Luchtkwaliteit is aanzienlijk verbeterd

Kees van Dijk, directeur Tubbie kinderopvang, vertelt in een interview over zijn ervaringen met de BUVA VitalAir luchtreiniger. Hij heeft het product aangeschaft (naast de Q-Stream evolution ventilator) om te voldoen aan de komende wet- en regelgeving van de luchtkwaliteit voor "frisse scholen".

Uiterlijk 1 oktober moeten scholen en kinderopvang aan het ministerie van onderwijs laten weten hoe hun ventilatiesysteem en binnenluchtkwaliteit is geregeld. Op nu.nl staat: "Scholen moeten uiterlijk op 1 oktober communiceren dat hun schoolgebouw aan de eisen rondom ventilatie voldoet of met een plan komen om ervoor te zorgen dat het gebouw aan de eisen voldoet." Van Dijk is hier begin 2020 mee begonnen. "Wij hebben vorig jaar besloten om één van onze locaties te gaan verbouwen. Dit wilden we direct goed doen en aan alle toekomstige wet- en regelgeving te voldoen. Ik ben zelf op onderzoek uitgegaan wat dit dan exact inhoudt. Op de website weeropschool.nl vond ik allerlei informatie over de ventilatie-eisen", vertelt Van Dijk. 

Voor veel scholen en kinderopvangcentra is het onduidelijk wat de eisen exact zijn. Een ventilatieberekening is namelijk niet gemakkelijk te maken en dus wordt vaak aan de bel getrokken bij een installateur. Van Dijk heeft contact opgenomen met een lokaal bedrijf. Nadat de berekeningen waren gemaakt, heeft de installateur de BUVA Q-Stream evolution aanbevolen in combinatie met de CO2-sensoren. "Het meest ideale vinden we dat het systeem volledig autonoom werkt. De leidsters op de groep hoeven zich geen zorgen te maken over een te hoog CO2-gehalte, want het systeem regelt alles zelf", vertelt Van Dijk verder. "Waar we als directie ons het meest zorgen over maakte, was eerlijk gezegd de verspreiding van het coronavirus". 

Werkgevers krijgen op dit moment veel vragen van werknemers over welke maatregelen genomen worden op hun werkplek. Op EenVandaag is een artikel verschenen dat de helft van personeel opening van scholen niet ziet zitten. Zo ook Van Dijk. Hij vertelt: "Toen we te horen kregen dat kinderdagverblijven weer open mochten, kregen wij direct allerlei vragen van ons personeel en ouders. Een erg lastige periode voor ons aangezien in de kinderopvang de 1,5 meter afstand haast niet te waarborgen is. Daarom heb ik dit dilemma met onze installateur besproken. Hij vertelde dat hij in de wandelgangen had gehoord dat BUVA bezig was met een nieuwe ontwikkeling op het gebied van luchtreiniging". 

Van Dijk heeft direct zelf contact genomen met het hoofdkantoor van BUVA. Het dilemma heeft hij besproken met Steven van den Bergh, productmanager BUVA. Van den Bergh is op dat moment volop bezig met de technische aspecten van de luchtreiniger en besluit om Tubbie kinderopvang te gebruiken als testlocatie. 

Van den Bergh vertelt over de test: "Bij Tubbie hebben we eerst twee weken een BUVA AirSense sensor opgehangen zodat we een aantal metingen konden verrichten. Tijdens deze metingen hebben we met name naar de aerosolendruk en CO2-concentratie gekeken. Doordat hier de BUVA Q-Stream evolution is geïnstalleerd, komt de CO2-concentratie nooit uit boven 1.000 ppm, maar de aerosolendruk zien we wel aanzienlijk oplopen." Na het verrichten van de metingen in deze twee weken heeft BUVA de VitalAir luchtreiniger geplaatst.   

"De resultaten waren direct zichtbaar; na het plaatsen van de BUVA VitalAir luchtreiniger is de aerosolendruk verlaagd tot een bijna steriel niveau. Alleen op piekmomenten verhoogde de aerosolendruk iets, maar dit werd snel weer teruggebracht", vertel Van den Bergh. Van Dijk vult daarop aan: "Wij hebben de VitalAir hier nu twee maanden staan en we zien nu al dat de combinatie van de Q-Stream en VitalAir ervoor zorgen dat het ziekteverzuim omlaag is. Maar wat wij nog belangrijker vinden, is dat de luchtkwaliteit voor de kinderen zoveel is verbeterd. Dit is erg belangrijk voor hun ontwikkeling!"

Recente nieuwsberichten

BUVA introduceert nieuw assortiment boilers

16-09-2020

Deze nieuwe RVS A-label boiler is nog beter geïsoleerd dan de voorganger. Dit zorgt ervoor dat er nóg minder energie nodig, wat zorgt voor een optimaal energierendement.

Meer informatie

Cilindertrekbeveiliging per 1 juli verplicht op bergings- en schuurdeuren

08-09-2020

Op 1 juli is door het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) een nieuwe eis opgenomen in de handleiding PKVW Nieuwbouw 2020.

Meer informatie

BUVA VitalAir luchtreiniger houdt tot 98% van de aerosolen tegen

05-09-2020

In woningen, kantoren, klaslokalen, sportzalen en verzorgingshuizen is goede, regelmatige ventilatie onontbeerlijk om te komen tot een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Meer informatie