Uitspraak Hoge Raad vertraagt woningbouw

Uitspraak Hoge Raad vertraagt woningbouw

Woningbouwprojecten lopen nu al vertraging op door de uitspraak van de Hoge Raad. Die bepaalde begin deze maand dat gemeenten niet langer direct grond mogen verkopen aan ontwikkelaars, voortaan moeten andere partijen gelijke kansen krijgen. Gemeenten tasten in het duister over de gevolgen van deze uitspraak, wat tot vertraging leidt, blijkt uit navraag van BNR.

'De vertragingen zitten voor een groot deel bij gemeenten', zegt directeur Jan Fokkema van de Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars. 'Ze vragen zich af wat de consequenties zijn voor alle transacties die ze in het verleden hebben gesloten, maar nog niet zijn afgerond, of binnenkort gaan sluiten. Daardoor schieten projecten in de vertraging.'

Volgens de hoogste rechter mag een gemeente niet langer een contract met één partij sluiten, zonder dat andere partijen hun interesse konden tonen. Bij tal van lopende bouwprojecten wordt nu bekeken of daaraan is voldaan. 'De vrees is dat afspraken die je gaat maken of hebt gemaakt onjuist blijken waardoor je ze moet terugdraaien', zegt advocaat Arjen de Snoo van DLA Piper. 'De investeringen die je hebt gedaan komen onder druk te staan of zijn waardeloos. Het kost heel veel tijd om opnieuw afspraken te maken.'

Diep donkerrood

Bouwers horen nu al van gemeenten dat de hele procedure opnieuw moet, zegt Coen van Rooyen van branchevereniging WoningbouwersNL. 'Ik vrees dat veel gemeenten nu in een soort kramp schieten waarbij ze ieder contract gaan beoordelen dat in de afgelopen jaren is gesloten. Hebben ze die procedure goed gevolgd? Zo niet dan drukken ze op de pauzeknop.'

Volgens Van Rooyen heeft de uitspraak van de Hoge Raad desastreuze gevolgen voor de woningbouw: 'Om de komende tien jaar een miljoen woningen neer te zetten, moeten alle seinen op groen staan. Eén van die seinen staat nu op diep donkerrood.' Dit probleem komt volgens brancheorganisatie Bouwend Nederland bovenop het tekort aan bouwlocaties en de stikstofcrisis. 'Het is een extra hindernis waar woningzoekers de dupe van zijn.'

Onduidelijkheid

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) denkt dat de uitspraak 'zeker gevolgen heeft voor overheden en marktpartijen'. Gemeenten worstelen met de onzekerheid die daardoor ontstaat. Zij houden rekening met vertraging, maar hoe verstrekkend de gevolgen uiteindelijk precies zijn, weten ze nog niet.

'Het is niet te hopen dat lopende onderhandelingen en gesloten overeenkomsten worden aangevochten. Gemeenten moeten verkoopprocessen anders gaan doen. Dat kost tijd', schrijft de gemeentekoepel.

Bron: BNR
Foto: Claudio Schwarz, Unsplash

Recente nieuwsberichten

Gemeenten vertragen woningbouw

28-07-2022

Gemeenten zijn te langzaam met het aanwijzen van bouwlocaties voor nieuwe woningen. Dat zegt directievoorzitter Erik Gerritsen van Ymere, de grootste woningcorporatie in Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer en Almere.

Meer informatie

Bouwsector krijgt het zwaar door groeiende personeelstekorten en stijgende prijzen van materialen

26-07-2022

De Nederlandse bouwsector krijgt het tijd zwaarder door personeelstekorten en stijgende prijzen van materialen, voorziet ABN AMRO in een sectorrapport.

Meer informatie

Bouw flexhuizen schiet niet op, zegt Planbureau voor de Leefomgeving

19-07-2022

Het plan om versneld tijdelijke woningen neer te zetten om het woningtekort terug te dringen, komt nog niet echt van de grond. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is het moeilijk om voldoende investeerders voor de flexwoningen te vinden.

Meer informatie