Ventilatie dient de mensch

Bij de keuze van een ventilatiesysteem gaat het vaak over zaken als EPC/BENG, geluid, installatiegemak etc. Allemaal logische en terechte onderwerpen. Toch wordt het doel van een ventilatiesysteem te vaak vergeten; een gezond en comfortabel binnenklimaat. Oftewel het afvoeren van vervuilde lucht en het toevoeren van schone buitenlucht. En dat tot een niveau waarvoor het voor de bewoners prettig leven is. Niet omwille van de minimum eisen, maar omwille van het maximaal welzijn.

Hier door gaat het nog weleens fout in projecten. Het gaat voornamelijk om de meest ideale combinatie van EPC-punten in relatie tot de kosten. Eigenlijk een EPC/prijs-verhouding.

Het mooie is dat dit allemaal perfect kan samengaan. Het is dan belangrijk om met drie stappen rekening te houden.

Dit is in de tekenfase. Vooraf samen bepalen welk systeem er wordt toegepast en hoe de installatie er uit gaan zien. Denk o.a. aan opstelplaats van de ventilatie unit, akoestische maatregelen, ontwerp van de kanalen etc.
Zorg dat de installatie wordt geïnstalleerd door een installateur met kennis van zaken. Het lijkt allemaal zo simpel, de praktijk wijst anders uit. Om samen van elkaar te leren is het ook altijd aan te raden om eerst een pilot woning uit te voeren. Éénmalig tijd investeren om hier in het vervolg van het project allemaal voordeel van te hebben.
Loop voor oplevering samen de installatie nog een keer na. Is alles aangebracht zoals bij stap 1 besproken? Is alles netjes ingeregeld etc? Dit dient niet om elkaar te controleren, deze controle dient om samen een goed werkend ventilatiesysteem af te leveren.
Ik ben er van overtuigd dat op deze manier een perfect werkend ventilatie systeem aangebracht kan worden. Met de woningen die steeds luchtdichter worden is dit een item dat echt de aandacht verdiend!

Of we nu verwarming ontwerpen, ventilatie of sanitair systemen aanleggen. Wanneer we eerst in het belang van de mens denken, kan het energie besparen, het CO2 terugdringen of de sprong naar duurzaam een stuk eenvoudiger genomen worden. Dan worden wij allemaal, inclusief moeder Aarde blij. Techniek is een schitterend middel, zolang het geen doel op zich wordt.

Steven van den Bergh
productmanager BUVA

Dit artikel werd tevens geplaatst op installatie.nl

Recente nieuwsberichten

Inkoopmedewerker past productinnovaties ook in eigen woning toe

20-11-2018

Kunststof kozijnenspecialist HEPRO ontwikkelt, produceert, levert en monteert al 20 jaar kwalitatief hoogwaardige kunststof kozijnen, deuren en schuifpuien voor particuliere woningbezitters, Verenigingen van Eigenaren en woningbouwverenigingen.

Meer informatie

Een offline toegangscontrolesysteem, met de voordelen van online beheer

12-11-2018

Kerkelijk centrum en welzijnskwartier De Voorhof in Rijnsburg is onlangs grondig gerenoveerd, waarbij niet alleen de plafonds, vloeren, wanden, deuren, toiletgroepen en installaties zijn geüpgraded, maar ook het toegangsbeheersysteem is vernieuwd.

Meer informatie

BUVA Classic: groot succes!

09-11-2018

Voor de BUVA Classic is maar liefst €3.832,10 opgehaald voor Stichting Present Barendrecht. Wij gaan ervan uit dat dit bedrag goed besteed wordt!

Meer informatie