De hoge concentraties in Nederland, door mest en uitlaatgassen, tasten de natuur en de biodiversiteit aan. In 2019 zette de Raad van State een streep door het stikstofbeleid, wat leidde tot een bouwstop voor vele lopende projecten.

Het kabinet wil de stikstofuitstoot per 2030 halveren, wat grote gevolgen zal hebben voor boeren, maar ook voor andere sectoren, zoals de woningbouw. „De rechter is heel duidelijk geweest”, zei minister Van der Wal vrijdag. „Je moet éérst minder stikstof uitstoten, natuur herstellen, en dán pas kun je vergunningen verlenen. Dat geldt voor de woningbouw, boeren die een vergunning nodig hebben, de energietransitie”.

Betaalbaar
Minister De Jonge wil begin oktober definitieve afspraken met provincies maken over de verdeling van de bouwproductie. Tweederde van de nieuwe woningen moet daarbij ‘betaalbaar’ zijn: het gaat om 250.000 sociale huurwoningen en 350.000 woningen in het middensegment.

Het terugdringen van stikstof door inkrimping van de veestapel kan in regio’s ook weer ruimte bieden voor woningen, zei De Jonge. Maar hoeveel jaar dat duurt, kon Van der Wal niet zeggen: „Die badkuip met stikstof zit zo vol dat er geen druppeltje meer bij kan. Die badkuip moet eerst leeg. Dan kun je wat toevoegen.”

Als in de Randstad minder kan worden gebouwd dan gedacht, zijn er bijvoorbeeld provincies in het noorden en oosten van Nederland die relatief veel ruimte voor woningbouw zien, zei De Jonge. „Je ziet dat noordelijke provincies denken: dit is het moment om voor de toekomst te bouwen.”

Bron: NRC - Eppo König

Recente nieuwsberichten

Woningmarkt koelt eindelijk af

21-06-2022

De woningmarkt koelt eindelijk wat af: het aantal koopwoningen is sinds januari met bijna 70 procent toegenomen, terwijl het aantal verkopen achterblijft. Dat blijkt uit cijfers van huizenplatform Funda.

Meer informatie

Innovatie aan de basis voor een gezond binnenklimaat

17-06-2022

Sinds haar oprichting in 1946 heeft BUVA zich gericht op het creëren van een veilige en duurzame woonomgeving. Dat doet het van oorsprong Rotterdamse bedrijf door middel van gerichte overnames en slimme product - en procesinnovaties.

Meer informatie

Samenwerking Remeha en BUVA officieel

07-06-2022

Op dinsdag 7 juni 2022 hebben Remeha en BUVA de samenwerking bekrachtigd met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst.

Meer informatie