‘MultiFin meerpuntssluiting gaat strijd aan met uitdagingen in de timmerindustrie’

‘MultiFin meerpuntssluiting gaat strijd aan met uitdagingen in de timmerindustrie’

Gewoongoed (made in Holland): dat is de visie van Deurenfabriek Suselbeek, dat op haar locatie in Sinderen een veelzijdigheid aan buitendeuren produceert. Van grondstof tot eindproduct. “Al sinds 1922 wordt elke buitendeur ambachtelijk vervaardigd”, vertelt Algemeen Directeur Hendrikus Dannenberg. “Door een team van ervaren vakmensen en onder één dak, in samenwerking met diverse partners.” Een voorbeeld van zo’n partnerbedrijf is BUVA, vertelt Dannenberg. “Het bedrijf dat dit najaar met de MultiFin meerpuntssluiting wederom een innovatie zal presenteren.”

“BUVA is al meer dan 30 jaar onze hofleverancier voor hang- en sluitwerk. Van de kruk- en sleutelbediende sloten tot en met de basisscharnieren, spionogen, valdorpels en ventilatieroosters. Het bedrijf gaat heel ver in het meedenken met klanten. Het afgelopen jaar heeft BUVA zelfs een aantal producten in het assortiment opgenomen, die zij tot voor kort niet leverden. Speciaal voor ons, zodat wij verzekerd zijn van één leverancier en één contactpersoon voor (bijna) alle deurtoebehoren. Bovendien luisteren we, als partners, goed naar elkaars adviezen. Adviezen en praktijkervaring waarmee BUVA haar nieuwe meerpuntssluiting MultiFin heeft kunnen optimaliseren. Begin september wordt de MultiFin geïntroduceerd in de markt, iets waar we met smart op wachten. En wij niet alleen!”

Links en rechts omkeerbaar
Een belangrijk aspect van de MultiFin is de draairichting van het slot. Dannenberg: “Onze monteurs krijgen vaak alleen de deur te zien en niet de deur-kozijncombinatie, waardoor het kan voorkomen dat zij een links draaiend slot in een rechts draaiende deur monteren. De vernieuwde BUVA MultiFin meerpuntssluiting gaat hiermee de strijd aan. De sloten zijn door de engineers van BUVA ontwikkeld om zeer eenvoudig de richting te kunnen wijzigen van een links- naar rechtsdraaiende deur en andersom. Hierdoor worden foutmarges tot een minimum beperkt.”

Geen nachtschoot, maar een tweetraps dagschoot
De huidige meerpuntssluitingen zijn oorspronkelijk ontwikkeld met een dagschoot en een daarvan losstaande rechthoekige nachtschoot. Deze nachtschoot is echter met de introductie van de driepuntssluiting overbodig geworden. De BUVA MultiFin beschikt nu over een dagschoot die extra verlengd wordt tijdens het vergrendelen van de deur. Een praktische twee-in-één oplossing. “Door de rechthoekige nachtschoot als losstaand element uit de meerpuntssluiting te halen, worden mogelijke problemen tijdens onderhoud en service van de deur voorkomen. Foutief nastellen en hiermee het vast blijven zitten van de nachtschoot behoort hiermee tot het verleden.”

Geen haken maar vinschoten
Wanneer donkere deuren in de volle zon staan, ligt krimp op de loer. “Dit kan in de praktijk voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld bij dubbele deuren”, weet Dannenberg. “Want wanneer deze deuren allebei twee millimeter zouden krimpen, dan wordt de sluitnaad tussen het slot en de haken in de bijzetkom groter. Hierdoor kunnen de deuren vast komen te zitten. De uitvalschoten, ofwel ‘vinschoten’ bieden hiervoor een eenvoudige en veilige oplossing. Wanneer donkere deuren in de toekomst nog krimpen, dan kunnen ze namelijk vrijelijk blijven bewegen. Open- en sluitproblemen zijn niet langer aan de orde.”

Ontwateringsgat
In de bouwfase is vaak nog geen deurbeslag op de deuren bevestigd. Er kan in deze periode vocht in de slotkast komen en achter de voorplaat naar beneden lopen. “In de winter, als het vriest, dan kan de bewegende stang achter de voorplaat vast komen te zitten. Een simpel ontwateringsgaatje – waardoor het water kan afvloeien – lost dit probleem op.”

Uniforme soeverein
Een laatste optimalisatie heeft betrekking op de geometrie van de schroefgaten. Bij de vernieuwde BUVA MultiFin meerpuntssluiting heeft de voorplaat namelijk dezelfde schroefgatgeometrie gekregen als het BUVA Atlas Inside scharnier. Hierdoor kunnen dezelfde schroeven voor al het BUVA hang- en sluitwerk worden gebruikt, vertelt Dannenberg. “Dankzij de uniforme geometrie kunnen we met dezelfde automatische schroefmachine alle scharnieren én de voorplaat in één keer afschroeven. Een ogenschijnlijk klein detail dat in onze branche een enorm verschil maakt. Bovendien worden foutkansen tot een minimum beperkt en hoeven we niet meerdere schroeven op voorraad te houden.”

Gelijke frezing als de bekende BUVA-series
Voor renovatie is het tot slot belangrijk te vermelden dat, aan de deurzijde, de MultiFin meerpuntssluiting een gelijke frezing nodig heeft als de bekende 6000 en 7000-serie van BUVA. Een logische keuze, omdat een slot in de renovatie op deze manier eenvoudig kan worden uitgewisseld. Dit geldt overigens ook voor de nieuwe sluitkommen Midline en Inline+. De nieuw ontworpen Inline+ sluitkom heeft een vergroot werkingsbereik en is toch zelfstellend. Voor renovatieprojecten zijn adapters leverbaar voor eenvoudige uitwisseling met de bekende BUVA Inline en Tolerante sluitkommen. “Al met al een complete ontwikkeling waarmee wij met vertrouwen de toekomst tegemoet gaan.”

Recente nieuwsberichten

Landelijke toets fabriekswoningen komt begin 2023

13-05-2022

Corporatiekoepel Aedes wil één landelijke toets voor de bouw van fabriekswoningen. Minister Hugo de Jonge erkent de noodzaak daarvan. De Wkb moet het landelijk goedkeuren van de woningen mogelijk maken.

Meer informatie

Marktvooruitzichten van geïndustrialiseerd bouwen door de ogen van de experts

02-05-2022

De manier van huizen bouwen verandert en het verandert snel. Geïndustrialiseerd bouwen neemt een steeds grotere vlucht. Het aandeel geïndustrialiseerd ten opzichte van traditioneel bouwen wordt steeds groter.

Meer informatie

Woningbouw in de knel na nieuwe stikstofuitspraak rechter

28-04-2022

Opnieuw ligt de vergunningverlening van woningbouwprojecten stil vanwege het stikstofprobleem. Ook is er onduidelijkheid over de geldigheid van tienduizenden al uitgegeven vergunningen.

Meer informatie